Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Cum va fi vremea la festivalul FânFest 2015 (13-16 august)

Situată în inima Munților Apuseni, zilele următoare Roșia Montană va fi gazda celui mai important festival cu substrat ecologist din România. Având în vedere că vor fi activități și concerte în aer liber, ido.ro consideră că este important de știut care sunt șansele de a avea condiții meteorologice propice pentru o desfășurare cât mai bună a festivalului.

Joi (13 august) vremea la Roșia Montană (altitudine aproximativ 900 de metri) va fi în general frumoasă până spre orele după-amiezii, după care vor exista șanse pentru producerea unor averse slabe de ploaie însoțite de descărcări electrice. Acestea însă nu vor fi de lungă durată iar cantitățile de apă nu vor fi importante. Temperaturile vor urca ziua până în jurul valorii de 29 de grade, în timp ce dimineața va fi destul de răcoroasă, cu o minimă apropiată de 10 grade Celsius.

Vineri (14 august) se vor menține șansele pentru producerea unor averse de ploaie în special după orele după-amiezii și serii, însă până atunci vremea va fi frumoasă, iar maxima termică a zilei va oscila în jurul valorii de 28-29 de grade, în timp ce dimineața minima va coborî până la 10-11 grade, în condițiile formării unei inversiuni termice pe fondul cerului mai mult senin de pe timpul nopții (Roșia Montană este situată într-o depresiune intramontană de altitudine, inversiunile termice fiind favorizate de acest aspect). Fiind plasat în mijlocul munților și în calea maselor de aer venite dinspre vest, arealul Roșiei Montane beneficiază frecvent pe timpul verii de precipitații abundente: umiditatea și evapotranspirația sunt mai mari la munte, unde există multe păduri față de zonele de șes, însă și altitudinea mai ridicată are un cuvânt important de spus (factori decisivi pentru producerea averselor de vară din cursul după-amiezii), aceste condiții fiind întrunite pe întreaga perioadă a festivalului.

Sâmbătă (15 august) până spre orele serii participanții la festival se vor bucura de o vreme în general frumoasă, chiar dacă cerul nu va fi complet lipsit de nori. Spre seară însă și în cursul nopții de sâmbătă spre duminică un pasaj frontal slab va favoriza creșterea șanselor pentru producerea de averse de ploaie însoțite de descărcări electrice în zona Munților Apuseni, însă nu este complet sigur că ele vor apărea și la Roșia Montană, datorită caracterului local al acestora. Temperaturile în cursul zilei se vor situa în jurul valorii de 29 de grade, iar dimineața va fi din nou răcoroasă, cu o minimă ce poate coborî până la 9-10 grade Celsius.

Duminică (16 august) vremea caldă se va menține la Roșia Montană, însă instabilitatea va fi din nou accentuată spre seară, când vor cădea averse de ploaie însoțite de descărcări electrice și izolat de grindină pe arii extinse în special în sud-vestul Munților Apuseni, iar cantitățile de apă pot fi importante. Roșia Montană deocamdată se pare că va fi ceva mai ferită, însă intensificarea orografică a precipitațiilor va face ca o parte din furtuni să pătrundă și în centrul masivului montan, unde este situată comuna. Desigur, aceste estimări nu au un grad de realizare de 100%. Este cert totuși faptul că temperaturile vor fi foarte plăcute, cu o maximă la prânz ce poate ajunge până la 30 de grade Celsius, în timp ce nebulozitatea mai ridicată de pe timpul nopții va face ca și minima să fie mai ridicată față de zilele precedente (în jur de 13 grade Celsius).

Pentru a urmări eventualele schimbări în evoluția vremii puteți accesa pagina www.ido.ro/rosiamontana/. Pentru a primi instant pe smartphone alerte cu eventuale avertizări meteo nowcasting emise de ANM, descarcă din Google Play aplicația „Alerte meteo ido”.

Publicat în Prognoze




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate