România nu e străină de iernile foarte geroase. Dacă acum câteva sute de ani erau atât de dure încât îngheța până și Dunărea, nici secolul XX nu a fost unul din care să lipsească gerurile năpraznice.
Potrivit celor de la TVR, iernile din anii 1929, 1942, 1954 și 1967 au fost unele teribile, atât prin temperaturile scăzute cât și prin cantitățile uriașe de zăpadă care au căzut.
Prima dintre ele, cea mai grea din perioada în care România era regat, a venit spre sfârșitul perioadei “normale” de iarnă, la mijlocul lui februarie 1929. Temperaturile au scăzut atunci la minus 30 de grade în munții din Țara Bârsei, în timp ce în Capitală s-au înregistrat “doar” minus 24 de grade Celsius.
Următoarea iarnă “criminală” din secolul trecut a venit în 1941-1942. Și nu a fost o iarnă care a afectat România, ci întreaga Europă. Printre altele, această iarnă a salvat, probabil, Uniunea Sovietică de la distrugere în fața Germaniei lui Hitler. Atunci, avântul armatelor naziste care îi “spulberaseră” pe sovietici în prima fază a fost oprit de “generalul iarnă”, iar Armata Roșie a putut să se redreseze și să înceapă contraofensiva care s-a terminat doar prin cucerirea capitalei inamice.
Dincolo de a schimba istoria, iarna lui 1942 a fost resimțită puternic în România. Aceasta a fost iarna în care s-a înregistrat recordul absolut în materie de frig în țara noastră – minus 38.5 grade Celsius, consemnată lângă Brașov.
Puține ierni au produs însă o impresie atât de puternică precum a făcut-o iarna lui 1954, rămasă în istorie ca iarna “marelui viscol”, din cauza zăpezii care a acoperit total capitala București și cele mai multe dintre localitățile României din partea de sud.
Cu un vânt de 126 de kilometri pe oră și ninsori abundente, au apărut imediat troiene uriașe, unele de peste 5 metri în București. Este și prima “super-iarna” televizată, într-o vreme când apăruseră tot mai multe televizoare. Atunci, autoritățile chiar au făcut apel la populație pentru a ajuta la deszăpezire. Sunt memorabile pozele în care tramvaiele au reînceput să circule prin adevărate “tuneluri” săpate în zăpadă, tuneluri ale cărora margini depășeau înălțimea mijloacelor de transport.
13 ani mai târziu, în iarna lui 1966-1967, povestea s-a repetat, iar zăpada a ajuns la 3-4 metri înălțime, astfel încât “tunelurile” au reapărut.
O altă iarnă din această categorie, cea din 1984-1985 nu a fost doar friguroasă, cu temperaturi ce s-au “dus” iarăși sub -30 de grade, ci și extrem de lungă, durând până aproape în aprilie.
10 ani mai târziu, în 1995-1996 deși temperaturile nu au fost atât de scăzute, iarna a durat din 4 noiembrie până în 16 aprilie, adică până de Paște, care a căzut în acea luna atunci. Această iarnă a fost un record climatic, fiind iarnă cu cea mai lungă durată de menținere a stratului de zăpadă, în unele părti ale României fiind de 170 de zile.
În secolul XXI, în ciuda incălzirii globale, nu s-au terminat iernile geroase. Deocamdată, 2014 deține recordul la acest capitol, dar secolul e abia la început.
Mulțumim tuturor ce au adăugat comentarii interesante la acest articol!
Impresionante aceste articole despre starea vremii,sincer m-au cutremurat si impresionat foarte tare,mi-am adus aminte de iarna lui 1985-1986 o iarna teribila de friguroasa si geroasa mi-o aduc aminte chiar foarte bine stateam la bloc si geamurile apartamentului unde locuiam cu parintii ierau complect acoperite de un strat de gheata,mu se vedea deloc afara,ce ne da Bunul Dumnezeu trebuie sa le acceptam cu mult drag si supunere asta e alta nu-i,Doamne da Bine Rau la Nimeni.
Eu in acea iarna eram studenta la Galati. Dunarea inghetase si oamenii se aventurau cu carutele si cu masinile si treceau Dunarea. Iarna a tinut pana prin aprilie. Cand a inceput sa se dezghete Dunarea,blocurile de gheata aveau peste 1m grosime. Daca scuipai,pina jos ajungea biluta. A fost teribil.
In tineretea mea ( aveam 17 ani ) am apucat iarna anului 1954. Tancurile Armatei faceau partii pentru a se putea circula. A fost o iarna ingrozitoare. Mergeam cu schiurile la fabrica de paine pentru aprovizionare atat pentru noi cat si pentru oameni care nu puteau sa iasa din casa.
Atunci m-am nascut, si cand a ajuns mama acasa cu cativa ostasi m-au dat peste gard din mama in mana si pe urma pe fereastra, spunea mama ca era un viscol cumplit zapada de 2-3 metri si nu se gaseau alimente, noroc ca am supt pana la un an ca nici poveste de lapte din comert, grei ani.
Im aduc aminte iarna anului 1954’troienele erau cat casa,eram La tata in jud.CLarasi,după viscol,mergeam La școala ,pe sus deasupra caselor.Pentru noi copii era frumos.
in anul 1982 luna ian. a fost -36 c.
-36 de grade celsius este și la polul nord în mod constant…. Dacă ne spui și unde s-a înregistrat această temperatură în acea perioadă de timp, ți-am fi recunoscători, nu de alta, dar așa ar fi corect.
Tin minte iernile grele incepand cu 1954, o iarna care a fost cea mai grea in Romania.
Dar, nu a fost televizata cum scrie articolul, caci Televiziunea romana a luat fiinta in toamna 1956 si primul revelion transmis a fost cel din 1957. In schimb a fost filmata (bineinteles alb-negru) si prezentata la jurnalul de stiri in cinematografe,inaintea filmelor. Filmuletele cu muncitorii aliniati cu lopata in mana curatand zapada, sub directa organizare a activistilor de partid se gasesc si astazi in Arhiva de filme, si au fost prezentate chiar si in periooada postdecembrista. Fac acest comentatriu pentru jurnalistii „deformatori de opinie” care nu sunt atenti la datele exacte si scriu lucruri ce pruduc ilaritate.
Ceea ce spuneti corespunde perfect adevarului probabil cand au dat aceste informatii nu s au gandit ca sunt persoane care stiu cand a aparut televiziunea la noi in tara
La noi, Televiziunea a aparut in 1956, dar initial numarul televizoarelor era foarte mic!
Imi aduc aminte bine de inceputul anilor ’60 cand mergeam cale de doau statii de tramvai la un unchi care avea minunatul aparat …
Iarna 66-67?
Nu stiu de tuneluri pe strazi, dar in curte era asa mare zapada, incat data la o parte pt poteci, noi copii am facut un derdelus pe care ne dadeam cu sania, si am sapat un igloo!
Viscolul din ’54?
Desigur, imi povestea tata!
Au ajuns sa puna pe foc si o parte din mobila, aprovizionarea normal cu lemne era desigur imposibila!
si totdeauna mentiona ca „Armata a trecut cu tancurile pe strazi, sa tasteze zapada. Acum nu ar mai fi posibil, sunt multe masini parcate!” – asta prin 1970!!!
Bunicii mei aveau televizor în 1951 autorul articolului nu precizează care televiziune transmitea știrile.
Şi eu am apucat iarna din 1954. Eram la Braşov la Şcoala profesională în anul III şi la Crăciun nu am putut merge acasă în vacanţă în Vrancea. De atunci au trecut multe ierni, dar toate au trecut. Trebuie să privim înainte optimişti, că toate vor trece, iar noi vom fi tot aceeiaşi.
Tot Toader Grăjdeanu din Focşani spune:
În iarna asta peste două luni şi jumătate voi face 80 de ani şi am trecut peste tot atâtea ierni. Şi în 1974-1975 pe la noi au fost -30 de grade. Dar o iarnă pe care nu pot să o uit a fost, când eu eram elev în clasele mici.
O voi reda prin poezia „O simfonie cerească.”
Era o zi de iarnă şi crivăţul flămând
Muşca zăpada pusă şi o ducea-n troiene.
Era o-nvălmăşeală de fulgi de nea zburând
Ce se uneau cu cei ce veneau de sus alene.
Eram elev pe-atuncea, veneam spre casă greu.
Cu geanta în spinare prin munţii de zăpadă.
Eram o gâgâlice şi înotam mereu,
Dorind a noastră casă mai grabnic să se vadă.
Nu mai vedeam străduţa, căci gardurile nu-şi
Mai arătau prezenţa în haosul cel groaznic.
Doar stâlpii de lumină stăteau acolo puşi
Cu sârmele prin care bătea un vânt năpraznic.
Ce m-a frapat pe mine, nu marele troian
Ci sunetele scoase de-acele sârme-ntinse.
Era o simfonie, ce nici un pământean
Nu a creat vreodată splendori aşa distinse.
Doar îngerii din ceruri mai cânt-aşa ceva
E-acea perfecţiune ce-abia se înfiripă
La unii dintre genii, ce pot frânturi reda,
Pe când la Domnul Slavei se face chiar risipă.
E mult, e mult de-atuncea, acuma sunt bătrân,
Dar nu pot da uitării acea minune vie.
Poate curând în slavă, al meu Iubit Stăpân
Va face s-aud iarăşi măreaţa simfonie.
23 febr 2019 Bucuresti
Cine a scris aceasta poezie magnifica ? Ea ar trebui publicatà din nou imediat.
Aśa a fost. Sunt nascut in 1940. În 1954, febr, aveam 14 ani. Îmi facusem singur o pereche de schiuri din scinduri de brad lungi de 1,5 m si late de 12 cm, o tablà modelatà la mijloc prinsà in cuie.
Śi, lA Craiova, locuiam lingà PARC, dupà 3 zile de viscol, am plecat pe schiuri in parc, pina la lac. Cam 1 km. Zapada 1 m inaltime. Ajung LA lac, apa era inghetata, grosime 60 CM, complet transparenta, se vedeau pestii. Vreo 50 de oameni pe lacul imghetat. Îmi luasem si patina. Nu aveam decit una. Nu aveam bani. Am stat 2 ore. A fost minunat. Asa ceva nu se uità. Pestii inotau f frumos pe sub gheata.
Și nu i păcat? În noi nu ar trebui să se schimbe chiar nimic?
85-86 A inghetat Dunarea.
88-89 -29C in Bucuresti
04-05 -30C cam in toata Transilvania.
În românia oameni acum se vaietă și se miră,când văd zăpadă,oameni buni la noi iarna trebuie să ningă,să avem ger,viscol,așa a fost mereu,și tot așa va fi și în următori ani,hai zăpadă…și cu frig..iarna este cel mai fascinant anotimp,este și anotimpul meu preferat,totul este alb,un decor de basm,…iubiți zăpada ,,adorați iarna..❄❄❄❄
Si eu iubesc zapada, iarna asa cum am cunoscut-o in copilaria mea. Ne-am intors din tara acum doua zile, unde ningea, iar termometrul arata doar -14 grade. A nins si a nins si suntem asa de bucurosi sa fi avut parte de iarna adevarata, alba, – fascinant.
Aici unde traim, in mare parte ploua, ninsoarea vine si trece repede. 2008/09 a fost si aici o iarna de neuitat.
Pentru mine o iarna grea a fost si cea din 1988/89 ❄️❄️❄️
Nu iarna 1984-1985 a fost foarte geroasa si lunga ci iarna 1985-1986.
Din cate imi amintesc, amandoua
84-85 cu siguranta, eram studenta, serile, spre ora 20 temperaturile coborau frecvent sub minus 20. Nu ne vaicarim cum se exprima pueril Gabryel. Trebuie adaugat, la rigorile normale ale iernii, frigul din case ( ce-i mai mica si mai mica\ cat o … de furnica? Raspuns : flacara de la aragaz. ). Si suprimarea circulatiei masinilor de cum dadea cea mai mica zapada. Cum drumurile nu se curatau, trotuarele nici atat, era un calvar sa circuli cu transportul in comun. Iar in 84-85, iarna chiar, parea sa nu se nai termine.
Ba au dreptate, 1984-1985. Tin minte pentru ca in 29 ianuarie 1985 a murit tatal meu. Erau minus 25 grade si zapada de 2 m la Cluj si salvarea nu a putut veni decat dupa o ora si n-au mai avut ce sa faca.
Tatal meu a murit pe 20 ianuarie 1985.Din acelasi motiv.
Tot in 1985 pe 12 Februarie era zapada de 2 m. Nu am sa uit atunci s-a facut partie cu lopata sa pot ajunge la Spital Faurei, am adus pe lume cu ajutorul lui bunul dumnezeu o fetita care astazi este o scriitoare, a reusit sa scrie pentru copii o trilogie pe nume Fantastia. Asa nu am sa uit iarna aceaa cu zapada multa si nu am sa uit ca Tat an fetitei a venia Dupa 3 zile. La multi Ani acestui Copil care Sa nascut atunci.
Ma bucur mult pentru fiica dumneavoastra, si pentru trilogia pe care a scris-o pentru copii. Dar cred ca si numele lui Dumnezeu merita o litera mare.
Multe binecuvantari va doresc! Amin!
Îmi pare rău pentru moartea tatălui dvs. eu nu am prins zăpadă adevărată pentru ca m-am născut în 2000
Asa este…iarna 1984-1985 foarte geroasă..in Galati nu circulau mijloacele de transport in comun…tatăl meu a mers de la gara pana in M20, pe jos, adica vreo 9-10 km, avand bagaje …vreo 20 kg si…peste 50 de ani. Acum ne plângem dacă temperaturile scad, deși au valori pozitive .
Corect, țin minte că eram in clasa 1 și s-au închis școlile. Apoi iarna aceea lungă, de aproape 7 luni a fost în 1994-1995 și nu 1995-1996. Îmi amintesc perfect de asta pentru că era primul an în care stăteam la curte.
Ba în 1995-1996 a fost. În 3 Noiembrie a fost prima ninsoare în Sibiu și doar in 23 Aprilie 1996 a fost prima zi fără ninsoare și a început să se topească zapada.
In ianuarie 1985, a inghetat Dunarea in sectorul brailean. Deci, asa a fost cum spune autorul articolului.
Se spune in prezentare ca iarna lui 1954 a fost prima televizata.Unde,ca in Romania televiziunea are prima emisie in dec.1957 ?
hihih .asa e .
Pe youtube gasiti ce s-a televizat in iarna 1954.
La 21 august 1955 la ora 20.00 începeau transmisiunile experimentale. Abia la Revelionul 1957 se poate vorbi de emisie profesionala pentru cele cateva sute de televizoare din Bucuresti, semnalul receptionandu-se doar pe cativa kilometri cu un emitator de 15KW .
Am 53, din Iasi – iarna 84/85 a fost de cosmar cu gerul in special (-15 gr la pranz nonstop) – in camera cea mai rece din apt aveam noaptea cam 8 grade, scoteam aburi (incalzire ioc) – iarna 85/86 a avut zapezi mari.
Adevărat, în iarna 85/86 eram studentă în Iași, a nins mult, nu au circulat câteva zile tramvaiele, dar era magnific parcul Copou
In 1967 aici langa Iasi au fost trenuri blocate de troiene si armata a dus pasagerilor mancare, paturi si ceai.
21 aprilie 2017 zi autentică de iarnă, cu zăpada 40 de cm la Piatra Neamţ
Ierni grele caracterizare a secolului trecut :
10 februarie 1929 : ger năprasnic mai toată luna februarie..
București : -16g z / -24g n
Constanța: -18g z / -25,8g n
Brăila: -19g z / -28,5g n
Iași: -21g z / -30,4g n
Cluj: -18g z/ -27 g n
Iarna 1941-1942 a fost cea mai geroasă iarnă din secolul xx, nu numai pentru România, cât și pentru întreaga Europă.. a fost iarna care poate a aparat Rusia în fața distrugerii armatei naziste conduse de Adolf Hitler !
Temperaturi minime Europa ianuarie1942 :
București : -32 g
Kiev: -37g
Chișinău : -35 g
Moscova: -42 g
Varsovia: -31 g
Minsk: -39 g
Berlin: -25 g
Paris: -21g
Londra: -10 g
Madrid : -12 g
Roma: -11 g
Sofia: -30 g
Atena: -12 g
Temperaturi medii ianuarie 1942 Romania:
București: -12 g
Brăila: -13 g
Iași : -15 g
Suceava: -17 g
Cluj: -15 g
Constanța: -9 g
Timisoara: -10 g
Craiova: -11 g
Brasov: – 16 g
Temperaturi minime multe dintre ele și absolute pentru 24 ianuarie 1942 :
Arad : – 27 g
Brăila : -33 g
Brasov : -38 g
București Nord : -32 g
Constanta : -25 g
Cluj Napoca : -34 g
Craiova : -34 g
Galati : -33 g
Iași: -35 g
Suceava -36 g
Timisoara: -30 g
Ianuarie 1954 temperaturi medii ale lunii si abateri de la cea normală..
București: medie normală : -2,6 g /medie ian 54 : -9,2 g
Brăila: medie normală : -2,8 g /medie ian 54 : -9,7
Constanta: medie normală: -0’6 g /medie ian 54 : -6,3 g
Cluj: medie normală: -3,7 g / medie ian 54 : -8,3 g
Iași: medie normala: -3,6 g/ medie ian 54: -10,3 g
Februarie 1954 temperaturi medii ale lunii și abateri de la cea normală:
București: medie normală: -1,6 g / medie febr 1954: -9,2 g
Brăila: medie normală: -1’8 g / medie febr 1954: -9,5 g
Constanta: medie normală : +0,6g / medie febr 54 : -6,7 g
Cluj: medie normală : -2,1 g / medie febr 54 : -8,9 g
Iași: medie normală : -2,1 g / medie febr 54 : -10,5 g
Viscolul din februarie 1954 a lovit în 5 etape, acestea fiind 1-3 februarie / 5-7 febr / 7-9 febr / 15-17 febr / 21-24 febr
Vântul a batut cu 126 km/ h in București, iar cel mai mare strat de zăpadă care a făcut și istorie a fost la Călărași 176 cm :
Strat de zăpadă februarie 1954:
București: 138 cm, cu troiene de 5 m
Brăila : 155 cm , troiene de 5 m
Călărași : 176 cm , troiene 5-7 m
Constanta: 127 cm , troiene 4 m
Cluj: 81 cm , troieni 3-4 m
Iași: 135 cm, troiene de 4 m
Temperaturi zi/noapte 6 februarie 1954 :
București Nord : -19g z / -29,6 g n
Brăila: -21g z / -30,3 g n
Constanța: -17 g z / -24 g n
Cluj: -16g z / -26 g n
Iași: -20 g z / -31 g n
Februarie 1963 temperaturi medii :
Arad: -6,6 g
Brăila: -9,8 g
Brasov: -11,1 g
București: -9,4 g
Constanța: -8,2 g
Cluj: -9,9 g
Galati: -10, 0 g
Iași: – 10,8 g
Suceava: -12,0 g
Timisoara: – 7,1 g
10 februarie 1963 temperaturi minime:
Arad: -19 g
Brăila : -27 g
Brasov : -36 g
București : -25 g
Constanta : – 22 g
Cluj: -34 g
Galati : -26 g
Iași : – 32 g
Suceava: -31 g
Timisoara : -20 g
1 februarie 1967 temperaturi minime:
Arad : – 20 g
Brăila : – 18 g
Brasov : -25 g
București : -19 g
Constanta : -15 g
Cluj Napoca : -24 g
Galati : – 17 g
Iași: -21 g
Suceava : -23 g
Timisoara: – 21 g
Iarna 1985: ianuarie / februarie
Ianuarie 1985 temperaturi medii :
Arad: -6,8 g
Brăila: -8,9 g
București: -8,8 g
Brasov: -10,0 g
Constanța: -7,2 g
Cluj: -8,5 g
Galați: -9,0 g
Iași: -9,6
Suceava: -10,3 g
Timisoara: -8,0 g
Temperaturi minime 13 ianuarie 1985 :
Arad : -19 g
Brăila : – 25 g
Brasov : -36 g
București : – 27 g
Constanța : – 21 g
Cluj : -32 g
Galati : -24 g
Iași : -31 g
Suceava : -32 g
Timișoara : -23 g
Februarie 1985 temperaturi medii :
Arad: -7,1 g
Brașov: -10,3 g
Brăila: -9,1 g
București: -9,0 g
Constanța: -7,0 g
Cluj: -8,3 g
Galați: -9,1 g
Iași: -11,5 g
Suceava: -11,7 g
Timișoara: -7,8 g
Temperaturi minime 19 februarie 1985:
Arad : -20 g
Brăila : -26 g
Brașov : -35 g
București : -24 g
Constanța : -21 g
Cluj : -29 g
Galați : -26 g
Iași : -31 g
Suceava : -32 g
Timișoara : – 22 g
Iarna 95-96 a durat calendaristic cel mai mult timp stratul de zăpadă datând în unele județe de pe 4 noiembrie până pe 16 aprilie..
Iarna Decembrie 1996: până pe 24 decembrie nu a căzut un fulg de nea în multe regiuni din țară însă ceea ce a durat după data de 24 a echilibrat totul: zăpadă de circa 40-70 cm și temperaturi de -20 de g la sfarsit de decembrie in multe orașe..
28 decembrie 1996 temperaturi minime :
Arad : – 20 g
Brasov : -26 g
Brăila : -24 g
București : -22 g
Constanța : -18 g
Cluj : -24 g
Galati : -23 g
Iași : -25 g
Suceava : -26 g
Timisoara : -21 g
Ierni relativ grele au mai fost prin 2001-2002-2003
Cel mai frumos Crăciun al copilăriei mele.. 25 decembrie 2002 temperaturi minime :
Arad : -16 g
Brăila : -21 g
Brasov : -24 g
București : -19 g
Cluj : -22 g
Constanța : -17 g
Galati : -21 g
Iași : -24 g
Suceava : -25 g
Timișoara : – 18 g
Temperaturi minime între minus 20 si minus 35 grade în majoritatea oraselor au mai fost prin ianuarie 2006, 2010 ..
Felicitări pentru comentariu!
Cristian Vlad nu te supara…de unde ai datele despre stratul de zapada? Eu am cifre oficiale si fata de ale tale sunt „usor” diferite…
Da
Minus 35 am prins eu la Miercurea ciuc în 2006 când eram in armată
Multumesc !
pentru mine anul 2017 a fost un iesit din comun din punct de vedere climatic exemplu 20 iulie2017 ora 14;53 furtuna sin numai 10 grade si 21 iulie 2017 la umbra 43 de grade Celsius si la soare 51 de grade in Craiova ora 1500
Uhhh…deja ma ia cu friiiig…cand vad atatea temperaturi cu minus…noroc cu David…a mai incalzit un pic atmosfera:)
Salutare! Își mai aduce cineva aminte de iarna 2006-2007? A fost iarna când nu am văzut nici măcar un fulg de zăpadă de „proba”! Îmi aduc aminte deoarece în anul acela am luat permisul de conducere și mi am cumpărat prima mașină și fiind începător, îmi era un pic frica de zăpadă… dar am rămas foarte dezamăgit când nu am văzut măcar un fulg de zăpadă și nici frig nu a fost în acea iarnă..!
… cel puțin așa a fost în Râmnicu Vâlcea…
Iarna 2017-2018 nu mai este iarna. Decembrie 6-12 grade, suntem in ianuarie 7-10 ianuatie 8-12 grade, pana la sfarsitul lui ianuarie nu va ninge pentru ca vor fi temperaturi pozitive, cred ca si in februatie, si gata iarna.
Sunteți norocoși dacă timp de un secol doar vreo 5-6 ierni au fost cumplite. Desigur, în articol se vorbește de București și zona de sud a României. Deși la noi, în depresiunile din estul Transilvaniei, adică Harghita, Covasna, Brașov, an de an s-au înregistrat cele mai scăzute temperaturi, nici măcar nu se face mențiune de aceste zone, unde se zice că timp de 6 luni este iarna, iar in celalalte 6 luni nu este cald.
Lasa ca a fost bine acum, au fost numai 10, 15 grade pana in martie, si in martie hop doua viscole, asa un mizilic, cat sa degere tot ce intrase in vegetatie.
Unde as putea gasi un tabel cu temperaturi minime pe ani, din ultimii 20 de ani, al oraselor din Romania?
Multumesc.
Iarna din 1954 nu avea cum să fie televizată la noi – televiziunea s-a introdus în 1956.
Rețin iarna din 66-67. Pe atunci mergeam la școală in clasa întâi. Ma conducea tata, in fiecare dimineață, la școală, pt ca erau nămeți cat casa, si ningea încontinuu. Era greu de străbătut drumul, dar era frumos. :)
Aveti perfecta dreptate,asa ar trebui sa fie iarna,sper sa mai prindem ierni cu frig si zapada
Iarna 2002 Iasi/Țuțora (pe malul râului Prut) -32 de grade.
Știți ce e iarna? Sau mai degrabă ce au însemnat iernile de dinainte?
Capacitatea omului de a rezista pana în primăvara, asa cum fac și animalele… urmează un ciclu biologic.. Se pregătesc, își aduna provizii…
In ziua de astăzi nu ne mai pasa.. luam totul de_a gata… mergem în pantaloni scurți la hypermarket..
Înainte iarna era o provocare.. Indurai gerul și zăpada în drum spre servici..prin curte.. Și parca te bucurai mult când ajungeai acasă…
Iar când venea primăvara.. simțeai cu adevărat ca a sosit un nou început.. ca ce frumos strălucește soarele… și ca ești și tu un mic învingător…
Cât de mirific era peisajul cu copiii care făceau omuleți de zăpadă, se băteau cu bulgari și aveau fata și mâinile roșii.. și nu le pasa.. Erau super fericiți..
Astea sunt amintirile copilăriei.. pe care nu lei vei uita nicicând… Sunt reale… Nu sunt pe tabletă.
O iarna grea si lunga a fost din data de 03 noiembrie 1995 si pana aproape de luna mai 1996, cu zapada multa dar si ger cumplit atat ziua cat si noaptea. Deja -15 sau -20 era un fleac, in unele nopti mercurul a coborat constant sub -30 in judetul suceava
În curând nu va mai fi iarnă, nu mai zic zăpadă, deloc după cum se schimbă temperaturile și clima
Erau flori de gheață la geam si foarte plăcut. Eram copii. O data un sofer cu o „Dacia”înghețată ne-a ruga să îl împingem. L-am ajutat bineînțeles şi în ultima clipă am decis sa raman agatat de bara, ca să mă traga. Aveam ghetele lustruite de atata uzura. M-a tras cam o sură de metrii, pe Calea Floreşti în Mănăstur Cluj Napoca. După aceea, am început să facem la fel toți copii. A fost fantastic. Cu multă stimă, Petru Razvan.
În Iarna 1953-1954 în satul GOSTILE-com. FUNDULEA zăpada era la nivelul acoperișului casei,ZĂPADA VISCOLITĂ a blocat drumurile ,șoselele,calea ferată BUCURESTI- CONSTANȚA și multe alte artere de C.F.R.și RUTIERE de atunci .a fost blocate de troienele formate de viscol,spre bucuria copiilor care mergeam la SĂNIUȘ PE DEALURILE COMUNALE,cursurile fiind între-rupte!
In ’66 eram eleva la generala, la tara, era zăpadă cât gardul, oamenii au făcut tunel. Eu noroc ca stam lângă școală, mulți veneau părinții cu ei. În ’54, imi spuneau părinții se trecea Dunărea cu sania cu boi, noi fiind aproape de Dunare.
Iarna 84-85 a fost geroasă, dar revăzănd-o cu ochii mintii pot spune ca pentru mine a fost minunată deoarece atunci au fost mirificii ani ai tinereții mele.Anii tinereții sunt cei mai frumoși pentru oricine indiferent de vreme. ce n-ași da să fiu iar în acea minunată iarnă.
Adevărat grăiți! Ce derdeluș, ce chiote de copii pe ulițe ! Multă fericire ne-au daruit iernile din copilărie ! Astea sunt amintirile noastre!
În județul Neamț, iarna 1965- 1966, zăpadă de peste 4 m!
9 februarie 1985 Piatra Neamț. Zăpada cat cuprinde și un ger de crăpau pietrele. Ziua în care am spus da, in fața ofițerului stării civile. O zi de neuitat, atât prin însemnătatea ei cât și pentru frigul îndurat. Și ce frumos a fost!