Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Incalzirea Oceanului Arctic aduce frigul in Europa si America de Nord

Potrivit unui studiu publicat in Analel Academiei Nationale Americane de Stiinte, incalzirea globala responsabila de reducerea banchizei de gheata din Oceanul Arctic ar putea fi cauza iernilor geroase si pline de zapada din ultimii ani in unele parti ale emisferei nordice.

In timpul iernilor 2009-2010 si 2010-2011, emisfera nordica a inregistrat a doua si a treia acumulare puternica de zapada din istorie.

Datele colectate din 1979, cand au inceput observatiile prin satelit, pana in 2010, arata o diminuare de un milion de km² a suprafetei de gheata a Oceanului Arctic, aproximativ o treime din suprafata sa.

Aceasta reducere a ghetii arctice a corespuns unei acoperiri de zapada hibernale mult mai ridicate decat in mod normal in nord-estul Statelor Unite, nord-vestul si centrul Europei, precum si in nordul Chinei, arata oamenii de stiinta de la Institutul de Tehnologie din Georgia (SUA) in studiul publicat in 27 februarie 2012.

„Studiul nostru demonstreaza ca diminuarea ghetii Oceanului Arctic este legata de schimbarile in circulatia atmosferica a emisferei de nord in timpul iernii”, afirma Judith Curry, presedinte al Scolii de Stiinte Atmosferice si ale Pamantului la Institutul de Tehnologie din Georgia si principal autor al acestui document.

Publicat în Clima




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate