Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Vremea în vacanța de Sărbători: prognoza pentru Crăciun și Revelion

Și în acest an luna decembrie va fi lipsită de zăpadă până la finalul ei, singurele zone care vor mai avea parte de un peisaj hibernal urmând să fie cele montane înalte, unde a nins puternic la sfârșitul lunii noiembrie iar stratul depus atunci s-a topit doar parțial. În special în preajma Crăciunului este deja o „tradiție” în ultimii ani să nu avem parte de zăpadă, situație ce se datorează în principal Oscilației Atlantice, puternic pozitivă în această perioadă a anului (circulație preponderent vestică, ce aduce mase de aer cald dinspre Oceanul Atlantic și Marea Mediterană). După primele zile ale lunii ianuarie există unele semnale pentru formarea unui blocaj de tip scandinav, fapt ce ar declanșa o răcire a vremii, însă apariția ninsorilor nu este garantată de scăderea temperaturilor.

Prognoza www.ido.ro pentru perioada sărbătorilor de iarnă va fi împărțită pe doua intervale: primul, detaliat pe zile, cu un grad de realizare ridicat (24 – 31 decembrie), iar cel de-al doilea – o estimare generala – cu un grad de realizare mai scăzut (1 – 7 ianuarie 2016).

Vremea în decembrie pe perioada vacanței de iarnă

Sfârșitul lunii decembrie va aduce în continuare o prezență insistentă a anticiclonului azoric pe teritoriul țării noastre, care, pe lângă faptul ca va menține sistemele depresionare departe de sud-estul Europei, va permite și o ușoară advecție de aer cald dinspre nordul Africii. Cu toate acestea, în zonele joase se vor crea inversiuni termice iar ceața va fi o prezență constantă, ceea ce va limita posibilitatea înregistrării unor temperaturi foarte ridicate. În zonele montane în schimb va fi foarte cald în comparație cu media climatologică a perioadei, de asemenea aici și cerul va fi mai mult senin.

Prognoza pentru Crăciun

În Ajunul Crăciunului vremea va fi în general închisă în aproape toate zonele joase ale țării în prima parte a zilei, cu ceață și norii joși stratiformi, iar local nebulozitatea va persista pe întreg parcursul zilei. Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general intre 3 și 9 grade în Transilvania, Maramureș, Banat și Crisana, în timp ce în Oltenia, Muntenia și Dobrogea va fi mult mai cald, cu maxime situate în intervalul 9-15 grade Celsius.

În prima zi de Crăciun (25 decembrie) se va produce o ușoară răcire în zonele intracarpatice, unde temperaturile maxime vor scădea până la 2-7 grade Celsius, însă în sud și est căldura va persista, aici urmând să se înregistreze în cursul prânzului temperaturi de până la 7-13 grade. Dimineața ceata din nou va da bătăi de cap mai ales pe vai și în depresiuni, unde este posibil să fie asociată și cu chiciură.

În a doua zi de Crăciun ceața și nebulozitatea joasă vor acapara tot mai multe regiuni ale țării, în vreme ce la deal și la munte cerul se va menține mai mult senin. Temperaturile maxime vor oscila între 2 și 9 grade la nivelul întregii tari, cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei și cele mai ridicate în zonele subcarpatice din sudul și estul țării, cât și pe litoral.

De Sfântul Ștefan (27 decembrie) vremea se va menține în general închisă în majoritatea zonelor, cu nebulozitate stratiformă ce va persista pe aproape întreg parcursul zilei, cu excepția zonelor de deal și de munte. Șansele de precipitații vor fi aproape nule, totuși ido.ro estimează că doar cu totul izolat e posibil să se înregistreze burnițe slabe. Maximele termice ale zilei vor fi cuprinse în general intre 1 și 6 grade în Transilvania și Moldova, în timp ce în sud și est la prânz temperaturile vor urca până la 4-9 grade Celsius.

Pe 28 decembrie același vast câmp anticiclonic va menține o vreme stabilă în tot sudul Europei, implicit și în România, însă Soarele va putea fi văzut doar trecător, norii joși de tip stratus și stratocumulus fiind așteptați să se mențină pe cer pe tot parcursul zilei, în condițiile în care prin circulația de orientare estică în straturile inferioare ale troposferei va fi advectat un aer destul de umed dinspre Marea Neagra. Temperaturile maxime se vor încadra în general intre 2 și 9 grade la nivelul întregii țări, cu cele mai scăzute valori în Transilvania și cele mai ridicate în dealurile subcarpatice și pe litoral.

Ziua de 29 decembrie nu va aduce nicio schimbare în desfășurarea evenimentelor meteo în România, vremea rămânând stabilă și fără prea multe șanse de precipitații, doar în jumătatea estică existând condiții pentru unele lapovițe slabe cu totul trecătoare. În altitudine va pătrunde un aer ușor mai rece dinspre nordul continentului, fapt ce se va reflecta și în temperaturile de la sol, care vor fi mai scăzute în medie cu 2-3 grade față de ziua precedenta.

Pe 30 decembrie câmpul de presiune ridicată cantonat deasupra aproape întregii Europe va influența în continuare vremea în țara noastră, prin prezenta norilor joși, de această dată mai mult în prima parte a zilei, aerul urmând să fie ușor mai uscat. Dimineața temperaturile vor coborî până spre -5…-10 grade în majoritatea zonelor tarii, însă la prânz, în condițiile în care cerul se va degaja treptat de nori, maximele termice vor urca până spre 0-6 grade Celsius, din nou cu cele mai scăzute valori în depresiunile din estul Transilvaniei și cele mai ridicate în dealurile subcarpatice și pe litoral.

Vremea de Revelion

În ultima zi din an, deși soluțiile diferitelor modele numerice de previziune sunt oarecum în dezacord în acest moment, consensul general este pentru o continuare a stabilității vremii, cu unele șanse pentru precipitații mixte slabe doar în sud-estul extrem al țării. De Revelion va fi așadar o vreme frumoasă, cu un vânt calm, dar totuși destul de răcoroasă, cu minime ce pot cobori până la -8…-10˚C. Aceste temperaturi vor fi însă departe de recordurile de anul trecut din noaptea de Revelion, când minimele au coborât chiar și până la valori de -31 grade Celsius. În cursul zilei, în pofida unor înnorări locale, maximele termice vor urca până spre 0-7 grade Celsius la nivelul întregii țări, cu cele mai scăzute temperaturi în nordul Moldovei și cele mai ridicate în sudul tarii.

Poziționarea centrilor barici estimată pentru ziua de 31 decembrie. Un imens câmp de presiune ridicata cu centrul în Rusia europeana va aduce o vreme stabila în toată România, dar friguroasa mai ales în cursul dimineții, în condițiile în care dinspre nord-est va pătrunde un aer mai rece în straturile inferioare ale troposferei. Sursa: model GFS.

Poziționarea centrilor barici estimată pentru ziua de 31 decembrie. Un imens câmp de presiune ridicata cu centrul în Rusia europeana va aduce o vreme stabila în toată România, dar friguroasa mai ales în cursul dimineții, în condițiile în care dinspre nord-est va pătrunde un aer mai rece în straturile inferioare ale troposferei. Sursa: model GFS.

Vremea între 1 și 7 ianuarie 2016

Prima săptămână a lunii ianuarie va aduce o vreme în ușoară schimbare, existând semnale că după data de 3-4 ianuarie să se formeze o circulație de blocaj de tip scandinav, ceea ce va favoriza advecția unui aer rece dinspre nordul continentului. Pentru moment însă este dificil de estimat dacă acel aer rece va pătrunde până în Marea Mediterana, unde să formeze cicloni cu deplasare nord-estică, înspre teritoriul țării noastre. O probabilitate relativ ridicata exista doar pentru o continuare a vremii stabile în intervalul 1-3 ianuarie, când nu sunt așteptate precipitații; după primele zile ale lunii se poate intra totuși pe un „teren minat”, șansele pentru un prim viscol generalizat în România în acest sezon rece crescând considerabil față de întreaga lună decembrie.

Temperatura în primele zile ale lunii ianuarie

Regimul termic va fi unul apropiat de normal pentru prima decada a lunii ianuarie în zonele unde nebulozitatea va fi mai accentuată, cu temperaturi minime cuprinse în general intre 0 și -10 grade, în timp ce maximele vor urca până spre 0-10 grade Celsius, cu cele mai ridicate temperaturi în prima parte a intervalului, când și abaterile termice pozitive (relativ la media climatologica a perioadei) vor fi mai ridicate.

Prognoza pentru zonele montane și de deal – ianuarie 2016

La deal și la munte în schimb, cu precădere în primele zile ale anului, vremea va fi mult mai caldă în comparație cu mediile climatologice ale perioadei (cu până la 4-6 grade Celsius). În aceste condiții, din păcate stratul de zăpadă prezent la munte se va diminua considerabil, urmând să mai fie prezent doar la altitudini de peste 1500 de metri, dar cu șanse ca acesta să se refacă în urma unor posibile precipitații solide consistente după data de 4 ianuarie.

Publicat în Prognoze






2 răspunsuri la Vremea în vacanța de Sărbători: prognoza pentru Crăciun și Revelion

  1. Radu spune:

    Foarte frumos explicat!!! Mulţumesc! M-aş bucura mult să mai găsesc aşa de bine şi amănunţit explicat!

  2. Florica Carapalea spune:

    Foarte clar explicat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate