Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Calota glaciara arctica, mai subtire ca niciodata

Stiri meteo

Calota glaciara arctica, mai subtire ca niciodata

Calota glaciara arctica a atins cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, de cand este observata prin satelit, a anuntat Agentia Spatiala Europeana, citata de presa internationala.

Potrivit unor previziuni ale expertilor in schimbarile climatice, calota ar putea disparea complet pana in 2040, din cauza incalzirii globale.

Oamenii de stiinta spun ca cele peste 200 de fotografii luate prin satelit arata ca, niciodata din anul 1978 de cand o observa, calota glaciara arctica nu a fost atat de subtire.

Leif Toudal Pedersen de la Centrul national spatial danez afirma ca gheata arctica s-a restrans pe o portiune de pe 3 milioane de kilometri patrati, in ultimii doi ani. El atrage atentia ca daca situatia evolueaza in acest mod, calota glaciara ar putea disparea mai repede decat ne asteptam.

Diminuarea record a calotei glaciare arctice ar putea avea insa si efecte pozitive. Se deschide o importanta cale de navigatie maritima cunoscuta sub numele de Pasajul Nord-Vest, care leaga Oceanul Atlantic de Pacific prin Oceanul Artic.

Astfel, navele care trec dinspre Europa spre Asia ar putea face un traseu mai scurt cu cateva mii de kilometri fata de rutele actuale.

Lupta pentru Polul Nord

Topirea ghetii polare a lansat o adevarata lupta a revendicarilor teritoriale in aceasta parte a lumii. In cursa sunt tari ca Rusia, Norvegia, Danemarca, Canada si SUA. Moscova a si trecut la actiune. La inceputul lunii trecute si-a revendicat drepturile teritoriale in zona Polului Nord prin plasarea pe fundul oceanului Arctic a steagului Rusiei.

Moscova incearca, de mai mult timp, sa convinga Natiunile Unite ca apele din nordul Rusiei ii apartin motivand ca pe fundul Oceanului Arctic s-ar gasi o forma de relief care este prelungirea reliefului de pe teritoriul Rusiei.

HotNews.ro

17.09.2007. 12:02


maddy - 12.10.2007. 21:04

Trebuie sa ne gandim ca aceasta incalzire globala nu va tine o vesnicie insa consecinta grava a incalzirii globale este racirea planetei. Acesta este de fapt marele pericol: o noua era glaciara. Ar trebui sa ne gandim cati dintre noi vom putea supravietui in aceste conditii vitrege! Cel mai mare dusman al omului e insusi omul! Pacat ca uni se gandesc la beneficiile imediate ale acestei situatii si nu vad situatia in perspectiva. Poate cand vor realiza va fi prea tarziu. Eu sper insa ca ne vom trezi la un moment dat...

vali - 13.10.2007. 11:19

opriti poluarea si evitati defrisarile masive. protejati mediul inconjurator.

cristiano - 17.10.2007. 17:03

vai de noi... da asta cu 2040 e o predictie prea generoasa. eu cred ca se va topi si mai repede si atunci.

madalina - 18.10.2007. 01:31

Dumnezeu ne-a dat ceva si noi am vrut si mai mult si mai mult...acum s-ar putea sa ramanem fara nimica daca nu ne trezim sa facem ceva sa salvam planeta....pacat ca nu ne gandim la urmarile faptelor noastre...

tuky danci - 20.10.2007. 01:11

as dori sa stiu mai mult despre lantul de vulcani din fundul Oceanului Pacific,despre care se vorbeste uneori la Discovery, daca eruptia lor ar putea provoca un adevarat cataclism mondial, ce se pare ca a inceput sa dea semne in ASIA de SUD.

curut cristian - 21.10.2007. 10:09

calota se va topi in 50 de ani
europa va intra intr-o era glaciara.

Laurentiu - 21.10.2007. 19:14

Dragi Dashteptzi si Dashtepte,
Cei dintre voi care spun ca odata cu topirea calotei de la Polul N. va creste nivelul marilor, tin sa va reamintesc de la lectiile de fizica ca un corp solid (gheata spre ex.) care pluteste disloca un volum de apa egal cu greutatea sa.
Pt. cei grei de cap, explicatia e ca daca se topeste calota glaciara , nu creste nivelul marilor, cel putin nu in mod direct. Alte efecte sunt nocive, cum ar fi faptul ca lipsa ghetii din N. Planetei inseamna ca mult mai multa caldura de la soare va fi absorbita de ocean ( apa in forma lichida absoarbe de 8-10 ori mai multa energie solara) , ceea ce conduce la o reactie in lant de incalzire a planetei.
Ceea ce e mai de "speriat" este posibilitatea topirii ghetarilor continentali - Groenlanda, Amer. de Nord, Antarctica, N. Rusiei, etc. , care cu siguranta va conduce la cresterea nivelului oceanelor/marilor cu pana la 50-70 m, ceea ce inseamna ca mai mult de jumatate din populatia planetei ar trebui sa se mute la altitudini mai mari.
Un alt posibil efect este oprirea curentilor oceanici de adancime care formeaza un adevarat "transportor" al apei cu densitate crescuta, foarte sarata de pe fundul oceanului si care transfera cantitati enorme de energie dintr-un ocean in altul.
Spre exemplu, acesti curenti fac posibila existenta unui climat bland in N-V Europei, fara acestia Marea Britania, Scandinavia , N-V Atlanticului ar fi inghetate, fenomen care s-ar putea produce in zeci sau sute de ani, aducand cu sine o noua era glaciara

curut cristian - 21.10.2007. 19:57

calota se va topi in 50 de ani

alex savantu - 23.10.2007. 14:53

dupa parerea si analizele mele calota glaciara se va topi in maxim 25-30 de ani, chestia aia cu 40 de ani e SF; dupa aceasta perioada, va urma o noua era glaciara care va dura cateva secole!deci s-ar putea sa fim martori la toate cele mentionate mai sus!P.S. nu conteaza daca creste sau nu nivelul marii atata timp cat exista posibilitatea de a ne "retrage" la altitudini medii si mari!

<< Prima < Anterior [2 / 2] Urmator > Ultima >>

Scrie un comentariu

:

:


6 + 7 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile