Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Ghid de adaptarea la efectele schimbarilor climatice

Stiri meteo

Ghid de adaptarea la efectele schimbarilor climatice

Ministerul Mediului şi Dezvoltării Durabile a publicat în Monitorul Oficial Ghidul privind adaptarea României la efectele schimbărilor climatice.

In absenţa unei strategii prin care România să se adapteze la schimbările climatice, producţia economică şi agricolă va avea de suferit, oraşele vor fi afectate de fenomene meteo extreme iar apa potabilă se va împuţina.

Activităţiile de defrişare şi de supraexploatare a păşunilor pot duce la exacerbarea schimbărilor climatice. Efectele schimbărilor fac ca anumite specii să dispară, să îşi modifice comportamentul: să hiberneze mai puţin, să îşi schimbe fiziologia.

O altă ameninţare, potrivit ghidului, o reprezintă creşterea numărului de specii exotice care ar putea chiar să le ia locul unor specii autohtone.

Un exemplu concret este vidra românească, al cărei număr de exemplare a început să scadă, fiind înlocuită de vidra americană. Astfel, autorităţile propun înfiinţarea unui sistem de monitorizare a speciilor periclitate şi care sunt pe cale de dispariţie şi să creeze câte un habitat optim fiecărei specii ameninţate.

Totodată, calitatea şi cantitatea apei potabile vor fi afectate de schimbările climatice. Astfel, din cauza iernilor tot mai calde, a verilor care sunt tot mai toride, dar şi din cauza poluării, resursele de apă potabilă se împuţinează de la an la an.

Pe de altă parte, specialiştii ameninţă că, tot din cauza poluării tot mai accentuate, România va fi afectată de fenomene meteo extreme, în special în zonele dens locuite şi construite. “Asupra zonelor urbane, a infrastructurii şi a construcţiilor se vor abate valuri de căldură, căderi abundente de zăpadă, furtuni, inundaţii, iar terenurile vor suferi modificări geologice”, se mai specifică în ghid.

Potrivit specialiştilor, aceste manifestări vor afecta clădirile de locuit (de exemplu, timpul de priză a betonului ori terenul sensibil la umiditate), scăzând gradul de confort al locuitorilor, iar construcţiile de pe zonele denivelate şi-ar putea pierde stabilitatea din cauza alunecărilor de teren.

Ghidul recomandă ca fiecare oraş să redimensioneze canalizarea, pentru a putea prelua apele provenite din ploi şi din topirea zăpezilor, să construiască cât mai multe clădiri ecologice, să-şi extindă spaţiul verde cât de mult este posibil, iar constructorii să folosească materiale rezistente la fenomene meteo extreme.

În ceea ce priveşte inundaţiile, autorităţile intentioneaza să blocheze ploile în momentul topirii zapezii, pentru a reduce cantitatea de apă din sol. Astfel, prin desincronizarea topirii zapezii cu fenomenul ploilor, se urmareste reducerea inundaţiilor mixte de primăvară (zăpadă, ploi).

01.01.2009. 03:41


mariana lungu - 26.11.2008. 11:00

Fiind periclitati de seceta ,de ce se tunde iarba in orase, doar pt.a se folosi acele masinarii cumparate degeaba ? In loc ca iarba sa fie lasata sa creasca pt. a absorbi praful,cum creste de 10 cm. imediat se tunde! IN SPECIAL IN CLUJ!!! SE TOT VORBESTE DE POLUARE ,DE INCALZIREA ATMOSFEREI, DAR SE DEFRISEAZA PADURILE ROMANESTI CU VITEZA LUMINII SI SE TUNDE IARBA !!! CEI CARE DAU ASEMENEA DISPOZITII gandesc OARE CE FAC???

petru - 07.01.2009. 15:41

seceta nu este un lucru bun .
incalzirea globala este un fenomen periculos din cauza ca este foarte cald pe timpul verii.iarna este geros cu putine ninsori.

petru - 07.01.2009. 15:42

seceta nu este un lucru bun .
incalzirea globala este un fenomen periculos din cauza ca este foarte cald pe timpul verii. iarna este geros cu putine ninsori.

streata marian - 25.01.2009. 10:13

Doresc informatii despre adaptarea plantelor si animalelor la zapada.

liviu - 26.01.2009. 12:43

primariile nu planteaza macar un pom chiar daca ii rugam noi sa muncim gratis

taifun - 30.01.2009. 04:11

În ceea ce priveşte inundaţiile, autorităţile intentioneaza să blocheze ploile în momentul topirii zapezii, pentru a reduce cantitatea de apă din sol. Astfel, prin desincronizarea topirii zapezii cu fenomenul ploilor, se urmareste reducerea inundaţiilor mixte de primăvară (zăpadă, ploi).

01.01.2009. 03:41
Adica cum se controleaza ploile?

lala - 01.02.2009. 08:23

Intr-adevar, toate aceste fenomene sunt din ce in ce mai frecvente si in zona noastra. In fond, de ce ne miram? Tot ce se intampla este efectul actiunilor noastre. Gradul de poluare creste cu fiecare zi. Ne plangem mereu ca nu ne este bine, dar nu facem nimic in acest sens. Trebuie sa avem masina si sotul, si sotia, ba chiar si unul dintre copii. Padurile sunt taiate cu o viteza ametitoare, in locul lor rasarind vile si pensiuni. In goana nebuna dupa bani, nu mai avem timp sa vedem ca ne autodistrugem. Iar cand in sfarsit ne dam seama, constatam ca este prea tarziu. Asta meritam.... culegem ceea ce semanam...

Scrie un comentariu

:

:


5 + 1 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile