Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

De ce să ieșim în stradă pentru Roșia Montană?

Romania a pierdut in perioada 1952-1960 printr-o firma sovieto-romana cea mai mare rezerva energetica a tarii, 17.288 tone de uraniu. Gheorghe Gheorghiu-Dej s-a suparat foc, pentru ca sovieticii “noua nu ne-au dat utilaje pentru extragerea uraniului”.

Politicienii de astazi vor sa dea unei firme canadiano-romane cu actionariat american, zacamintele de metale rare si pretioase de la Rosia Montana in schimbul locurilor de munca. Participatia Romaniei in aceasta firma este de doar 20% si risca sa ajunga al 0,6% in urma ultimei majorari de capital, la care actionarul roman nu a putut participa. Statul urmeaza sa suporte cheltuielile de intretinere a barajului si a sistemelor de captare, monitorizarea emisiilor de acid cianhidric, pompare si tratare a apei pe o perioada nedeterminata, estimate la 12 milioane de euro anual.

Statul roman ar primi 4% redevente pentru aur si argint. Presa vorbeste despre majorarea acestui procent la 6% prezentata ca o negociere reusita, fara se spuna ca in tari ca Africa de Sud redeventele pentru metale pretioase sunt de minim 20%.

In cele 200 de milioane de tone de minereu care se doresc a fi procesate cu cianuri la Rosia Montana, se estimeaza a fi 1,5 grame de aur pe tona de minereu si 11, 7 grame de argint pe tona. Daca nu vi se pare o exploatare rentabila aveti dreptate! Motivatia pentru acest proiect sta in metalele rare care insotesc zacamintele de aur. Vanadiu – 2500 grame pe tona, arseniu – 5000 grame pe tona, titan – 1000 grame pe tona, molibden – 10 grame pe tona, nichel – 30 de grame pe tona, crom – 50 grame pe tona, cobalt – 30 grame pe tona, galiu – 300 grame pe tona, germaniu – 20 grame pe tona, wolfram, molibden etc.

Daca punem aceste resurse in context mondial, epuizarea resurselor de energie si nevoia dezvoltarii energiilor regenerabile, a panourilor fotovoltaice si turbinelor eoliene, descoperim ca prima criza cu care se va confrunta lumea nu va fi cea petroliera ci a metalelor neferoase.

Galiu, spre exemplu, care se gaseste la Rosia Montana in cantitati de 300 de ori mai mari decat aurul, este folosit in fabricarea panourilor fotovoltaice si pretul actual este de 900 de dolari pe Kg. Utilizarea lui va creste pe masura ce tehnologiile vor fi perfectionate si rentabilitatea energiei solare va creste cu scumpirea petrolului.

26% din resursele de cupru extractabil din scoarta Pamantului s-au pierdut deja in gropi de gunoi. Inchiderea minei de cupru de la Rosia Poieni pentru a se face loc RMGC a dus la disponibilizarea a sute de muncitori, de care oficialii Gold Corporation nu isi aduc aminte cand fac calculele locurilor de munca.

Din anumite informatii, in contractul de concesiune secretizat se spune ca orice metal in plus recuperat intra in beneficiul celui care exploateaza zacamintul.

Turcia, Cehia, Grecia, Costa Rica, Germania, Argentina, Filipinie au interzis mineritul cu cianuri. Parlamentul European a cerut Comisiei Europene interzicerea acestei tehnilogi de minerit pana la sfarisitul anului 2011. Aduceti-va aminte de accidentul de la Baia Mare de acum 10 ani. Ungaria l-a considerat cea mai mare catastrofa dupa Cernobal. Statul roman are de platit circa 200 de milioane de dolari despagubiri.

La Rosia Montana ar urma sa se foloseasca aproximativ 1.561.000 tone substante periculoase, dintre care 84.000 tone de cianura in cea mai mare cariera cu crater deschis din Europa si cel mai mare baraj, inalt de 185 m. Ganditi-va la efectele pe care un posibil accident le-ar avea asupra Deltei Dunarii, un ultim bastion european pentru protejarea biodiversitatii.

Publicat în Ecologie






31 răspunsuri la De ce să ieșim în stradă pentru Roșia Montană?

  1. livejohn spune:

    noi nu ne vyndem tara !o da-m moca!

    • ENE spune:

      de-a lungul timpului bogatiile tarii au fost exploatate de UNGURI ,TURCI,RUSI etc; au luat ce au vrut si cat au vrut. NOI TREBUIE SA LASAM AURUL ACOLO PENTRU CA NU NE APARTINE.POATE CA , LA UN MOMENT DAT UNA DIN TARILE DE MAI SUS NE VA OCUPA DIN NOU SI AR FI BINE SA AIBA PE CE SA PUNA MANA.

  2. vyo spune:

    pacat de tarisoara noastra.rusine celor care au puterea sa faca ceva si nu fac nimic.vom ajunge straini in prpria tara.ce vom lasa generatiilor ce vin dupa noi?! si acesti guvernanti nonguvernanti ce vor lasa progeniturilor intr-o zi,se intreaba vreodata.o tara fantomatica din pacate. rusine .noi cei de rand nu avem puterea de a decide,si cei care ar trebui sa o faca se uita la propriul interes,devenim minoritari in toate privintele .ce timpuri triste!

  3. Liliana spune:

    Ar fi inca o data dezastruos pentru economia Romaniei sa se procedeze asa. Cine are de castigat din aceasta afacere?

  4. BLAJ LUCIAN spune:

    Nu pot sà imi imaginez cum nu suntem in stare sà scoatem singuri bogàtiile care sunt la Rosia Montana si sà le valorificàm fàrà asistenta la fel s-a intimplat si cu petrolul (omv) si cu gazul(gdf sues) paduriile sunt valorificate de turci si romanii lucreazàsclavi pe plantatiile strainiilor din romania .Daca nu suntem in stare sà ne apàràm bunuriile o sà fim càutati pinà mai e ceva de luat .Haideti sa fim si noi o natine care are ceva de spus si sa vedem ce se intimpla sà punem pe primul loc interesul nostru si daca mai avem nevoie de muncitori apoi sà apelàm la vecini!

  5. DalethAleph spune:

    Cifrele prezentate mai sus sunt aberante…un articol scris cu picoarele, fara nici o documentare tehnica si economica.Bravos, ziarist de ziarist!

  6. gabi spune:

    vai de capul nostru…si de urmasilor nostri, o sa ne blesteme in mormint pentru tot ce se facem acum, deja suntem sclavi in tara noastra,muncim la firme venite din afara tari pe nimic si ducem o viata de ***, o sa ajungem ca grecia ,interesele politice sunt mari, domnilor politicieni unde vreti sa duceti tara asta ,un popor intreg suntem prosti si voi o adunatura de hotii sarlatani ecscroci niste mizeri si scursuri ale socetati vreti sa nu mai avem ce pune pe masa sa muncim la voi pentru un blid de mincare si o perna sa punem sub cap,rusine sa va fie scursurilor, ce mai aveti sa vindeti HOTILOR

  7. maria p spune:

    am vandut aproape tot.sa avem grija de ce mai avem .STOP JAFULUI SI INDIFERENTEI!

  8. daniel spune:

    sa va fie rusine voua celor care conduceti aceasta tara . stramosii nostri au luptat pentru libertatea noastra iar voi o vindeti strainilor. si noua sa ne fie rusine ca suntem slabi si lasi si va lasam sa faceti asa ceva. treziti-va romani pana nu e prea tarziu!

  9. MIRCEA spune:

    Daniele ,mari vorbe, dar din pacate vb pe la colturi sau internet si nu iesim nici unul in strada . scursurile astea au calculat bine perioada. comunistii ne-au subjugat 50 de ani pana sa facem ceva ….deci mai avem cam 30 de rabdat si dupa aceea o sa facem ceva1!!!!bunicii nostrii mai bine stateau acasa si macau,beau si ne faceau mai multi unchi si matusi si azi eram nemti…..

  10. marian spune:

    nu vedeti ca am luat teapa cu totii ei au vindut petrolu de miliarde pe nimica si acuma vor sa stringa bani prin impozite si taxe de la noi.

  11. narcis spune:

    Aceasta lucru trebuie sa inceteze ACUM. Destul cu tot ce s-a petrecut rau in tara noastra. lasati bogatia NOASTRA „urmasilor urmasilor” nostri, nu in mina unui grup minoritar de bogati care fura abuziv „cu acte” pamantul strabun

  12. clara spune:

    televiziunile ar trebui sa inceteze difuzarea spoturilor publicitare „lacrimogene” cu Rosia Montana.

  13. CALOMFRIRESCU VASILE spune:

    Actualii guvernanti, au nevoie de bani ca sa se mentina la putere. Nu le pasa de ce se va intamla in viitor cu Romania . Stoparea tradarii de la Rosia Montana , poate fi obtinuta numai printr-un protest masiv al populatiei in strada . Cine organizeaza insa aceasta actiune ?

  14. Toma Ioan spune:

    Pai tocmai asta e problema noastra,a romanilor,asteptam ca cineva sa ne „organizeze”,sa ne indrume,noi singuri nu putem gandi,nu putem iesi in strada pentru ceva,noi nu avem identitate nationala ca popor.Suntem unu pentru unu si singur pe singur.Daca avem un necaz ne bucuram cand cineva e alaturi de noi,dar in acelasi timp ne bucuram si daca vedem pe altcineva cu probleme.Comentati in continuare,romani,strazile din Bucuresti vor fi in continuare cele mai linistite strazi dintr-o capitala europeana lovita de criza.

  15. Geowin spune:

    Cine incheie contractele paguboase in numele acestei tari, ar trebuii sa plateasca cu intreaga avere si sa munceasca ei pentru un blid de mancare in inchisoare.

  16. escu spune:

    Asta vom lasa urmasilor: datorii si, acum multumita acestui „proiect”, si poluare! Ceea ce este prezentat sub forma de parteneriat, este de fapt jaf la drumul mare. Asta-i adevarul. Cine mai zice c-o face pentru copii, sa se uite in oglinda.

  17. augustus spune:

    Cei care ne conduc indiferent de culoarea politica urmaresc doar sa se imbogateasca.Sunt pusi pe capatuiala.Castiguri imense,contracte oneroase,vile in statiuni exotice,toate construite pe spatele opincii.Patriotismul a devenit o tema desueta la fel si nationalismul.Aurul este bogatia tarii.De ce nu reusim sa vindem productia agricola din acest an.Poate ca profitul era aprx. acelasi.De ce nu reusim sa dezvoltam capacitati de productie si sa nu mai asteptam investitori straini.Oare suntem atat de neputinciosi?

  18. dan spune:

    voua vi se pare rentabil 6% de ce nu 100% dar sigur se va vinde

  19. florin spune:

    va fi greu de noi o sa aj sclavi in vechiul nostru pamant.nimeni nu se gandeste la binele tarii toti guvernantii se gandesc cum sa faca cat mai multi bani.iar pe de alta parte marile puteri ca sa zic asa de unde sa traiasca ?de pe carca noastrane trimit asa zise firme care ne promit te mir ce si noi punem botu la investitorii care dau mita la nivel inalt pt a castiga tranzactia

    in urmatorii 10 ani no sa mai avem nimc daca continuam asa

  20. lorand godri spune:

    tot ce e frumos trebuie sa dispara din aceasta tara.vorba parazitilor si au dreptate din pacate.

  21. Zeus spune:

    Avem apucaturi balcanice, in majoritate:plangaciosi, fara perspectiva,lenesi si adepti devizei „las’ ca merge si asa…” Treuie sa se nasca acel geniu, care cu o mana sa ne mangaie si cu cealalta sa ne mane de la spate cu biciul.

  22. Stan Mariana spune:

    Atunci cand se va mai naste un Eminescu ,Balcescu ,Iorga,Xenopol,Kogalniceanu etc.poate vom renaste si ne nom trezi din somnul asta.Apropo:,,Somnul natiunii naste monstrii”

  23. george spune:

    cei, cati ati scris aici si sunteti indignati, ar trebui sa va faceti timp sa mergem sa le cerem socoteala. Eu unul promit sa ies in strada cu pima ocazie. Imi pare groaznic sa se taie din pensii cand suntem bogati! Si suntem

  24. bogdan spune:

    cel mai grav lucru dupa „pariul cu agricultura al lui Roman, omv, mital , energia hidro data hotolor autohtoni etc. ce e de facut??????

  25. maria spune:

    Stau, citesc si iar citesc! Intrebari cu miile: chiar suntem inconstienti ??? Presedintele tarii indeamna politicienii sa fie curajosi si sa-si asume semnarea contractului. E clar al cui este interesul, in spatele acestui contract fiind mai mult ca sigur vreun angajament ascuns luat politic. De ce statul nu a creat alte locuri de munca in zona pana acum? De ce lasa deliberat in paragina si in mizerie oameni care pot fi usor pacaliti de GC? Pentru ca pana la urma, cu toate pozitiile noastre de cetateni fara putere, EI VOR FACE TOT CE VOR! TRIST!

  26. liviu spune:

    NIMIC NU SE VA SCHIMBA!!! DACA NU IESIM SA DAM CU EI DE PAMANT NE VOR TERMINA.EI VOR PLECA IN TARI EXOTICE SI NOI VOM RAMANE SCLAVI!!! BRAVO ROMANI!!

  27. Soso spune:

    Da! Putem sa facem ceva iesind iar in strada !Si manifestatii prin email-uri trimise televiziunilor se pot face,ca tot se erijeaza in purtatori de cuvant ai omului de pe strada.Sigur,subtem de acord cu exploatarea bagatiilor noastre,dar facute in folosul tarii.Nu cred ca cei din zonele afectate de inchiderea minelor ar avea ceva impotriva celor care le ceeaza locuri de munca,ei nu vor decat sa munceasca.Statul roman n-are decat sa se organizeze,sa-si foloseasca mintile scolate ,de specialitate in domeniu si sa valorifice bogatiile tarii.Sa puna in functii de conducere oameni cinstiti,care vor sa demonstreze ca stiu ce au de facut ,sa-i plateasca bine ,iar ceea ce se extrage sa fie valorificat la valoare de piata.Putem apoi sa construim si autostrazi cate dorim,sa facem si turism,dar bogatiile tarii sa nu le vindem pe nimic…

  28. Bugy spune:

    Spoturile pentru Rosia Montana sunt o rusine pentru cei care le interpreteaza.Cianurile deversate anul trecut in Ungaria au si acum efect in Dunarea de la noi:pestele a disparut aproape de tot(nevorbind de braconaj).Pe aia care au luat bani sa zica la TV ca ei sunt batrani i-as intreba Ce a facut Nokia pentru romani?Si-a batut joc de ei sau i-a facut oameni?Asa o sa pateasca si cu canadienii.Astia o sa angajeze romani la cele mai periculoase treburi si o sa-i plateasca cu un salariu de Kakao.Chiar nu putem sa ne fortam sa facem singuri exploatarea zacamantului?Hai sa mai asteptam 100 de ani dar pana atunci cu banii care ni tot economiseste guvernul fortat sa cumparam utilajele si tehnologia.Sa moara de ciuda toti care ne dispretuiesc ca suntem niste amarati de Romani!

  29. seby spune:

    astai prostia la noi, avem aur , petrol dar trebu sa le scoata altii ca noi nu putem

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate