Cea mai populata tara a lumii e la un pas sa realizeze unul dintre cele mai importante proiecte din istoria lumii, proiect care poate schimba vietile a mai multe sute de milioane de oameni si care poate servi drept model pentru multe alte tari. Vorbim aici de un mega-proiect chinezesc de 227 de miliarde de dolari prin care se va produce ploaie artificiala pentru a “curata” smogul care acopera capitala chineza Beijing.
Acest smog, o combinatie de fum si nori specifica zonelor industriale foarte poluate, cu multe fabrici, blocheaza efectiv soarele, astfel incat locuitorii aproape ca nu vad cum arata cerul senin. Ploaia – artificiala sau nu – “spala” particulele care formeaza smogul, ceea ce, dincolo de faptul ca elimina din poluare, lasa lumina soarelui sa treaca.
Dezvaluirea facuta prin cateva documente chinezesti care s-au scurs in presa, scoate la iveala ceva ce ar putea avea un mare impact, dintr-un motiv simplu – niciodata nu s-a mai facut ceva asemanator la acest nivel.
Desi ploaia artificiala exista de mai mult timp, nu este folosita pe scara atat de larga. Spre exemplu, China consuma anual undeva la cateva sute de milioane de dolari pentru a realiza acest proiect, din care 150 de milioane de dolari sunt alocati printr-un program de stat din 2011, la care se adauga sumele cheltuite de autoritati locale. Prin comparatie, SUA cheltuie doar 15 milioane anual.
Un asemenea program, destinat sa devina operational in 2015, ar fi unul mult, mult mai complex decat orice altceva realizat anterior si ar putea fi inceputul unor operatiuni la scara larga in mai multe state ale lumii, evident in cazul in care va reusi.
Ce inseamna asta? Inseamna schimbari fara precedent in istorie si ceva ce, exagerand evident, poate face ca oamenii sa fie stapanii naturii.
Cum e posibila ploaia artificiala?
Crearea ploii artificiale nu e ceva nou – procesul a fost dovedit ca posibil acum mai bine de jumatate de secol. Procesul e insa relativ complex si costisitor de utilizat pe o regiune cu adevarat mare.
Cum se face ploaia artificiala, totusi? Pe scurt, folosind iodura de argint. Aceasta este introdusa pur si simplu in nori, formand cristale de gheata din apa prezenta in nori, care apoi cade pe pamant, din cauza greutatii, sub forma de ploaie daca e suficient de cald in aer sau sub forma de gheata daca temperatura e sub zero grade Clesius.
Pentru asta, bineinteles, e nevoie sa existe suficienta umezeala in acei nori si, implicit, in regiune. Ploaia artificiala este deja posibila si tehnica de producere a ei a fost experimentata la nivel mare in mai multe locuri de pe glob, inclusiv in tari cvasi-desertice precum cele din Peninsula Araba.
Cum e adusa iodura de argint in acei nori? Cea mai simpla metoda e cu ajutorul rachetelor incarcate cu aceasta substanta, care explodeaza chiar acolo unde trebuie, aceasta fiind exact metoda pe care vor sa o foloseasca si chinezii.
O alte metoda folosita e aceea de a aduce pur si simplu, tot prin lansare de rachete sau cu avionul, gheata care se transforma apoi in ploaie.
Un profesor chinez de la Universitatea din Jejiang, Yu Shaocai, a propus chiar ca norii de ploaie sa fie creati prin pomparea apei extrem de reci de pe varfurile zgarie-norilor.
Deocamdata insa, guvernul chinez ramane la prima sa varianta, vom vedea daca pana la capat.
De ce are nevoie China de ploaie artificiala?
Desigur, se pune intrebarea de ce are China nevoie de un asemenea proiect. Chiar nu poate scapa de smog si iriga regiuni altfel? Teoretic, ar putea. Dar asta ar insemna sa renunte la industrializarea sa accelerata si extrem de poluanta. Aceasta ofera insa locuri de munca oamenilor si asigura stabilitatea economica si sociala a tarii, astfel incat le este cam greu sa renunte la ea.
Reversul medaliei inseamna orase acoperite de smog, diferite boli produse de poluare, disparitia florei si faunei si chiar desertificare in unele regiuni. De aceea chinezii considera ca ploaia artificiala e ceva in care trebuie investit.
Va functiona?
Multi oameni de stiinta sunt sceptici in privinta unui asemenea proiect. Ei cred ca e posibil sa nu ajute prea mult in privinta smogului, in timp ce altii isi fac griji din cauza iodurii de argint, care in cantitati mari poate avea efecte negative de asemenea.
Nu este exclus nici ca ploile produse artificiale sa aiba si alte efecte nebanuite, tinand cont de faptul ca acea umezeala nu mai ajunge in alte locuri unde ar fi ajuns in mod normal.
Ramane insa de vazut ce se va intampla. Succesul unui asemenea proiect ar putea insemna o schimbare pe intreaga planeta – puterea “dumnezeiasca” de a controla ploaia.
cercetarea stiintifica conventionala ignora cu succes faptul ca toti compusii chimici industriali dauneaza grav proceselor bioinformatice care au loc in neuron. asta le mai trebuie si chinezilor ca sa ajunga ca toti ceilalti adica o populatie de dezorientati condusi de o mana de corupti
NEBUNIE curata. Ma rog Bunului Dumnezeu sa-i gaseasca amnezia pe acesti besmetici.”Invatatii” lumii nu stiu cum sa distruga Terra!Sper sa aiba soarta celo ce construiau Turnul Babel!Sa „inverzeasca” pamantul si totul va reveni la normal!