Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Vreme caniculară: tu folosești protecția solară potrivită pentru tine?

Dacă ne gândim la loțiunile de protecție solară, piața este suprasaturată și devine chiar confuză în mai toate supermarketurile și farmaciile pe care le întâlnim la fiecare colț de stradă. Rafturile sunt pline de tot soiul de geluri, spray-uri sau loțiuni cu sau fără ulei. De aceea Ido.ro vrea să te ajute să faci o alegere bună pentru tine.

Totuși, cum alegem un produs ce știm că ni se potrivește? Ei bine, asta depinde de fiecare dintre noi, spune dermatologul J. Zeichner de la Spitalul Mount Sinai din New York.

Vreme de plaja?
Cea mai bună loțiune de plajă este cea pe care ești dispus să o folosești în fiecare zi cu vreme caniculară. Iar următorul pas în găsirea soluției potrivite este să îti adresezi următoarele șase întrebări:

1. Ești tipul sportiv? Dacă da, atunci gelurile sunt cele mai bune pentru că aderă cel mai bine când te miști și transpiri.

2. Ți se irita pielea frecvent? Atunci cele fără ulei („oil-free”) sunt potrivite pentru tine. Iar dacă ai pielea uscată, atunci loțiunile mai cremoase sunt cele mai bune.

3. Ai pielea sensibilă sau înroșită cronic (rosacea)? În această situație, trebuie să te ferești de produsele cu protecție asigurată chimic și să optezi, în schimb, pentru cele cu minerale. Acestea folosesc oxid de zinc sau dioxid de titan, substanțe ce vor acționa doar la suprafața pielii. Spre deosebire de minerale, elementele chimice sunt absorbite mult mai adânc în piele și pot fi destul de iritante.

4. Cauți un produs pentru copilul tău? Dacă ai un bebeluș sau preșcolar, alege un produs mineral (oxid de zinc sau dioxid de titan). Însă dacă ai un copil sub 6 luni, atunci ar trebui să îl protejezi cât poți de mult de vremea caniculară: „Bebelușii au o piele mult mai sensibilă decât cea a adulților, iar loțiunile de protecție solară ar trebui să fie evitate pe cât posibil”, ne sugerează website-ul Academiei Americane de Dermatologie.

5. Ești cumva chel? Indiferent ce loțiune vei alege, asigură-te că o vei folosi și pe suprafața capului, în cantități suficiente. Si mai prudent ar fi să porți o pălărie. Și mai bine? Folosește-le pe ambele, afirmă Whitney Bowe de la Clinica Advanced Dermatology PC din Westchester, N.Y.

6. Ești un tip mai păros? Atunci spray-ul și gelurile sunt cele mai bune pentru tine, când folosești o cremă îți ia o veșnicie să îți masezi pielea și să te încurce astfel firele de păr.

Cum aplicăm loțiunea corect

Aplică-ți loțiunea de plajă cu cel puțin 15 minute înainte de expunerea la soare, pentru a-i oferi pielii șansa să o absoarbă într-un mediu relativ răcoros. Dacă o vei aplica în timp ce stai la soare și corpul este deja transpirat efectele sale vor lăsa de dorit.

Apoi, probabil vei avea nevoie să folosești mult mai multă loțiune decât crezi: cel puțin 30 ml pentru întregul tău corp, la fiecare două ore, și chiar mult mai des dacă te gândești să înoți sau vei transpira abundent. Fața ta va avea nevoie de o cantitate relativ mică, cam cât o monedă.

Ți se pare prea mult? Ei bine, nu e așa. Ultimele cercetări arată faptul că majoritatea oamenilor aplică doar un sfert din cantitatea de loțiunea de care pielea lor ar avea nevoie în mod normal. Iar urmările acestui fapt se văd mai apoi, pe pielea arsă de soare.

Reaplică loțiunea imediat după înot sau după ce transpiri! Dacă ai folosit o cremă-loțiune rezistentă la apă, verifică eticheta pentru a vedea cât durează rezistența la apă.

Nu uita de buzele tale. Acestea au nevoie de un balsam sau ruj care să conțină loțiune cu un factor de protecție solară de cel puțin 30.

Dacă ai o cutie cam veche de loțiune de corp, poate e timpul să o înlocuiești. Dacă o ai de un an sau chiar mai mult, verifică data expirării neapărat!


Nu pleca la plajă fără să verifici cum se anunță prognoza pentru litoral și citește și informațiile vremea.ido.ro despre indicele razelor ultraviolete.

Publicat în Vremea si calatoriile Etichete |






2 răspunsuri la Vreme caniculară: tu folosești protecția solară potrivită pentru tine?

  1. Florentina filip spune:

    Am citit cu atentie sfaturile d voastre ce le-ti scris pentru noi cititorii va felicit sant foarte bune si corecte asteptam si altele va multumim

  2. Győző spune:

    Sfaturi foarte bune, scurte si la obiect. Ca iubitor de munte, mare, soare chiar mi-au fost de folos.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate