Cand frunzele sunt galbene sau ruginii, e cat se poate de clar: e toamna. Multi sunt pur si simplu indragostiti de acest anotimp, de modul in care schimba culorile naturii, de “pastelurile” pe care le picteaza.
Dar oare care este stiinta din spatele transformarii culorii verzi a naturii in culorile brune, ruginii, portocalii, galbene sau chiar rosii cu care noi asociem de obicei toamna? Ce poveste ne spun frunzele despre vremea care le-a colorat intr-un fel sau altul, intr-un moment sau altul?
De ce isi schimba culoarea frunzele verzi?
Culoarea verde a frunzii se datoreaza elementului denumit clorofila, care este responsabila cu fotosinteza, procesul care nu doar ca hraneste planta, dar se “ocupa” si de mare parte din aprovizionarea cu oxigen a vietii de pe pamant.
Totusi, cand apar culorile galben si portocaliu? Ei bine, ele nu apar, pur si simplu sunt acolo dintotdeauna.
“Secretul” este ca sunt pur si simplu ascunse de culoarea verde, care se reinnoieste permanent, tocmai datorita procesului de fotosinteza amintit mai sus.
Aceasta reinnoire ajunge totusi la sfarsit odata cu toamna, desi “inceputul sfarsitului” vine odata cu solstitiul de vara, atunci cand zilele incep sa devina tot mai mici, scazand si cantitatea de lumina ce “hraneste” planta prin intermediul frunzelor.
Cum si frigul incepe sa apara, planta “ingheata” pur si simplu procesul de fotosinteza, pentru a se conserva in vederea iernii.
Astfel, nu doar ca nu se mai produce clorofila, dar si rezervele ramase din aceasta substanta sunt eliminate din frunza. Nu acelasi lucru se intampla si cu pigmentii de alta culoare, care sunt mult mai rezistenti si care nu depind direct de “fluxul” fotosintezei. Dincolo de mai sus amintitii pigmenti galben si portocaliu, carbohidratii ramasi in frunze duc la crearea pigmentilor responsabili de culorile rosu si mov.
Unde este, totusi, maroniul pe care il stim cu totii ca fiind una din cele mai pregnante culori ale iernii? Peste tot, am putea spune. Asta pentru ca, in cele din urma, toate culorile amintite se degradeaza si se transforma in maroniu.
Cum depind culorile de vreme?
Culorile toamnei depind in mare, foarte mare masura de vreme. Aceasta poate chiar si sa “anuleze” formarea acestor culori. Spre exemplu, o seceta puternica in primavara poate face ca frunzele sa cada mai inainte de a putea dobandi “rugina” pe care o stim cu totii.
Un alt efect interesant este acesta: cu cat sunt mai multe zile in care la amiaza temperaturile sunt mai calduroase si noptile sunt racoroase, cu atat apar MAI REPEDE aceleasi culori ale toamnei pe care le-am amintit.
Totusi, trebuie mentionat ca daca e PREA FRIG, efectul e acelasi ca si in cazul secetei – frunzele cad prea repede si, din nou, nu vom mai putea sa vedem “explozia” de culori a acestui anotimp.
Ce invatam de aici? Data viitoare cand admiram “picturile” pe care natura le face pe vegetatie in anotimpul toamna, trebuie sa ne gandim ca ele sunt si efectul unor fenomene ale vremii. Cea care, intr-un fel sau altul, nu doar ca ne decide soarta, dar decide si cum arata mediul in care traim.
Frumoasa descriere a acestui anotimp. Îți aduce aminte de faptul ca viata este trecătoare..
„S-a ivit pe culme Toamna,
Zâna melopeelor,
Spaima florilor şi Doamna
Cucurbitaceelor…”
Nu pot sa nu-l citez pe Toparceanu, dupa cum nu pot sa ma abtin ca in fiecare toamna sa nu-mi fuga gandul la maestrul Tudor Gheorghe cantand „Niciodata toamna”… Mi se zbat tamplele simtimdu-mi inima ca o frunza cazand la versurile ‘Niciodata toamna nu fu mai frumoasa
Sufletului nostru bucuros de moarte”.
Pentru mine fiecare frunza colorata isi descrie povestea, fiecare picatura de ploaie ma face mai curata in suflet, fiecare raza de soare mai adauga dulceata in fructe… Daca pentru multi toamna e un anotimp deprimant, pentru mine e cel mai complex, mai colorat, mai frumos dintre toate!
Topîrceanu.
Abia astept toamna. Sa mananc gutui si sa calc pe frunze ruginii. E un anotimp foarte special
Toate aceste schimbari le face Dumnezeul care a creat pamantul si este o binecuvantare pentru oameni!Tot Dumnezeu a dat cunostinta de-a a studia aceste transformari prin stiintele naturii.O zi binecuvantata cu multa lumina in suflet!
Toamna este anotimpul viselor.
Creatotul nostru minunat ne-a lasat natura ca un exemplu de a ne bucura si a lauda Creatia Sa. Ferice de noi daca vedem ceea ce El ne arata prin Natura. Cu dragoste si pretuire Catalin Herzberg.
” A venit toamna, acopera-mi inima cu ceva,
Cu umbra unui copac, sau mai bine cu umbra ta”
N. Stanescu
,, Cad frunzele
Cad de departe
Parca, s-ar vesteji in ceruri
Gradini indepartate,
Cu gesturi de negare cad mereu.
Si cade-n nopti adanci
Pamantul greu,
De langa stele
In singuratate.
Noi toti cadem…
Mana de colo cade
Si altele si toate rand pe rand,
Dar este Unul care tine-n mana
Caderea asta,
Nesfarsit de bland. ,,
Sa aveti o toamna linistita.
Foarte frumoasă toamnă.
Toamna este frumoasa cu toate darurile ei. Iti aminteste de tot ce este mai frumos in viata ta.
Priveste natura si vei vedea ca fiecare anotimp are cate ceva specific pentru sufletul tau si inima noastra.
Priveste natura oricand intoarce capul si visează la clipele frumoase din viata ta si cand erai copil.
Natura este minunata doar ca noi am uitat de ea.
Priveste fiecare anotimp si iubește ca fiind inima si sufletul tau.
Invata sa te bucuri de ea in orice clipa, zi din viata ta.
Toamna draga la anul sa ne aduci bucurii tale.
Eu te iubesc draga mea toamna la fel cand eram copil.
La revedere toamna draga si te asteptam si la anul sa fi la fel de frumoasa cum ai fost acum.
O poezie pe care am scris-o la 24 de ani:
Oare florile nu isi daruesc toamna
parfumul
mai viu ca oricand
tocmai fiindca simt
iarna ce-i pe aproape?
Oare eu acum
te iubesc mai mult
doar fiindca pe drum
nu mai pot avea
in fata mea
atatea primaveri
ca ieri?
Riri Sylvia Manor