Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Incalzirea globala redeseneaza harta Terrei

Stiri meteo

Incalzirea globala redeseneaza harta Terrei

Cartografii britanici care au realizat un atlas complet al intregii suprafete a Pamantului spun ca au fost nevoiti sa modifice hartile mai ales in unele regiuni de coasta pentru ca acestea au suferit modificari din cauza incalzirii globale, scrie presa internationala de luni.

In acest atlas care apare luni, autorii au fost obligati sa redeseneze cursurile unor rauri si sa schimbe clasificarea unor regiuni, fata de editia anterioara aparuta in anul 2003.

"Am putut sa vedem cum, practic, sub ochii nostri au loc dezastre naturale. Suntem convinsi ca intr-un viitor apropiat peisaje celebre vor disparea cu totul, pentru totdeauna”, a declarat Mick Ashworth, redactorul-sef al echipei care a alcatuit noul atlas. "Conturul unor regiuni se schimba. Un exemplu ar fi Bangladesh-ul. Nivelul marii creste cu 3 mm pe an ceea ce are efecte curioase asupra tarmului”, adauga acesta.

Cartografii sunt ingrijorati deoarece unele fluvii mari, precum Colorado si Rio Grande in Statele Unite, sau Tigrul in Irak, ar putea seca in anumite portiuni, in timpul verii.

In schimb, Bangladesh si unele insule din Pacific, incep sa fie acoperite de ape care cresc in fiecare an. In plus, sunt zone in Alaska, unde marea inghite 3 metri din uscat in fiecare an.

Oamenii de stiinta mai spun ca 40% dintre recifele de corali au fost distruse si ca 1% din padurea tropicala dispare in fiecare an. Alte exemple: lacul Ciad din Africa are o suprafata cu 95% mai mica decat in 1963, iar adancimea Marii Moarte este mai mica cu 25 de metri fata de acum 50 de ani.

A 12-a editie a acestui atlas, publicat pentru prima data in 1895, include circa 20 000 de modificari ale unor date din editia anterioara. Atlasul se numeste "Times Comprehensive Atlas of the World" si costa circa 220 de euro.

HotNews.ro

03.09.2007. 14:46


Delia - 03.09.2007. 19:42

Ceea ce se intampla este trist. Se va ajunge rau daca continuam asa. Suntem singurii care ne putem salva planeta, care este atat de frumoasa, si nu o facem. Pacat.

alin - 04.09.2007. 14:58

...eu cred ca totul se datoreaza razboaielor...a si de asemenea lui george bush...

Lucia - 04.09.2007. 18:18

Cineva ar trebui sa ne mobilizeze sa actionam pt micsorarea diverselor efecte ale incalzirii globale.De ex.: plantarea unor copaci impotriva alunecarilor de teren si a desertizarii. Sunt destui cei care ar face voluntariat. Cauza este atat de importanta, incat multi ar fi dispusi sa o sustina ( din putinul lor) chiar si financiar. Eu as face-o, desi nu sunt o persoana avuta. Dar,luind exemplul plantarii copacilor, unde ar fi urgenta si unde ar avea efect; care ar fi cele mai eficiente soiuri si cum ar putea fi sustinuta ingrijirea lor ulterioara (udarea ,protejarea impotriva daunatorilor ) etc. Aparent, multora ne lipseste TIMPUL,dar daca ar fi o actiune ORGANIZATA si daca am CONSTIENTIZA, s-ar gasi si timp. Exista nenumarate solutii si pt asta. Mai intai ar trebui sa fim TREZITI. In afara de "CRIMELE DE LA ORA 5" si alte EMISIUNI DE DEFORMAT CARACTERE (care, constat ca sunt "obligarorii") as face populatizare prin intermediul tv, radiouri, presa orice mijoc de informare. Daca cei care ar participa la o astfel de actiune ar avea prioritate la cumpararea unui bilet pt un meci de fotbal.... Copiii nostri pierd destul timp aiurea. Educatorii lor ar trebui sa-i informeze, sa le explice, sa-i mobilizeze chiar. Daca prin vreo minune s-ar gasi o fundatie, asociatie, etc, care sa demareze o asfel de actiune, ar trebui sa se foloseasca de diverse studii care ar explica ce efecte benefice ar avea o mobilizare in masa. De ex. : ce salvez plantand 1 copac ; dar 10; dar 1000 etc. Din pacate efectele incalzirii globale le vedem si le simtim de-a binelea. Dar la noi, nimeni dintre cei abilitati NU FAC NIMIC. Pana la urma ar trebui sa facem fiecare cat de putin, chiar daca nu s-ar intampla o minune. S-ar intampla daca ne-am trezi in numar cat mai mare si daca am invata sa avem o altfel de CONSTIINTA.

andrei alexandru - 05.09.2007. 14:50

am sperat de foarte multe ori sa se faca ceva in legatura cu incalzirea globala insa spre tristetea noatra nu e asa. din ce in ce mai multi oameni nu-si dau seama de efectele poluarii excesive insa, cand o sa-si dea seama o sa fie prea tarziu. deja se observa foarte clar efectele si anume caldura, disparitia unor cursuri de rauri, plante chiar si animale si aparitia din ce in ce mai deasa a desertificarii si a furtunilor. SALVATI PLANETA PENTRU CA ESTE A NOASTRA SI NUMAI CU AJUTORUL EI PUTEM SUPRAVIETUI SI NOI.

septimiu - 05.09.2007. 15:42

Toata lume vorbeste sa ne salvam planeta. nimeni nu face nimic deoarece avem la conducerea tarilor numai lasi si avari si lacomi de avere care vor doar putere.
nu mai alegeti oameni de asemenea speta si sa speram ca va fi mai bine.
Dumnezeu sa ne ajute pe noi ce-i ce vom vedea urmatoarele dezastre naturale. Bless all

gabriela - 06.09.2007. 12:37

adaug si eu la "modificarile" semnalate de "Times Comprehensive Atlas of the World" o modificare din dimineata asta, de pe trotuarul de vis-a-vis, de unde s-a taiat un copac, desi nu era batran ...

marian - 07.09.2007. 09:28

Schimbarea este in fiinta tuturor lucrurilor, chiar daca ne este benefica sau nu. In foarte mica parte aceasta depinde de vointa noastra. In mod normal, numai Natura poate modela mediul in care traim. De cele mai multe ori incercarile omului de a schimba ceva din mediul lui a esuat intr-un complex al orgoliului nesatisfacut. Iar pretul platit il vedem limpede: halde de zgura pentru o mie de ani, munti mutilati, paduri distruse, orase sufocate in propria lor vietuire. Daca noi cei de acum nu ne prea simtim bine in aceste excese de poluare chimica, fonica, arhitecturala, culturala, morala, cum se vor simti copiii nostri peste putini ani ?

vlad - 07.09.2007. 16:13

sal sunt vlad chiar asa de ce in fiecare an este din ce in ce mai cald ma intreaba fratele meu mai mic io am spus ca din cauza poluarii si din acea clipa nu a mai tras vanturi

vali - 08.09.2007. 11:39

Asa va scapa Pamantul de niste paraziti. Nu vad ce mare tragedie este, atata timp cat ne/o facem cu mana noastra

oana - 08.09.2007. 22:18

ce putem face noi cativa?

Oana-silvia - 09.09.2007. 19:05

Mulţi vedem şi suntem conştienţi de tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru..-numai că nu avem puterea de a face ceva în legătură cu asta.-Şi asta e dureros..-putem doar să sperăm că în viitorul apropiat o să facă cineva ceva..-şi să mai sperăm ...-să nu fie prea târziu..-DOAMNE AJUTĂ!

Otto - 09.09.2007. 20:41

probabil ca toate acesta le meritam datorita faptului ca am facut-o cu mina noastra direct sau indirect si nu cred ca o sa putem scapa de dezastrul care e prevazut de foarte mult timp, chiar daca unora dintre noi nu ne vine a crede sau pur si simplu nu vrem sa credem trista realitate si inca mai speram in minuni... care nu cred ca vor veni sa ne salveze de la dezastrul care oricum o sa vina, mai devreme sau mai tirziu, intrebarea e cind? probabil ar trebui sa ne dea de gindit aceste realitati si sa ne faca sa intelegem caci cu toata tehnica din lume nu putem lupta contra vointei lui Dumnezeu si contra naturii... soarta?

sori - 09.09.2007. 23:03

noi suntem singurii vinovati pt ceea ce se intampla ..insa nu o sa facem nimic pt ca suntem prea comozi si lasi..omul e singura fiinta capabila sa gandeasca insa a gandit asa de mult, ca a ajuns sa-si distruga mediul..si va ajunge sa se autodistruga..

mihai - 09.09.2007. 23:04

trist

dana - 10.09.2007. 08:45

Pe langa tot ce ati zis voi pana acum...eu cred ca rasa umana e intr-o decadere pe toate planurile.
Deoarece acceptam atata pacat in viata noastra ,si nu mai avem respect fata de Dumnezeu(creatorul universului), de aceea ingaduie EL sa se intample atatea. Daca nu ne intoarcem la El cu adevarat, si nu ne pocaim de pacetele noastea...va fi din ce in ce mai rau.( ...si asta scrie si in Biblie)

<< Prima < Anterior [1 / 2] Urmator > Ultima >>

Scrie un comentariu

:

:


3 + 8 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile