Poate cuvantul giruetă va suna necunoscut sau ati auzit de el, dar nu stiti cu adevarat ce reprezinta. Cu siguranta ati vazut insa o girueta – este acel obiect de pe acoperisurile multor case format de cele mai multe ori dintr-un cocos si cateva sageti. Practic, aceasta a fost cea mai veche incercare a oamenilor de a “citi” capriciile vremii.
Scopul folosirii sale este unul simplu: sa indice directia si intensitatea vantului, desi acum, in epoca anemoscoapelor performante si a radarelor meteorologice, utilizarea lui are doar cu scop decorativ.
Cum a aparut girueta? E greu de spus si probabil nimeni nu are un raspuns foarte precis, insa prima relatare despre ea apare in Atena, in jurul anului 40 inainte de Hristos. Pe atunci insa nu avea drept “personaj” un cocos, ci un triton simbolizand zeul marii. S-au gasit insa si dovezi arheologice care “duc” istoria aparatelor de măsurat directia și intensitatea vântului si mai departe, cu cateva sute de ani in urma, la unele din cele mai vechi civilizatii ale lumii, precum cea chineza si la vechile state mesopotamiene.
“Consacrarea” giruetei a venit insa pe “filiera” bisericeasca, mai precis cea a Bisericii Catolice. Papa Nicolae I a fost cel care a obligat toate bisericile sa aiba un cocos pe acoperis, ca un simbol al profetiei lui Isus referitoare la lepadarea de el a lui Petru “inainte sa cante cocosul de trei ori”. Cea mai simpla forma era, fireste, sa il pui pe girueta si de atunci asa a ramas.
Cu timpul, a avea girueta pe casa era ca si cum ai tine pasul cu moda, astfel incat foarte multi oameni, in primul rand nobili, au inceput sa o adopte, mai ales in zonele in care vântul batea adesea.
Aceasta “moda” a depasit rapid granitele Europei Occidentale si s-a raspandit in restul continentului, mai ales in zonele in care influenta acesteia era foarte puternica, dar si pe alte continente. Cel mai mare succes inregistrat de girueta a venit din America, unde foarte multe ferme aveau asa ceva.
Obiectul a devenit, cu timpul, unul mai degraba decorativ decat functional, mai ales pe masura ce societatea trecea de la a fi una agrara, pentru care vantul si furtunile aduse de al conta foarte mult, la una industriala, mai putin dependenta de starea vremii.
Cu toate astea, girueta nu a fost abandonata cu totul, ci doar perfectionata. Giruetele mai sunt folosite si acum, in scopuri decorative, fiind insa mai populare doar in unele locuri. Unele sunt de-a dreptul impresionante, precum e detinatoarea recordului mondial de marime, o girueta functionala din Jerez, Spania, care are aproape 15 metri inaltime.
Desigur, mai sunt si unele care inca mai pot fi utile, insa doar in lipsa de altceva mai bun sau complementare scopului initial, asa cum e urmatoarea girueta in topul marimii, cea facuta dintr-un avion, plasat langa aeroportul Whitehorse, din orasul american Yukon din Alaska, folosit de piloti pentru a-si face o idee mai buna despre directia vantului.
Chiar daca si-au pierdut din scopul initial, giruetele raman si acum obiecte decorative frumoase care ne amintesc inca de menirea lor: ajutorul in lupta omului cu natura.
Citește și: Proiectul meteo care poate schimba totul: ploaia artificială!
Informatii interesante si chiar utile!
interesant
Am avut o giruetā, dar a fost avariatā. În schimb voi construi una multifuncționalā, care sā genereze și energie electricā.