Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Calota glaciara arctica, mai subtire ca niciodata

Stiri meteo

Calota glaciara arctica, mai subtire ca niciodata

Calota glaciara arctica a atins cel mai scazut nivel din ultimii 30 de ani, de cand este observata prin satelit, a anuntat Agentia Spatiala Europeana, citata de presa internationala.

Potrivit unor previziuni ale expertilor in schimbarile climatice, calota ar putea disparea complet pana in 2040, din cauza incalzirii globale.

Oamenii de stiinta spun ca cele peste 200 de fotografii luate prin satelit arata ca, niciodata din anul 1978 de cand o observa, calota glaciara arctica nu a fost atat de subtire.

Leif Toudal Pedersen de la Centrul national spatial danez afirma ca gheata arctica s-a restrans pe o portiune de pe 3 milioane de kilometri patrati, in ultimii doi ani. El atrage atentia ca daca situatia evolueaza in acest mod, calota glaciara ar putea disparea mai repede decat ne asteptam.

Diminuarea record a calotei glaciare arctice ar putea avea insa si efecte pozitive. Se deschide o importanta cale de navigatie maritima cunoscuta sub numele de Pasajul Nord-Vest, care leaga Oceanul Atlantic de Pacific prin Oceanul Artic.

Astfel, navele care trec dinspre Europa spre Asia ar putea face un traseu mai scurt cu cateva mii de kilometri fata de rutele actuale.

Lupta pentru Polul Nord

Topirea ghetii polare a lansat o adevarata lupta a revendicarilor teritoriale in aceasta parte a lumii. In cursa sunt tari ca Rusia, Norvegia, Danemarca, Canada si SUA. Moscova a si trecut la actiune. La inceputul lunii trecute si-a revendicat drepturile teritoriale in zona Polului Nord prin plasarea pe fundul oceanului Arctic a steagului Rusiei.

Moscova incearca, de mai mult timp, sa convinga Natiunile Unite ca apele din nordul Rusiei ii apartin motivand ca pe fundul Oceanului Arctic s-ar gasi o forma de relief care este prelungirea reliefului de pe teritoriul Rusiei.

HotNews.ro

17.09.2007. 12:02


andrei - 17.09.2007. 14:41

SALVATI PAMANTUL SI NATURA ca fara ele nu putem trai si pentru o viata mai buna pastrati-le asa cum n-i le-a dat Dumnezeu

raileanu raluca - 17.09.2007. 19:50

Parerea mea este ca tarile care revendica drepturile teritoriale ar trebui sa ia mai intai in calcul, impactul pe care il va avea topirea calotei si asupra unor tari apropiate cat si al faunei de la polul nord.De exemplu ce se va intampla cu Olanda in cazul cresterii nivelului oceanului.Asa ca inainte de asa- zise beneficii mai bine sa se gandeasca si la viitorul planetei. Alta nu avem.

pety - 17.09.2007. 21:23

Pot rusii sa lipseasca de undeva? M-ai ales cand se imparte ceva. Rusu-i RUS.

Lavinia_93 - 20.09.2007. 11:08

cred ca omenirea ar trebui sa aiba mai multa grija cu incalzirea globala deoarece ea este unul din multele posibilitati prin care lumea ar lua sfarsit. tot ce trebuie este mai putina poluare.

Ioana, 19 ani - 20.09.2007. 12:19

Toate bune si frumoase! Iarasi ne gandim numai la situatia economica, la cum sa exploatam mai mult pt a obtine mai mult, dar nu scrie nimik despre creterea nivelului apei, despre distrugerea ecosistemului Oceanului Arctic si despre alte mii de repercursiuni.
Domnilor si doamnelor, asta se numeste dezinformare: se topeste Oceanul Arctic, yeeeppy!!! Acum putem naviga prin el!
Patetic...

Portan Alexandru - 25.09.2007. 12:26

Este pe de-o parte o exagerare! Incalzirea globala este o mana cereasca pentru zonele mai reci!
De ce ? Pentru ca o lume mai calda permite dezvoltarea terenurilor prielnice pt agricultura si la zone mai nordice!

paula - 25.09.2007. 20:34

e nenorocire oameni buni,pacat de copiii nostri

iosif - 27.09.2007. 13:57

Tot ce se intampla este din vina omului si asa zisului progres. De fapt este un regres pe plan spiritual, omul se desparte tot mai mult de Creatorul sau si asta se rasfrange asupra lui ca si creatie si asupra mediului care i-a fost dat in ingrijire. Omul intotdeauna a fost dusmanul lui insusi prin faptul ca la respins pe Dumnezeu. Pacat

isi - 28.09.2007. 21:38

suntem pacatosi si cel ce conduce lumea ne avertizeaza, trebuie sa ne intoarcem la El cu toata inima.
stii ce se va intampla odata cu topirea calotei, america de sud va fi acoperita de ape, deci oceanul atlantic se va uni cu pacificul nu-i de gluma!

Portan Alexandru - 02.10.2007. 12:47

AM AUZIT DE PE NAT GEOGRAFIC CHANNEL DESPRE NISTE OAMENI DE STIINTA CARE SPUN SA MIZAM PE O RACIRE GLOBALA SI AMENINTAREA UNEI NOI GLATIATIUNI.

denyy10 - 03.10.2007. 22:02

Este adevarat totul este din vina omului, in felul acesta Terra poate lua sfarsit, trebuie redusa poluarea, nu fiti naivii, va bucurati pt. resurse, banii... suprapoluarea inseamna supraincalzirea planetei acesta ducand la distrugere... Dumnezeu ne-a dat pamantul sa il pastram asa cum este... SALVATI PLANETA!

florin - 04.10.2007. 20:16

tara arde si baba se piaptana!

criss - 07.10.2007. 13:24

daca incalzirea globala continua in ritmul acesta peste cativa ani nici rasa umana nu o sa mai existe. trebuie sa facem ceva sa salvam planeta daca se mai poate inca...

profesor Ovidiu - 09.10.2007. 09:49

Nici nu stiti ce va asteapta!
Incalzirea globala e o problema foarte serioasa a sec XXI, dar mai ales a mileniului III. Civilizatia de acum e pe sfarsite! Topirea calotei glaciare va aduce mari perturbari in ecosistemul planetar: de la cresterea nivelului marilor si oceanelor pana la miscari tectonice de mare intensitate si chiar schimbarea polilor magnetici. A mai fost asa in istoria acestei planete. Important este daca din civilizatia actuala va supravietui ceva ori nu. Numai de noi depinde daca Dumnezeu va lasa ceva pentru viitor din noi. Poate ca sunt si anumite lucruri bune si se merita sa le mosteneasca noul val de suflete ce asteapa la portile universului sa vina in aceasta existenta si sa le ajute in evolutia lor!

Daniela - 09.10.2007. 12:46

Sincer aceste vesti ma cutremura de fiecare data cand le cietesc. Nu am nimic importriva incalzirii globale, pamantul a strabatut multe ere pana acum. Ce ma doare cel mai tare este ca omul a contribuit cu mult pentru a se ajunge aici si ce este si mai ingrijorator, acest lucru sa intamplat in doar cativa ani. Ma ingrijoreaza viitorul, si nu stiu ce are trebui sa facem ca sa oprim acest ritm. Poate ca e nevoie de o reeducare masiva a populatiei daca mai vrem sa pastram "Planeta Plbastra" si pentru copiii nostri.

<< Prima < Anterior [1 / 2] Urmator > Ultima >>

Scrie un comentariu

:

:


2 + 6 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile