Stiri meteo
Ce trebuie stiut despre protectia solara?
Produsele de protectie solara nu pot asigura protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Acelasi lucru se aplica produselor care pretind ca "ecraneaza soarele" sau ofera "protectie totala". De aceea, incepand din vara lui 2007, Comisia Europeana a decis ca pretentiile de protectie totala, gen "ecran solar", trebuie scoase din uz.
Comisia Europeana a lansat o campanie de informare pentru avizarea consumatorilor in privinta unui nou regim de etichetare a produselor de protectie solara, incepand cu vara anului 2007. Produsele de protectie solara contra UV pot fi eficiente in
prevenirea arsurilor solare si a cancerului de piele, insa nu asigura o protectie totala. Consumatorii ar trebui sa foloseasca protectia solara, insa o etichetare mai clara ar trebui sa-i ajute sa aleaga in cunostinta de cauza.
Comisia reaminteste, totodata, consumatorilor ca exista multe motive pentru care produsele de protectie solara ar trebui sa fie una dintre masurile de protectie impotriva radiatiilor solare ultraviolete.
Alegeti produsele de protectie solara cu protectie UVA si UVB
Cel mai important lucru este alegerea produselor de protectie solara impotriva radiatiilor UVB si UVA, deoarece ambele sunt nocive sanatatii. In timp ce riscul de cancer si „arsuri solare” este reprezentat de radiatiile UVB, radiatiile UVA sunt responsabile cu imbatranirea pielii, actioneaza asupra sistemului imunitar si contribuie la cresterea riscului de cancer de piele. Problema este ca „factorul de protectie solara” indica numai protectia impotriva radiatiilor UVB.
In trecut a fost dificil pentru consumatori sa cunoasca daca un produs de protectie solara protejeaza si impotriva radiatiilor UVA. In urma unei recomandari a Comisiei din septembrie 2006, a fost introdusa o sigla standard pentru protectie UVA in baza unor standarde similare de testare. Prin aceasta sigla, consumatorii pot afla protectia UVA minima cuantificata ce creste in paralel cu factorul de protectie solara si se bazeaza pe o metoda standard de testare.
Ce factor de protectie solara ar trebui sa aleaga consumatorul?
Factorul de protectie solara (SPF) este un scor utilizat pentru a descrie „puterea” de protectie a produsului impotriva „arsurilor solare”, adica radiatiile UVB in principal. Este important de stiut ca un SPF peste 50 nu creste practic protectia impotriva arsurilor solare si radiatiilor UVB. In schimb, prin aplicarea corecta a unui produs, un SPF de 15-25 este suficient pentru protectia unei persoane cu piele normala de arsuri solare.
Nu exista ecranarea soarelui sau protectie totala
Produsele de protectie solara nu pot asigura protectia totala impotriva radiatiilor UV. Chiar si factorii ridicati de protectie permit patrunderea radiatiilor UV. Acelasi lucru se aplica produselor care pretind ca „ecraneaza soarele” sau ofera „protectie totala”. Incepand cu aceasta vara, pretentiile de protectie totala, gen „ecran solar” trebuie scoase din uz.
Ce ar trebui sa cunoasca consumatorii despre protectia solara pentru aceasta vara?
Imbunatatirile regimului de etichetare prin informatiile mai clare pentru consumatori vor incepe sa devina „vizibile” pe piata in vara anului 2007. In acelasi timp, consumatorii sunt informati sa utilizeze produse de protectie solara doar ca una dintre nenumaratele masuri de protectie existente.
De retinut:
90% din radiatiile solare UV pot patrunde prin norii usori, deci puteti capata arsuri solare chiar intr-o zi de vara cu cer acoperit.
Apa ofera o protectie minima impotriva radiatiilor UV, iar reflexia apei poate creste expunerea dumneavoastra la radiatiile UV.
Expunerea la radiatii solare este cumulativa in timpul zilei, deci pauzele dintre expunerea la soare nu reprezinta neaparat o expunere totala mai scazuta.
Cum pot consumatorii sa utilizeze produsele de protectia solara?
Este important de stiut ca produsele de protectie solara sunt eficiente numai utilizate in cantitati suficiente. Pentru protectia corpului unui adult de talie medie, trebuie aplicata o cantitate de 35 grame de produs de protectie solara. Aceasta cantitate echivaleaza cu circa 6 lingurite pline. Mai mult, este esential sa aplicati din nou aceste produse pentru a mentine protectia – mai ales dupa inot, baie sau uscarea corpului.
In fine, nu este indicat sa va expuneti indelung la soare. In timp ce produsele de protectie solara pot preveni „arsurile solare”, exista, totusi, radiatii UV care ajung pe piele. Expunerea prelungita la soare combinata cu aplicarea repetata de produs de protectie solara duce la o acumulare a expunerii la radiatii UV fara manifestari ale „arsurii solare”, cum ar fi inrosirea pielii.
Radiatiile solare sunt periculoase in special pentru copii
Evitarea radiatiilor UV este esentiala pentru copii. Riscul de cancer de piele este crescut la copii mici sau mai mari supra-expusi la radiatii UV. De aceea, sfatul dermatologilor pentru acestia este sa evite expunerea directa la lumina directa a soarelui, prin purtarea de imbracaminte protectoare, de exemplu.
Utilizarea produselor de protectie solara este necesara si in timpul inotulului si pe vremea cu cer usor acoperit
Radiatiile UV trec prin apa. La o adancime de jumatate de metru radiatiile UV au o putere de aproximativ 40% fata de intensitatea de la suprafata. Deci, sunteti expusi chiar si in timpul inotului. Suprafata apei reflecta radiatiile UV, prin urmare partile corpului de la suprafata apei sunt expuse suplimentar.
De asemenea, mai trebuie sa aplicati produse de protectie solara in zilele innorate de vara. Cerul usor acoperit permite in proportie de 90% trecerea radiatiilor solare, deci produsele de protectie solara ar trebui folosite chiar si in zilele de vara cu cer usor acoperit.
Cum arata statisticile in privinta cancerului de piele in Europa?
In regiunea europeana, in care predomina populatia cu piele alba, tumorile maligne ale pielii sunt de departe cea mai raspandita cauza a bolilor atribuite UVR. La 7 februarie 2007, organizatia World Health Organisation/IARC din Lyon a raportat cifra actuala a cazurilor de cancer din Europa, insumand pana la 3.2 milioane de cazuri noi de cancer pe an. Oamenii de stiinta de la IARC au estimat diagnosticarea a peste 3 milioane de cazuri noi in 2006 – excluzand cancerul de piele produs de alte cauze, si 1.703.000 decese cauzate de cancer. Dintre noile cazuri, 53% au fost barbati si 47% femei, iar in cazurile de deces ca urmare a cancerului, 56% au fost la barbati si 44% la femei. Ei au calculat ca au fost 59.7 mii de cazuri de tumori maligne ale pielii care reprezinta 2.6% din cazurile totale de cancer din anul 2006, din UE25.
Sursa: Comisia Europeana
Citeste si: Tu folosești protecția solară potrivită pentru tine?
Informatii despre razele UVA si UVB
Vremea pe litoral
24.07.2009. 15:43
Sitemap Prognoza meteo
Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile
Scrie un comentariu