Vremea in Romania - timpul probabil

Vremea

Pe vremea nostră...

In anii '50-'60, Academia de Stiinte a Suediei a acordat un premiu pentru cea mai buna gluma Institutului National de Meteorologie din Stokholm. Era o realitate, deoarece adeverirea prognozei depasea cu putin 55 la suta si se putea da si invers ca oricum nu eram cu mult diferit procentul de realizare.

In acea vreme, dotarea centrelor de prognoza meteorologica era la minim, se puteau face prognoze ale vremii de pana la 24 de ore. Se lucra numai pe baza materialului provenit de la statiile meteorologice.

Acum, meteorologia este o stiinta, este rezultatul unor colective interdisciplinare, dublate de o tehnica la care nici nu se putea visa acum cativa zeci de ani.


Vezi prognoza pentru Bucuresti
Alte localitati
Vremea.ro

Noi vremuri

Aparitia si dezvoltarea calculatoarelor au determinat cresterea gradului de exactitate dintr-o prognoza meteo. Pe pamant, in atmosfera vremea se schimba extrem de repede si de aceea este nevoie de o capacitate de stocare si prelucare a datelor foarte mare. Fara aceste dotari, ar fi nevoie de patru miliarde de matematicieni sa lucreze acolo pentru a putea sa faca operatiile pe care le face calculatorul astazi.

Pana acum câțiva ani, cel mai putenic calculator din lume il detinea Organizatia Meteorologica Mondiala si era la Londra, iar de curând cel mai puternic calculator este tot al organizatiei, doar ca lucreaza in SUA.

Aparatura din vremea noastra permite sa se faca o prognoza meteo cu o acuratețe de 75% pentru o perioada de până la 7 zile. Deși sunt anumite condiții atmosferice ce pot face ca estimarea meteorologică să fie inexactă, s-au făcut cercetări pe perioade mai mari și s-a concluzionat că pentru temperatura prognozată cu 12 ore înainte media diferențlor este mai mică de 2 grade Celsius.

Estimari pe perioade mai lungi, climatologice, nu se mai fac astazi de ANM decat rar deoarece aceste estimari au un grad de realizare foarte scazut. Nu se poate spune, de exemplu, cum va fi anul meteorologic viitor. Se poate spune in schimb, cu exactitate de 98%, care va fi vremea in urmatoarele 3 zile.

Prognoza meteo