Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo
Cele mai geroase ierni din istoria Romanieiiarna-grea-1954

Romania nu e straina de iernile foarte geroase. Daca acum cateva sute de ani erau atat de dure incat ingheta pana si Dunarea, nici secolul XX nu a fost unul din care sa lipseasca gerurile napraznice.

Potrivit celor de la TVR, iernile din anii 1929, 1942, 1954 si 1967 au fost unele teribile, atat prin temperaturile scazute cat si prin cantitatile uriase de zapada care au cazut.

Prima dintre ele, cea mai grea din perioada in care Romania era regat, a venit spre sfarsitul perioadei “normale” de iarna, la mijlocul lui februarie 1929. Temperaturile au scazut atunci la minus 30 de grade in muntii din Tara Barsei, in timp ce in Capitala s-au inregistrat “doar” minus 24 de grade Celsius.

Urmatoarea iarna “criminala” din secolul trecut a venit in 1941-1942. Si nu a fost o iarna care a afectat Romania, ci intreaga Europa. Printre altele, aceasta iarna a salvat, probabil, Uniunea Sovietica de la distrugere in fata Germaniei lui Hitler. Atunci, avantul armatelor naziste care ii “spulberasera” pe sovietici in prima faza a fost oprit de “generalul iarna”, iar Armata Rosie a putut sa se redreseze si sa inceapa contraofensiva care s-a terminat doar prin cucerirea capitalei inamice.

Dincolo de a schimba istoria, iarna lui 1942 a fost resimtita puternic in Romania. Aceasta a fost iarna in care s-a inregistrat recordul absolut in materie de frig in tara noastra – minus 38.5 grade Celsius, consemnata langa Brasov.

Putine ierni au produs insa o impresie atat de puternica precum a facut-o iarna lui 1954, ramasa in istorie ca iarna “marelui viscol”, din cauza zapezii care a acoperit total capitala Bucuresti si cele mai multe dintre localitatile Romaniei din partea de sud.

Cu un vant de 126 de kilometri pe ora si ninsori abundente, au aparut imediat troiene uriase, unele de peste 5 metri in Bucuresti. Este si prima “super-iarna” televizata, intr-o vreme cand aparusera tot mai multe televizoare. Atunci, autoritatile chiar au facut apel la populatie pentru a ajuta la deszapezire. Sunt memorabile pozele in care tramvaiele au reinceput sa circule prin adevarate “tuneluri” sapate in zapada, tuneluri ale carora margini depaseau inaltimea mijloacelor de transport.

13 ani mai tarziu, in iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zapada a ajuns la 3-4 metri inaltime, astfel incat “tunelurile” au reaparut.

O alta iarna din aceasta categorie, cea din 1984-1985 nu a fost doar friguroasa, cu temperaturi ce s-au “dus” iarasi sub 30 de grade, ci si extrem de lunga, durand pana aproape in aprilie.

10 ani mai tarziu, in 1995-1996 desi temperaturile nu au fost atat de scazute, iarna a durat din 4 noiembrie pana in 16 aprilie, adica pana de Paste, care a cazut in acea luna atunci. Aceasta iarna a fost un record climatic, fiind iarna cu cea mai lungă durată de mentinere a stratului de zăpadă, în unele părţi ale României fiind de 170 de zile.

In secolul XXI, in ciuda incalzirii globale, nu s-au terminat iernile geroase. Deocamdata, 2014 detine recordul la acest capitol, dar secolul e abia la inceput.

Publicat în Editorial | 42 comentarii


42 răspunsuri la Cele mai geroase ierni din istoria Romaniei

 1. Impresionante aceste articole despre starea vremii,sincer m-au cutremurat si impresionat foarte tare,mi-am adus aminte de iarna lui 1985-1986 o iarna teribila de friguroasa si geroasa mi-o aduc aminte chiar foarte bine stateam la bloc si geamurile apartamentului unde locuiam cu parintii ierau complect acoperite de un strat de gheata,mu se vedea deloc afara,ce ne da Bunul Dumnezeu trebuie sa le acceptam cu mult drag si supunere asta e alta nu-i,Doamne da Bine Rau la Nimeni.

 2. Badescu Daniel spune:

  In tineretea mea ( aveam 17 ani ) am apucat iarna anului 1954. Tancurile Armatei faceau partii pentru a se putea circula. A fost o iarna ingrozitoare. Mergeam cu schiurile la fabrica de paine pentru aprovizionare atat pentru noi cat si pentru oameni care nu puteau sa iasa din casa.

  • nina spune:

   Atunci m-am nascut, si cand a ajuns mama acasa cu cativa ostasi m-au dat peste gard din mama in mana si pe urma pe fereastra, spunea mama ca era un viscol cumplit zapada de 2-3 metri si nu se gaseau alimente, noroc ca am supt pana la un an ca nici poveste de lapte din comert, grei ani.

 3. SICA spune:

  Im aduc aminte iarna anului 1954’troienele erau cat casa,eram La tata in jud.CLarasi,după viscol,mergeam La școala ,pe sus deasupra caselor.Pentru noi copii era frumos.

 4. anonim spune:

  in anul 1982 luna ian. a fost -36 c.

 5. Florea Constantin spune:

  Tin minte iernile grele incepand cu 1954, o iarna care a fost cea mai grea in Romania.
  Dar, nu a fost televizata cum scrie articolul, caci Televiziunea romana a luat fiinta in toamna 1956 si primul revelion transmis a fost cel din 1957. In schimb a fost filmata (bineinteles alb-negru) si prezentata la jurnalul de stiri in cinematografe,inaintea filmelor. Filmuletele cu muncitorii aliniati cu lopata in mana curatand zapada, sub directa organizare a activistilor de partid se gasesc si astazi in Arhiva de filme, si au fost prezentate chiar si in periooada postdecembrista. Fac acest comentatriu pentru jurnalistii „deformatori de opinie” care nu sunt atenti la datele exacte si scriu lucruri ce pruduc ilaritate.

  • Gerula spune:

   Ceea ce spuneti corespunde perfect adevarului probabil cand au dat aceste informatii nu s au gandit ca sunt persoane care stiu cand a aparut televiziunea la noi in tara

   • Cristian Ioan spune:

    La noi, Televiziunea a aparut in 1956, dar initial numarul televizoarelor era foarte mic!
    Imi aduc aminte bine de inceputul anilor ’60 cand mergeam cale de doau statii de tramvai la un unchi care avea minunatul aparat …
    Iarna 66-67?
    Nu stiu de tuneluri pe strazi, dar in curte era asa mare zapada, incat data la o parte pt poteci, noi copii am facut un derdelus pe care ne dadeam cu sania, si am sapat un igloo!
    Viscolul din ’54?
    Desigur, imi povestea tata!
    Au ajuns sa puna pe foc si o parte din mobila, aprovizionarea normal cu lemne era desigur imposibila!
    si totdeauna mentiona ca „Armata a trecut cu tancurile pe strazi, sa tasteze zapada. Acum nu ar mai fi posibil, sunt multe masini parcate!” – asta prin 1970!!!

  • Habel Renate-Ildiko spune:

   Bunicii mei aveau televizor în 1951 autorul articolului nu precizează care televiziune transmitea știrile.

 6. Toader Grâjdeanu. Focşani. spune:

  Şi eu am apucat iarna din 1954. Eram la Braşov la Şcoala profesională în anul III şi la Crăciun nu am putut merge acasă în vacanţă în Vrancea. De atunci au trecut multe ierni, dar toate au trecut. Trebuie să privim înainte optimişti, că toate vor trece, iar noi vom fi tot aceeiaşi.

  • Toader Grăjdeanu spune:

   Tot Toader Grăjdeanu din Focşani spune:
   În iarna asta peste două luni şi jumătate voi face 80 de ani şi am trecut peste tot atâtea ierni. Şi în 1974-1975 pe la noi au fost -30 de grade. Dar o iarnă pe care nu pot să o uit a fost, când eu eram elev în clasele mici. O voi reda prin poezia „O simfonie cerească.”
   Era o zi de iarnă şi crivăţul flămând
   Muşca zăpada pusă şi o ducea-n troiene.
   Era o-nvălmăşeală de fulgi de nea zburând
   Ce se uneau cu cei ce veneau de de sus alene.
   Eram elev pe-atuncea, veneam spre casă greu.
   Cu geanta în spinare prin munţii de zăpadă.
   Eram o gâgâlice şi înotam mereu,
   Dorind a noastră casă mai grabnic să se vadă.
   Nu mai vedeam străduţa, căci gardurile nu-şi
   Mai arătau prezenţa în haosul cel groaznic.
   Doar stâlpii de lumină stăteau acolo puşi
   Cu sârmele prin care bătea un vânt năpraznic
   Ce m-a frapat pe mine, nu marele troian
   Ci sunetele scoase de-acele sârme-ntinse.
   Era o simfonie, ce nici un pământean
   Nu a creat vreodată splendori aşa distinse.
   Doar îngerii din ceruri mai cânt-aşa ceva
   E-acea perfecţiune ce-abia se înfiripă
   La unii dintre genii, ce pot frânturi reda,
   Pe când la Domnul Slavei se face chiar risipă.
   E mult, e mult de-atuncea, acuma sunt bătrân,
   Dar nu pot da uitării acea minune vie.
   Poate curând în slavă, al meu Iubit Stăpân
   Va face s-aud iarăşi măreaţa simfonie.

   • Stilàr Victor spune:

    23 febr 2019 Bucuresti
    Cine a scris aceasta poezie magnifica ? Ea ar trebui publicatà din nou imediat.
    Aśa a fost. Sunt nascut in 1940. În 1954, febr, aveam 14 ani. Îmi facusem singur o pereche de schiuri din scinduri de brad lungi de 1,5 m si late de 12 cm, o tablà modelatà la mijloc prinsà in cuie.
    Śi, lA Craiova, locuiam lingà PARC, dupà 3 zile de viscol, am plecat pe schiuri in parc, pina la lac. Cam 1 km. Zapada 1 m inaltime. Ajung LA lac, apa era inghetata, grosime 60 CM, complet transparenta, se vedeau pestii. Vreo 50 de oameni pe lacul imghetat. Îmi luasem si patina. Nu aveam decit una. Nu aveam bani. Am stat 2 ore. A fost minunat. Asa ceva nu se uità. Pestii inotau f frumos pe sub gheata.

  • Geo spune:

   Și nu i păcat? În noi nu ar trebui să se schimbe chiar nimic?

 7. Lukis spune:

  85-86 A inghetat Dunarea.
  88-89 -29C in Bucuresti
  04-05 -30C cam in toata Transilvania.

 8. gabryel spune:

  În românia oameni acum se vaietă și se miră,când văd zăpadă,oameni buni la noi iarna trebuie să ningă,să avem ger,viscol,așa a fost mereu,și tot așa va fi și în următori ani,hai zăpadă…și cu frig..iarna este cel mai fascinant anotimp,este și anotimpul meu preferat,totul este alb,un decor de basm,…iubiți zăpada ,,adorați iarna..❄❄❄❄

  • Daniela spune:

   Si eu iubesc zapada, iarna asa cum am cunoscut-o in copilaria mea. Ne-am intors din tara acum doua zile, unde ningea, iar termometrul arata doar -14 grade. A nins si a nins si suntem asa de bucurosi sa fi avut parte de iarna adevarata, alba, – fascinant.
   Aici unde traim, in mare parte ploua, ninsoarea vine si trece repede. 2008/09 a fost si aici o iarna de neuitat.
   Pentru mine o iarna grea a fost si cea din 1988/89 ❄️❄️❄️

 9. Tuca Adrian spune:

  Nu iarna 1984-1985 a fost foarte geroasa si lunga ci iarna 1985-1986.

  • Ama spune:

   Din cate imi amintesc, amandoua
   84-85 cu siguranta, eram studenta, serile, spre ora 20 temperaturile coborau frecvent sub minus 20. Nu ne vaicarim cum se exprima pueril Gabryel. Trebuie adaugat, la rigorile normale ale iernii, frigul din case ( ce-i mai mica si mai mica\ cat o … de furnica? Raspuns : flacara de la aragaz. ). Si suprimarea circulatiei masinilor de cum dadea cea mai mica zapada. Cum drumurile nu se curatau, trotuarele nici atat, era un calvar sa circuli cu transportul in comun. Iar in 84-85, iarna chiar, parea sa nu se nai termine.

  • Delia spune:

   Ba au dreptate, 1984-1985. Tin minte pentru ca in 29 ianuarie 1985 a murit tatal meu. Erau minus 25 grade si zapada de 2 m la Cluj si salvarea nu a putut veni decat dupa o ora si n-au mai avut ce sa faca.

   • Daniel spune:

    Tatal meu a murit pe 20 ianuarie 1985.Din acelasi motiv.

   • camelia dobrica spune:

    Tot in 1985 pe 12 Februarie era zapada de 2 m. Nu am sa uit atunci s-a facut partie cu lopata sa pot ajunge la Spital Faurei, am adus pe lume cu ajutorul lui bunul dumnezeu o fetita care astazi este o scriitoare, a reusit sa scrie pentru copii o trilogie pe nume Fantastia. Asa nu am sa uit iarna aceaa cu zapada multa si nu am sa uit ca Tat an fetitei a venia Dupa 3 zile. La multi Ani acestui Copil care Sa nascut atunci.

    • Apologeticum spune:

     Ma bucur mult pentru fiica dumneavoastra, si pentru trilogia pe care a scris-o pentru copii. Dar cred ca si numele lui Dumnezeu merita o litera mare.
     Multe binecuvantari va doresc! Amin!

   • bogdan spune:

    Îmi pare rău pentru moartea tatălui dvs. eu nu am prins zăpadă adevărată pentru ca m-am născut în 2000

  • Daniela spune:

   Corect, țin minte că eram in clasa 1 și s-au închis școlile. Apoi iarna aceea lungă, de aproape 7 luni a fost în 1994-1995 și nu 1995-1996. Îmi amintesc perfect de asta pentru că era primul an în care stăteam la curte.

 10. Tudor Ioan spune:

  Se spune in prezentare ca iarna lui 1954 a fost prima televizata.Unde,ca in Romania televiziunea are prima emisie in dec.1957 ?

 11. w spune:

  La 21 august 1955 la ora 20.00 începeau transmisiunile experimentale. Abia la Revelionul 1957 se poate vorbi de emisie profesionala pentru cele cateva sute de televizoare din Bucuresti, semnalul receptionandu-se doar pe cativa kilometri cu un emitator de 15KW .

 12. Calin-Iasi spune:

  Am 53, din Iasi – iarna 84/85 a fost de cosmar cu gerul in special (-15 gr la pranz nonstop) – in camera cea mai rece din apt aveam noaptea cam 8 grade, scoteam aburi (incalzire ioc) – iarna 85/86 a avut zapezi mari.

 13. Calin-Iasi spune:

  In 1967 aici langa Iasi au fost trenuri blocate de troiene si armata a dus pasagerilor mancare, paturi si ceai.

 14. Stefan spune:

  21 aprilie 2017 zi autentică de iarnă, cu zăpada 40 de cm la Piatra Neamţ

 15. Cristian Vlad spune:

  Ierni grele caracterizare a secolului trecut :
  10 februarie 1929 : ger năprasnic mai toată luna februarie..
  București : -16g z / -24g n
  Constanța: -18g z / -25,8g n
  Brăila: -19g z / -28,5g n
  Iași: -21g z / -30,4g n
  Cluj: -18g z/ -27 g n
  Iarna 1941-1942 a fost cea mai geroasă iarnă din secolul xx, nu numai pentru România, cât și pentru întreaga Europă.. a fost iarna care poate a aparat Rusia în fața distrugerii armatei naziste conduse de Adolf Hitler !
  Temperaturi minime Europa ianuarie1942 :
  București : -32 g
  Kiev: -37g
  Chișinău : -35 g
  Moscova: -42 g
  Varsovia: -31 g
  Minsk: -39 g
  Berlin: -25 g
  Paris: -21g
  Londra: -10 g
  Madrid : -12 g
  Roma: -11 g
  Sofia: -30 g
  Atena: -12 g
  Temperaturi medii ianuarie 1942 Romania:
  București: -12 g
  Brăila: -13 g
  Iași : -15 g
  Suceava: -17 g
  Cluj: -15 g
  Constanța: -9 g
  Timisoara: -10 g
  Craiova: -11 g
  Brasov: – 16 g
  Temperaturi minime multe dintre ele și absolute pentru 24 ianuarie 1942 :
  Arad : – 27 g
  Brăila : -33 g
  Brasov : -38 g
  București Nord : -32 g
  Constanta : -25 g
  Cluj Napoca : -34 g
  Craiova : -34 g
  Galati : -33 g
  Iași: -35 g
  Suceava -36 g
  Timisoara: -30 g
  Ianuarie 1954 temperaturi medii ale lunii si abateri de la cea normală..
  București: medie normală : -2,6 g /medie ian 54 : -9,2 g
  Brăila: medie normală : -2,8 g /medie ian 54 : -9,7
  Constanta: medie normală: -0’6 g /medie ian 54 : -6,3 g
  Cluj: medie normală: -3,7 g / medie ian 54 : -8,3 g
  Iași: medie normala: -3,6 g/ medie ian 54: -10,3 g
  Februarie 1954 temperaturi medii ale lunii și abateri de la cea normală:
  București: medie normală: -1,6 g / medie febr 1954: -9,2 g
  Brăila: medie normală: -1’8 g / medie febr 1954: -9,5 g
  Constanta: medie normală : +0,6g / medie febr 54 : -6,7 g
  Cluj: medie normală : -2,1 g / medie febr 54 : -8,9 g
  Iași: medie normală : -2,1 g / medie febr 54 : -10,5 g
  Viscolul din februarie 1954 a lovit în 5 etape, acestea fiind 1-3 februarie / 5-7 febr / 7-9 febr / 15-17 febr / 21-24 febr
  Vântul a batut cu 126 km/ h in București, iar cel mai mare strat de zăpadă care a făcut și istorie a fost la Călărași 176 cm :
  Strat de zăpadă februarie 1954:
  București: 138 cm, cu troiene de 5 m
  Brăila : 155 cm , troiene de 5 m
  Călărași : 176 cm , troiene 5-7 m
  Constanta: 127 cm , troiene 4 m
  Cluj: 81 cm , troieni 3-4 m
  Iași: 135 cm, troiene de 4 m
  Temperaturi zi/noapte 6 februarie 1954 :
  București Nord : -19g z / -29,6 g n
  Brăila: -21g z / -30,3 g n
  Constanța: -17 g z / -24 g n
  Cluj: -16g z / -26 g n
  Iași: -20 g z / -31 g n
  Februarie 1963 temperaturi medii :
  Arad: -6,6 g
  Brăila: -9,8 g
  Brasov: -11,1 g
  București: -9,4 g
  Constanța: -8,2 g
  Cluj: -9,9 g
  Galati: -10, 0 g
  Iași: – 10,8 g
  Suceava: -12,0 g
  Timisoara: – 7,1 g
  10 februarie 1963 temperaturi minime:
  Arad: -19 g
  Brăila : -27 g
  Brasov : -36 g
  București : -25 g
  Constanta : – 22 g
  Cluj: -34 g
  Galati : -26 g
  Iași : – 32 g
  Suceava: -31 g
  Timisoara : -20 g
  1 februarie 1967 temperaturi minime:
  Arad : – 20 g
  Brăila : – 18 g
  Brasov : -25 g
  București : -19 g
  Constanta : -15 g
  Cluj Napoca : -24 g
  Galati : – 17 g
  Iași: -21 g
  Suceava : -23 g
  Timisoara: – 21 g
  Iarna 1985: ianuarie / februarie
  Ianuarie 1985 temperaturi medii :
  Arad: -6,8 g
  Brăila: -8,9 g
  București: -8,8 g
  Brasov: -10,0 g
  Constanța: -7,2 g
  Cluj: -8,5 g
  Galați: -9,0 g
  Iași: -9,6
  Suceava: -10,3 g
  Timisoara: -8,0 g
  Temperaturi minime 13 ianuarie 1985 :
  Arad : -19 g
  Brăila : – 25 g
  Brasov : -36 g
  București : – 27 g
  Constanța : – 21 g
  Cluj : -32 g
  Galati : -24 g
  Iași : -31 g
  Suceava : -32 g
  Timișoara : -23 g
  Februarie 1985 temperaturi medii :
  Arad: -7,1 g
  Brașov: -10,3 g
  Brăila: -9,1 g
  București: -9,0 g
  Constanța: -7,0 g
  Cluj: -8,3 g
  Galați: -9,1 g
  Iași: -11,5 g
  Suceava: -11,7 g
  Timișoara: -7,8 g
  Temperaturi minime 19 februarie 1985:
  Arad : -20 g
  Brăila : -26 g
  Brașov : -35 g
  București : -24 g
  Constanța : -21 g
  Cluj : -29 g
  Galați : -26 g
  Iași : -31 g
  Suceava : -32 g
  Timișoara : – 22 g
  Iarna 95-96 a durat calendaristic cel mai mult timp stratul de zăpadă datând în unele județe de pe 4 noiembrie până pe 16 aprilie..
  Iarna Decembrie 1996: până pe 24 decembrie nu a căzut un fulg de nea în multe regiuni din țară însă ceea ce a durat după data de 24 a echilibrat totul: zăpadă de circa 40-70 cm și temperaturi de -20 de g la sfarsit de decembrie in multe orașe..
  28 decembrie 1996 temperaturi minime :
  Arad : – 20 g
  Brasov : -26 g
  Brăila : -24 g
  București : -22 g
  Constanța : -18 g
  Cluj : -24 g
  Galati : -23 g
  Iași : -25 g
  Suceava : -26 g
  Timisoara : -21 g
  Ierni relativ grele au mai fost prin 2001-2002-2003
  Cel mai frumos Crăciun al copilăriei mele.. 25 decembrie 2002 temperaturi minime :
  Arad : -16 g
  Brăila : -21 g
  Brasov : -24 g
  București : -19 g
  Cluj : -22 g
  Constanța : -17 g
  Galati : -21 g
  Iași : -24 g
  Suceava : -25 g
  Timișoara : – 18 g
  Temperaturi minime între minus 20 si minus 35 grade în majoritatea oraselor au mai fost prin ianuarie 2006, 2010 ..

 16. Cristian Vlad spune:

  Multumesc !

 17. david spune:

  pentru mine anul 2017 a fost un iesit din comun din punct de vedere climatic exemplu 20 iulie2017 ora 14;53 furtuna sin numai 10 grade si 21 iulie 2017 la umbra 43 de grade Celsius si la soare 51 de grade in Craiova ora 1500

 18. Apologeticum spune:

  Uhhh…deja ma ia cu friiiig…cand vad atatea temperaturi cu minus…noroc cu David…a mai incalzit un pic atmosfera:)

 19. Ion miuta spune:

  Salutare! Își mai aduce cineva aminte de iarna 2006-2007? A fost iarna când nu am văzut nici măcar un fulg de zăpadă de „proba”! Îmi aduc aminte deoarece în anul acela am luat permisul de conducere și mi am cumpărat prima mașină și fiind începător, îmi era un pic frica de zăpadă… dar am rămas foarte dezamăgit când nu am văzut măcar un fulg de zăpadă și nici frig nu a fost în acea iarnă..!

 20. Ion miuta spune:

  … cel puțin așa a fost în Râmnicu Vâlcea…

 21. nina spune:

  Iarna 2017-2018 nu mai este iarna. Decembrie 6-12 grade, suntem in ianuarie 7-10 ianuatie 8-12 grade, pana la sfarsitul lui ianuarie nu va ninge pentru ca vor fi temperaturi pozitive, cred ca si in februatie, si gata iarna.

 22. ianiu spune:

  Sunteți norocoși dacă timp de un secol doar vreo 5-6 ierni au fost cumplite. Desigur, în articol se vorbește de București și zona de sud a României. Deși la noi, în depresiunile din estul Transilvaniei, adică Harghita, Covasna, Brașov, an de an s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, nici măcar nu se face mențiune de aceste zone, unde se zice că timp de 6 luni este iarna, iar in celalalte 6 luni nu este cald.

 23. Ems spune:

  Lasa ca a fost bine acum, au fost numai 10, 15 grade pana in martie, si in martie hop doua viscole, asa un mizilic, cat sa degere tot ce intrase in vegetatie.
  Unde as putea gasi un tabel cu temperaturi minime pe ani, din ultimii 20 de ani, al oraselor din Romania?
  Multumesc.

 24. Nicolae spune:

  Iarna din 1954 nu avea cum să fie televizată la noi — televiziunea s-a introdus în 1956.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate