Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Sistemul national antigrindina, etapa IX

Stiri meteo

Sistemul national antigrindina, etapa IX

Guvernul a aprobat obiectivele etapei a IX-a 2008 a Programului de realizare a Sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor. Autoritatile spun ca pana in 2012 fiecare judet va fi protejat de acest sistem.

Grindina este un fenomen sever ce poate produce importante pagube. In acest sens se afla in derulare un proiect pentru protectia unor importante zone viticole impotriva grindinei si are ca scop combaterea grindinei prin metoda insamantarii norilor ce pot produce grindina, cu substante care impidica formarea grelonelor de mari dimensiuni. Prin studiul de fezabilitate din 2002 s-a ţinut cont de faptul că există zone unde frecvenţa căderilor de grindină a fost deosebit de ridicată în ultimii ani.

În cadrul etapei a IX-a - 2008 a Programului sunt prevăzute a se realiza următoarele obiective: exploatarea operaţională cu 11 puncte de lansare a Unităţii Pilot de Combatere a Căderilor de Grindină Prahova; finalizarea investiţiei, omologarea şi punerea în funcţiune a Centrului Zonal de Coordonare Moldova şi a Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova 1 Iaşi; execuţia de lucrări C+M+I şi dotări parţiale pentru Unitatea de combatere a căderilor de grindină Moldova 2 Vrancea; proiecte tehnice, asistenţă tehnică, taxe şi avize şi execuţie parţială pentru Centrul Zonal de Coordonare Transilvania şi Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Mureş; proiecte tehnice, asistenţă tehnică, taxe şi avize pentru Unitatea de Combatere a Căderilor de Grindină Timiş; execuţia, testarea şi fabricarea mijloacelor tehnice de combatere a grindinei la altitudini joase; auditarea Sistemului naţional antigrindină şi de stimulare a precipitaţiilor.

Cu toate acestea, agricultorii din jud. Vrancea care vor sa isi apere recoltele contra intemperiilor mai au de asteptat pina cind statia Moldova 2 va fi data in functiune. “Printr-o hotarire de Guvern ni s-au alocat 30 miliarde de lei vechi pentru statia antigrindina. Cu acesti bani se vor desfasura lucrari de imbunatatiri si dotari, dar in nici un caz Unitatea nu va fi operationala in acest an. Suma este insuficienta pentru finalizarea investitiei”, a declarat Ion Marin, purtatorul de cuvint al Directiei Agricole si pentru Dezvoltare Rurala (DADR). Din UCCG Moldova 2 fac parte 12 puncte de lansare a rachetelor antigrindina in Vrancea si 8 in Galati, sediul unitatii gasindu-se la periferia mun. Focsani.
Prin aceste puncte se va incerca protejarea podgoriilor Coteşti, Odobeşti, Nicoreşti din jud. Vrancea precum si Târgu-Bujor din judeţul Galaţi.

Prin Centrul Regional Antigrindină Moldova I, cu sediul in Iasi, se urmăreşte apărarea plantaţiilor viticole, şi nu numai, de la Cotnari, Bucium, Şorogari, judeţul Iaşi şi mai departe spre Huşi, Vaslui.

La această dată, a declarat domnul ing. Constantin Arustei, directorul Direcţiei pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală Iasi, s-a finalizat clădirea centrului, amplasată în apropierea municipiului reşedinţă de judeţ, precum şi depozitul logistic. S-au început lucrările la 16 puncte de lansare, din care trei la Cotnari.

Infiintata pentru a proteja culturile agricole in fata precipitatiilor distrugatoare, Unitatea de Combatere a Caderilor de Grindina (UCCG) din Timisoara isi va amplasa punctele de lansare a rachetelor antigrindina in zonele identificate ca fiind cele mai sensibile, respectiv cele in care se cultiva vita de vie si legume, la distante de circa 14 kilometri unul de celalalt.

Tot la Timisoara va functiona un Centru de coordonare a rachetelor antigrindina, care va acoperi o suprafata de 400.000 de hectare din Arad, Caras Severin si Timis.

Dacă e nevoie se lansează rachetele care, la o înălţime de 10 mii metri, împrăştie o substanţă activă ce transformă norul de grindină într-unul de ploaie. Aşadar, se pot atenua efectele secetei, iar iarna aceleaşi rachete pot face să cadă zăpada, atât de necesară culturilor semănate din toamnă.

Din 2004 pina în 2006 s-au desfasurat in Romania 23 de misiuni, în cadrul carora au fost lansate 350 de rachete antigrindina, valoarea pagubelor evitate în agricultura depasind 700 de miliarde de lei vechi, potrivit unui raport realizat de MADR.

Rachetele utilizate sunt fabricate la Ploiesti si au o bataie maxima de 12 kilometri.

12.07.2008. 12:32


anonim - 12.09.2009. 13:22

cine stie cum va fi vremea pe 19 septembrie ca e ziua mea si vreau s-o fac la iarba verde.

Scrie un comentariu

:

:


8 + 1 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile