Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Breviar meteo: rezumat martie 2016

Prima luna a primaverii calendaristice a fost caracterizata, in mod deloc surprinzator, de o vreme considerabil mai calda in comparatie cu media climatologica. In special in prima parte a lunii temperaturile au fost excesiv de ridicate, a doua jumatate prezentand abateri termice pozitive mai reduse sau chiar usor negative, cu precadere in nord-estul teritoriului.

Precipitatiile au fost in general peste norme, cu exceptia nord-vestului extrem si al nord-estului, unde au fost usor deficitare. Sudul tarii a beneficiat de cantitati de apa foarte ridicate, in special in Oltenia inregistrandu-se valori de peste 130-150 de milimetri, ca urmare a unor cicloni mediteraneeni puternici ce au afectat regiunea mai cu seama in prima decada a lunii.

Desi luna martie a fost foarte calda in ansamblu, o depresiune retrograda a produs ninsori pe arii extinse in estul Transilvaniei si in nordul Moldovei in noaptea de 23 spre 24, iar in unele zone s-a depus chiar si un strat consistent de zapada, de pana la 15-20 de centimetri.

In Transilvania extremele de temperatura au fost situate intre -13,0 grade la Miercurea-Ciuc si 21,6 grade la Alba-Iulia, Sfantu Gheorghe si Odorheiu Secuiesc. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Miercurea-Ciuc si Joseni (2,6 grade) iar cea mai ridicata la Alba-Iulia (7,1 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 13,8 mm la Fagaras si 76,8 mm la Petrosani.

In Maramures extremele de temperatura au fost situate intre -8,6 grade la Targu-Lapus si 21,5 grade la Baia Mare. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Targu-Lapus (4,7 grade) iar cea mai ridicata la Baia Mare (6,7 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 17,3 mm la Supuru de Jos si 50,8 mm la Targu-Lapus.

In Crisana extremele de temperatura au fost situate intre -5,1 grade la Varadia de Mures si 22,1 grade la Arad. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Dumbravita de Codru (5,5 grade) iar cea mai ridicata la Holod si Chisineu-Cris (7,0 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 28,5 mm la Borod si 63,9 mm la Gurahont.

In Banat extremele de temperatura au fost situate intre -6,1 grade la Bozovici si 24,9 grade la Moldova Noua. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Bozovici (6,0 grade) iar cea mai ridicata la Moldova Noua (8,0 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 31,8 mm la Sannicolau Mare si 158 mm la Baile Herculane.

In Oltenia extremele de temperatura au fost situate intre -5,0 grade la Apa Neagra si 25,4 grade la Calafat. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Voineasa (4,6 grade) iar cea mai ridicata la Drobeta-Turnu Severin (8,3 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 82,1 mm la Ramnicu-Valcea si 144 mm la Craiova.

In Muntenia extremele de temperatura au fost situate intre -6,0 grade la Ploiesti si 25,1 grade la Calarasi. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Campulung-Muscel (4,4 grade) iar cea mai ridicata la Bucuresti Filaret (8,4 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 32,6 mm la Fetesti si 109,1 mm la Targoviste.

In Dobrogea extremele de temperatura au fost situate intre -5,3 grade la Medgidia si 24,8 grade (tot la Medgidia). Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Corugea (6,1 grade) iar cea mai ridicata la Constanta (7,9 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 20,2 mm la Cernavoda si 42,3 mm la Mahmudia.

In Moldova extremele de temperatura au fost situate intre -7,5 grade la Negresti si 25,2 grade la Focsani. Cea mai scazuta temperatura medie s-a inregistrat la Radauti (4,5 grade) iar cea mai ridicata la Focsani (7,7 grade). Cantitatile de apa au fost cuprinse intre 20,9 mm la Stanca-Stefanesti si 61,2 mm la Focsani.

Publicat în Clima




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate