Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Încălzirea globală: Cum ne va schimba viața?

Poluare
Catastrofal. Asta este viitorul planetei daca oamenii nu gestioneaza problema incalzirii globale, considerata de multi drept cea mai mare amenintare la adresa speciei noastre. Nu este concluzia vreunor fanatici ecologisti, ci chiar o concluzie a celor mai buni specialisti din lume in domeniul schimbarilor climatice.

Concluzia a fost confirmata chiar si de Grupul Interguvernamental pentru Schimbari Climatice al Organizatiei Natiunilor Unite si, chiar daca exista un lobby extrem de puternic impotriva acestor concluzii (condus in principal de industriile foarte poluante), adevarul este de necontestat pentru oricine capabil sa inteleaga explicatii simple.

Ce este acest fenomen al incalzirii globale?

Simplificat, e procesul prin care o parte din lumina Soarelui reflectata din suprafata Pamantului nu se mai intoarce in spatiu, ci e blocata de gazele cu efect de sera, astfel incat atmosfera se incalzeste. Este exact acelasi efect care permite serelor de legume sa se incalzeasca mai repede si sa “coaca” mai repede. Probabil va puteti da seama care sunt efectele asupra Pamantului – se transforma intr-o gradina care se coace mai repede.

Totusi, hai sa vedem ce inseamna lucrul asta, care sunt efectele incalzirii globale:

”Arsi de soare”

Principala consecinta a incalzirii globale este, in mod destul de previzibil, cresterea semnificativa a temperaturii. Ce inseamna asta?
Unul dintre efecte va fi inmultirea fenomenelor denumite “valuri de caldura”, care lovesc uneori, provocand chiar si sute de decese in unele tari, conform Smithsonian Magazine. Vorbim aici chiar si de tari din zona temperata, care vor resimti, uneori, temperaturi intalnite doar la tropice.

Pe langa asta, secetele vor deveni mai frecvente, cu efecte foarte puternice asupra recoltelor, ceea ce se traduce in cresterea foametei pe glob.

Tot la acest capitol, cresterea temperaturii va duce, indirect, la cresterea numarului si intensitatii incendiilor, care vor “profita” de mediul mai uscat.

Pământ inundat, dar și lipsă de apă

Unul dintre efectele care deja au inceput sa ia amploare sub actiunea incalzirii globale este topirea ghetarilor, atat a celor de la Poli, cat si a celor de pe varfurile muntilor. Ca rezultat, nivelul marilor va creste cu pana la 60 de centimetri pana la sfarsitul secolului, conform National Geographic.

Multe plaje si chiar insule intregi vor disparea, in consecinta. Cei de la GreenBuzz au facut chiar un top al locurilor pe care incalzirea globala o sa le “acopere” si este de-a dreptul dezolant, intrucat include natiuni insulare intregi, precum Maldive sau Kiribati.

Paradoxal, va fi mai multa apa sarata, insa mai putina apa de baut. Cum ghetarii acestia alimenteaza rauri intregi din care oamenii isi iau apa potabila, vom suferi mai mult ca sigur din aceasta cauza.

La fel de paradoxal la o prima vedere e si faptul ca vom avea mai multe inundatii, intrucat incalzirea globala face, adesea, zonele aride mai aride si pe cele umede si mai umede.

Uragane, tornade, furtuni

Ati vazut uraganele care lovesc chiar si tari dezvoltate ale lumii, precum El Nino sau Katrina? Ele devin nu doar mai dese din cauza incalzirii globale, ci si mai intense.

De ce? Principalul argument e ca apa devine mai calda (ca si aerul, de altfel) si poate fi ridicata mult mai usor si adusa la mari distante.

Boli mentale si cancerul razboiului

Schimbarea climei, asa cum a aratat istoria, schimba si comportamentul oamenilor. La nivel individual, in primul rand.

Steven Shapiro, un cunoscut psiholog american, considera ca incalzirea globala va aduce cu sine si boli mentale pentru omenire, conform LiveScience.

O alta concluzie referitoare la consecintele fenomenului produs de gazele cu efect de sera e si mai sumbra – va creste numarul razboaielor si conflictelor, tocmai din cauza diminuarii resurselor si a schimbarii conditiilor pe care le va aduce incalzirea globala.

Acesta sunt doar cateva dintre problemele aduse de incalzirea globala. Mai sunt si altele – unele stiute, altele pe care le vom afla in curand. Concluzia poate fi una singura – incalzirea globala trebuie stopata!

Publicat în Editorial Etichete |




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate