Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Cele mai bune moduri de a te răcori pe vreme caniculară

Foto: Adrian Borda

© Foto: Adrian Borda

Cum reușesc unii oamenii să se răcorească atunci când mercurul din termometre se ridică? Ido.ro vă prezintă o serie de soluții simple la problema vremii caniculare, soluții poate nu întotdeauna evidente însă propuse de doi specialiști în fizică, respectiv fiziologie umană.

Poartă haine ude

„Unul din cele mai bune sfaturi, după părerea mea, este să îți umezești hainele”, spune fizicianul Lisa Jardine-Wright de la Universitatea Cambridge.
Pentru ca apa să se evapore și să-și schimbe starea de la lichid la gaz, are nevoie de un aport de energie termică, explică ea. Aceasta energie va proveni de la căldura corpului, care va produce un efect de răcire a pielii, scăzând astfel temperatura.

Dacă utilizezi un ventilator, aerul care va sufla pe piele va accelera procesul de evaporare, ajutându-te să te răcorești și mai mult.

„Când am fost cu bicicleta în Franța, erau mai bine de 40 de grade și mi-am băgat tricoul în apă înainte de a ieși. Dar asta e un pic extrem,” adaugă Jardine-Wright. „Orice lucru care implică evaporarea va duce căldura departe de tine.”

Bagă-ți mâinile în apă rece

Afundă-ți mâinile într-o găleată sau o chiuvetă plină cu apă rece și asta te va ajuta să te răcorești, ne spune Mike Tipton, profesor de fiziologie umană de la Universitatea din Portsmouth.

Când temperatura corpului tău crește, sângele este trimis la suprafața pielii.
„Mâinile tale au o suprafață mare – e ca și cum ai cinci radiatoare ieșită din palma ta”, spune Tipton.

„De îndată ce temperatura corpului revine la normal, se încetinește și fluxul de sânge al mâinilor tale și te vei răcori astfel!”

Ventilatoare lângă ferestre

Un ventilator plasat în mijlocul unei camere închise va ajuta aerul să circule, accelerând evaporarea transpirației.

Dar va fi mult mai eficient dacă vei plasa dispozitivul lângă o fereastră deschisă, spune Jardine-Wright, deoarece acest lucru va trage aer din exterior.

„Iei aerul rece din exterior și îl propulsezi în interior,” spune ea. „Dacă nu există ferestre sau uși deschise vei face doar aerul cald să circule.”

Mănâncă picant

Să te năpustești asupra unui curry fierbinte sau a unui alt fel de mancare picantă poate părea o modalitate contra-intuitivă pentru a reduce temperatura corpului tău.

Dar consumul de alimente picante te va ajuta să te răcorești, spune Tipton. Curry conține capsicină, un compus din ardei iute, care stimulează producția de sudoare.

„Tot ceea ce te va face să transpiri înseamnă că va spori și pierderea de căldură prin evaporare,” adaugă Tipton. „Pe măsură ce apa se evaporă, te vei simți și tu mai rece.”

Haine de beduini

Oamenii presupun că purtatul de haine de culoare deschisă este cel mai bun mod de a păstra o temperatură potrivită pentru corpul lor. Cu toate acestea, acest lucru nu este neapărat adevărat. Un studiu din 1980 realizat la niște triburi de beduini a descoperit că, de fapt, culoarea hainei lor a făcut o mică diferență, în ceea ce privește temperatura corpului.

„Îmbrăcămintea albă va reflecta mai multă lumină, dar haine negre sunt radiatoare mai bune de căldură”, spune Jardine-Wright.

Cu toate acestea, spune ea, există o opțiune care are un beneficiu foarte clar: purtarea de haine lejere, cum sunt hainele preferate de beduini.

„Dacă găsiți o modalitate de a face aerul să respire lângă pielea dumneavoastră, aceasta va ajuta la evaporarea transpirației, iar acest lucru vă va face să vă răciți temperatura corpului.”

Dușuri călduțe

Stând sub un duș foarte rece ar putea părea cea mai rapidă modalitate de a scădea temperatura corpului tău. Însă corpul tău va reacționa la o schimbare atât de dramatică prin încercarea de a conserva căldura.

„Dacă eu sunt încălzit și voi face un duș rece, voi opri fluxul de sânge la nivelul pielii și voi păstra căldura din mine, mai degrabă decât să o eliberez”, spune Tipton. Ca urmare, spune el, este mult mai bine să folosești apă la 20 grade Celsius decât la 10.

„Este mai bine să faci un duș calduț, care este suficient de rece pentru a reduce temperatura corpului, însă este suficient de cald pentru a permite sângelui să ajungă la suprafața pielii.”

Deschide ferestrele cu cap

Persoanele care stau la vilă pot răcori locuința mult mai eficient dacă deschid o fereastra la parter și una la etaj. „Este bine dacă puteți face aerul să circule în întreaga casă”, spune Jardine-Wright. „Dacă deschideți atât ferestrele de sus, cât și cele de la parter, circulația se va îmbunătăți pentru că aerul cald se va ridica, iar aerul rece va intra prin ferestrele de la parter.”

Aerisește-ți fața cu un evantai!

Dacă folosești un evantai, asigură-te că acesta direcționează fluxul de aer spre fața ta, spune Tipton. „Este mult mai eficient pentru ca fața are mult mai mulți receptori „, spune el. „Chiar dacă nu vă veți răci întregul corp, folosirea evantaiului are un efect disproporțional asupra confortului dumneavoastră.”

Cu toate acestea, avertizează el, este important să nu se facă o greșeală comună: folosirea mult prea viguroasă a unui evantai, efort ce îți va încălzi corpul mai mult decât să-l răcească.

Tu ce metode folosești pentru a combate vremea caniculară?

Publicat în Utile Etichete |






2 răspunsuri la Cele mai bune moduri de a te răcori pe vreme caniculară

  1. Boboc Gh. spune:

    Aerisiti camerele la rasaritul sorelui , cand e cea mai mica temperatura exterioara.Daca ferestrele vor fi de termopan ele vor mentine peste zi o temp eratura mai scazuta ca afara.

  2. Cami Kmy spune:

    Spalati cu mopul, cu apa rece, gresia si pardoseala, dimineata . Restul zilei, va fi mai racoare in incaperi. Pt corp, e bine sa aveti la indemana, un prosop umed… in jurul gatului, la subrat, in jurul taliei, pe picioare… Va veti racori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate