Vremea in Romania - timpul probabil

Prognoza meteo

Prognoza meteo este rezultatul unei munci complexe, de analiza a unui enorm volum de date. Prognoza meteorologica este foarte utila, de multe ori chiar esentiala. Prognozele meteorologice permit anticiparea din timp a evolutiei unor parametri ca: temperatura aerului, presiunea atmosferica, viteza si directia vantului, precipitatii etc.

Este fara indoiala, avantajul timpurilor nostre, ca stiinta si noile tehnologii informationale ne permit o mai buna urmarire a comportamentului schimbator al starii vremii.


Vezi prognoza pentru Bucuresti - Alte localitati

Cum se realizeaza prognoza meteo

Prognoza meteo se face pe baza imaginilor satelitare receptionate de la sateliții europeni METEOSAT, a datelor furnizate de reteaua romaneasca de radare meteorologice tip Doppler, a observatiilor efectuate la statiile meteorologice din tara, din Rep. Moldova si din toata Europa.

Prognoza ia in calcul informatiile transmise de patru sateliti geo-stationari, plasati la 35.000 de km fata de pamant, precum si datele si imaginile de la satelitii de pasaj ai Organizatiei Meteorologice Mondiale, ai Statelor Unite, Rusiei, Angliei si Frantei, sateliti ce se invart in jurul Pamantului la o inaltime de 800 de km. De asemeni, la nivel global, toate statele membre ale Organizatiei Meteorologice Mondiale (World Meteorological Organization), de patru ori pe zi, fac schimb de informatii meteo.

Datele transmise de statiile meteo INMH Romania sunt cunoscute in emisfera nordica in 10 minute din momentul in care a fost facuta observatia. Sunt 23 de statii de la care vin informatii care intra direct in computer, fiind apoi transmise celorlalte statii din tara si din strainatate, via satelit.

Comunicatia este aproape instantanee. Toate informatiile sunt prelucrate in centre mondiale, la Moscova, la Londra, Paris etc, iar noi putem intra in posesia informatiilor in 3-4 secunde.

Se fac apoi modele in centrele mari, la inceput pe perioade mai scurte, iar acum ajungem pana la sapte zile si chiar la 10 zile. Se monitorizeaza absolut tot, temperaturi la sol, la diferite inaltimi, viteza vanturilor, directia, intensitatea, presiuni etc. Toate acestea iti permit sa intocmesti o prognoza cu un procent de adevar de 90%.

Previziune meteo sau timpul probabil?

Se apreciaza ca s-a ajuns la un grad extrem de ridicat de prognoza, aproape ca ar trebui sa nu mai spunem timpul probabil. O prognoza meteo corecta are o importanta foarte mare in aviatie, in agricultura, in transporturi, in viata comunitatilor. Pot fi evitate catastrofe, pot aduce profituri companiilor, stim cum sa ne pregatim viata in fiecare zi.

Prognozele meteo pe termen scurt (pana la 3 zile) au gradul de realizare cel mai mare (in medie 90%). Prognozele meteorologice pe termen mediu (pana la 7-10 zile) si cele pe termen lung (lunare si sezoniere) au grade de fiabilitate invers proportional cu timpul de anticipare.

Articole meteo

Prognoza meteo Starea vremii