Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Cum va fi vremea la eclipsa parțială de Soare

nori
Vineri va avea loc o eclipsa partiala de Soare, cel mai important eveniment de acest gen de la eclipsa totala de Soare din august 1999. Gradul cel mai mare de acoperire a discului solar de catre Luna va fi in nord-vestul tarii (Satu-Mare 55%) si va scadea treptat catre sud-est, astfel incat la Constanta Soarele va fi acoperit doar in proportie de 40%. Eclipsa va incepe la ora 10:45 si va avea maximul la 11:50, cu punctul terminus in jurul orei 13:10.

Previziunile meteo pe regiuni la momentul de maxim al eclipsei:

Moldova

Cerul va ramane mai mult noros, iar sansele sa se vada Soarele sunt extrem de scazute. Foarte mici posibilitati sunt doar in nordul extrem al regiunii, dar in rest patura de nori va fi compacta. Mai mult decat atat, se vor semnala local si precipitatii preponderent sub forma de ploaie.

Dobrogea

Aflandu-se de asemenea in estul tarii si sub influenta unui camp ciclonic centrat in Marea Neagra, nici in Dobrogea nu se va putea vedea eclipsa, acoperirea cu nori a cerului fiind in proportie de 90-100%. Si aici va ploua iar vantul va prezenta intensificari temporare.

Muntenia

In cea mai mare parte a regiunii cerul va fi acoperit de o patura densa de nori, dar a carei grosime va scadea treptat de la est spre vest. Astfel, daca la Calarasi sansele sa se vada Soarele sunt aproape nule, Bucurestiul va fi undeva la limita si pot aparea sparturi in stratul de nori, iar Soarele ar putea fi vizibil pentru foarte scurte momente. In vestul regiunii in schimb conditiile vor fi mai bune, cu cer variabil, iar sansele sa se vada Soarele sunt estimate intre 40-60%.

Oltenia

Desi vor fi cateva innorari temporare mai ales in sudul regiunii, inclusiv la Craiova, in rest cerul va fi variabil spre mai mult senin, astfel incat conditiile pentru urmarirea eclipsei vor fi bune.

Transilvania

In timp ce in estul regiunii se va mentine un cer mai mult noros, cu precadere in depresiunile din estul Transilvaniei, pe masura ce inaintam spre vest patura de nori va fi din ce in ce mai subtire, existantand o granita destul de abrupta intre cerul senin si cel acoperit in zona oraselor Bistrita si Targu-Mures. Astfel, la Miercurea-Ciuc nu se va putea vedea nimic din cauza norilor, la Targu-Mures sansele sunt mai mari sa se vada decat sa nu se vada, iar la Cluj-Napoca vizibilitatea estimata va fi foarte buna si conditii optime de vizionare a eclipsei.

Banat si Crisana

Singurele regiuni din tara unde cerul va fi complet senin, iar conditiile de urmarire a eclipsei vor fi perfecte. In mod ironic, tot in aceste zone va fi si acoperirea maxima a discului solar in Romania. In plus, aici se vor inregistra si cele mai placute temperaturi din intreaga tara, cu valori ce pot atinge si 12-13 grade spre momentele de incheiere ale eclipsei.

Maramures

Poate singura regiune din tara unde predictibilitatea gradului de acoperire cu nori este mai scazuta, datorita faptului ca se afla pe granita dintre cerul noros si cel senin, dar si a suprafetei mai mici. Totusi, pentru moment se pare ca la Baia-Mare vor fi conditii bune de urmarire a eclipsei, cu un cer mai mult senin, in timp ce in estul depresiunii Maramuresului sansele ca cerul sa fie acoperit de nori mijlocii sunt mai ridicate, dar chiar si asa inclusiv locuitorii din Borsa vor putea urmari eclipsa prin bresele din nori.

In incheiere, un cliseu jurnalistic tipic pentru astfel de evenimente, dar care trebuie mentionat: daca vremea va permite in zona unde locuiti, urmariti eclipsa numai cu echipament de protectie (ochelari speciali, masca de sudura etc). Privirea spre Soare cu ochiul liber si pe perioade mai lungi de timp va poate afecta vederea in mod iremediabil!

Publicat în Prognoze




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate