Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

Kurt, stația meteo ce a dus la singura debarcare nazistă în America de Nord

statie meteorologica germana
Al Doilea Razboi Mondial a fost, de departe, cea mai dura si sangeroasa infruntare din istoria omenirii, una in care si-au pierdut viata zeci de milioane de oameni si dupa care lumea a suferit o transformare radicala.

Nicio arma, nicio inventie si nicio miscare strategica nu a fost ocolita in incercarea combatantilor de a-si crea un avantaj in acest razboi pe viata si pe moarte. Am putea sa amintim faptul ca acesta este primul (si singurul) razboi in care a fost folosita bomba atomica sau ca echipamentele de comunicatii si spionaj au fost aduse in foarte scurt timp la un nivel neatins pana atunci in istorie.

Toata lumea vorbeste despre diverse avioane, tancuri, radare si alte echipamente “clasice” folosite in razboiul modern, insa putini isi amintesc de alte echipamente extrem de importante, dar mai putin spectaculoase. Unul dintre acestea este altfel banala statie meteorologica.

Pe tot parcursul razboiului, vremea a jucat un rol foarte important. De ce? Pentru ca soarta unei batalii poate fi decisa de conditiile meteorologice, asa cum s-a intamplat de nenumarate ori in istorie. O zi ploioasa inseamna ca tancurile si soldatii nu pot avansa, un cer acoperit de nori inseamna ca avioanele nu pot zbura, iar prin ceata nu poti vedea miscarile adversarului.

In contextul acesta, povestea celei mai celebre statii meteo din Al Doilea Razboi Mondial, statia Kurt, e de-a dreptul fascinanta. Aceasta statie a fost adusa, in secret, de un submarin german, pana pe coasta continentului nord-american, acolo de unde putea supraveghea in scopuri militare vremea din nord-vestul Oceanului Atlantic.

Este surprinzator nu doar felul in care un submarin german a reusit sa amplaseze aceasta statie pe teritoriul canadian (pe atunci teritoriu dominion britanic, numit Newfoundland), la mii de kilometri departare de Germania, evitand vasele americane, canadiene si britanice, dar si cum aceasta statie a ramas nedetectata pe toata durata razboiului si pentru aproape 40 de ani dupa.

Interesant e faptul ca aceasta statie era necesara in conditiile in care din America de Nord nu se puteau obtine date meteorologie din alte surse, deoarece era interzis sa difuzezi in presa buletine meteo, din motive evidente.

Conform Uboat.net, statia meteorologica Siemens WFL-26 botezata cu numele de cod “Kurt” a fost adusa de submarinul nazist U-537 in 1943 si a reprezentat singura debarcare armata germana din America de Nord pe toata durata razboiului.

Un alt submarin care avea o misiune asemanatoare, U-867, a fost scufundat de bombele aviatiei britanice, ceea ce arata cat de periculoasa a fost operatiunea. De altfel, in cele din urma, in Orientul Apropiat, chiar si U-537, cel care a reusit aceasta debarcare spectaculoasa, a fost descoperit si distrus.

Nu insa si statia meteo din Newfoundland, care a ramas nedescoperita mult timp dupa aceea. La asta a contribituit si tactica germanilor, care au amplasat-o intr-un loc izolat din nord, pe varful unui deal, apoi au camuflat-o, marcand-o si cu insemene unei entitati inexistente, „Serviciul Meteoric Canadian”. Probabil “lovitura de geniu” a fost faptul ca au imprastiat pe langa ea cutii de tigari americane, astfel incat, chiar daca era descoperita, sa se creada ca ea apartine armatei SUA.

Statia meteo, instalata de militari germani cu ajutorul meteorologului Dr. Kurt Sommermeyer, era compusa din 10 canistre cilindrice, inalte de 1 metru si cu diametru de 47 cm. Un cilindru continea instrumentele, avand si o antena de transmisie de 10 metri, in timp ce un al doilea cilindru continea un anemometru si o girueta. Restul de opt canistre erau de fapt bateriile necesare pentru functionarea statiei.

Utilitatea ei a fost insa limitata – a functionat doar cateva saptamani, dupa care nu a mai transmis semnale corecte, probabil din cauza unei defectiuni. Nimeni nu a descoperit-o insa pana in 1977, cand geologul Peter Johnson a dat de ea din pura intamplare si a crezut, cum era si normal, ca e o statie canadiana.

Adevarata descoperire a venit insa in 1981, cand istoricul Franz Selinger, care lucra la o carte despre istoria companiei Siemens, a aflat de existenta ei si, odata cu el, intreaga lume.

Acum, celebra statie este o “venerabila” piesa de muzeu in Canada, ca o amintire a unui episod unic in istoria lumii.

Statia meteo Kurt expusa in muzeu

Publicat în Editorial






6 răspunsuri la Kurt, stația meteo ce a dus la singura debarcare nazistă în America de Nord

  1. Danbv spune:

    Foarte interesant articolul, n-am mai auzit de asta niciodata

  2. Bogdan spune:

    Intr-adevar interesant, chiar un subiect foarte bun pentru a face un film

  3. alex spune:

    Salut.
    Articolul este interesant.
    Subiect de film?!- Eu nu o sa ma uit la el :)

  4. Herr Pick spune:

    Eu m-as uita la film. Si la cel despre baloanele japoneze din California.

  5. mitty spune:

    Am vazut un documentar la TV cu acest subiect .

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate