Meteo Romania
Vremea.ido.ro » Știri meteo

7 lucruri incredibile despre inundatii

inundatii Dunare
Probabil toata lumea uraste inundatiile, cu exceptia acelor popoare de pe marginea unor fluvii mari (Nilul, de exemplu), care traiesc de pe urma lor, din moment ce ele sunt cele care le aduc apa si fertilizeaza pamantul pentru recolte. Si, daca scoatem aceste populatii din ecuatie, cei care au de-a face cu inundatiile au toate motivele sa se teama de ele. La urma urmei, ele inseamna distrugerea caselor si recoltelor, de multe ori uciderea animalelor de casa, distrugerea drumurilor, alunecari de teren, boli si asa mai departe.

Dincolo de asta, inundatiile sunt si fenomene naturale incredibil de complexe si interesante, al caror studiu a oferit cateva date incredibile despre acestea.

Ido.ro iti prezinta mai jos cateva dintre ele, cu mentiunea ca o asemenea lista este, fara indoiala, incompleta:

1. Inundatiile, mai periculoase decat uraganele si tornadele

Credeati ca uraganele sau tornadele sunt infricosatoare? Mai ganditi-va. Desi se dezvolta mai des decat acestea, inundatiile provoaca distrugeri mai mari, omoara mai multi oameni si efectele lor persista pentru mai mult timp.

2. Distrugeri globale uriase

Desi vietile omenesti sunt cele mai pretioase, efectele cele mai mari la nivelul planetei se resimt in economie, mai ales daca locuiesti intr-o zona de coasta. Astfel, avem 3.000 de miliarde de dolari pagube in fiecare an doar in zonele de coasta ale globului, conform National Geographic. Specialistii se asteapta ca aceasta suma sa creasca de la an la an, pe masura ce efectele incalzirii globale se intensifica rapid, favorizand astfel aparitia inundatiilor.

3. Fuga de ape – mai multe sanse daca ramai

O statistica interesanta ar putea schimba tot ceea ce crezi despre modul in care trebuie sa te salvezi cand vin apele: 95% din cei care mor de inundatii incearca sa fuga de apa in loc sa stea pe locuri mai inalte, precum acoperisurile de case, unde sansele lor de supravietuire sunt mai mari.

4. Nu te baza pe masina cand vrei sa te salvezi

In caz de inundatie, multi se simt mai in siguranta in autovehiculele lor. De fapt, 66% din cei care mor la inundatii mor in autoturisme, majoritatea cand incearca sa traverseze apa. De asemenea, inundatiile pot lua cu usurinta “pe sus” orice masina, ba chiar si autobuze. Inca o informatie pe care ar trebui sa o stii – conform weather.com, un sofer care vrea sa treaca pe un pod afectat de inundatii are doar 50% sanse sa ajunga in partea cealalta.

5. Ultima mare inundatie din SUA, socanta

In 2005, Statele Unite ale Americii s-au confruntat cu uraganul Katrina, cel care a adus cele mai mari inundatii din istoria recenta a acestei tari. Acestea au fost atat de grave incat marele stadion din orasul New Orleans a fost umplut cu apa, ceva ce parea incredibil. Mai mult, in acest oras, adusi de ape, au ajuns si aligatori sau serpi veninosi.

6. Olanda duce o lupta de 1.100 de ani cu inundatiile

Probabil nu exista in istoria omenirii o lupta mai indelungata – si mai inteligenta – cu inundatiile decat acea dusa de olandezi. Cum suprafata Olandei este in proportie de doua treimi sub nivelul marii, confruntarea cu apele e in ADN-ul locuitorilor sai. Ei au inceput sa lupte cu inundatiile inca din secolul IX, cand au construit o serie de diguri.
De-a lungul timpului, olandezii s-au perfectionat constant in aceasta batalie si au recurs la canale, baraje si diguri tot mai sofisticate pentru a face fata apelor, mai ales in secolul XX, unde au avut tehnologia de varf de partea lor. Ei nu doar ca au reusit sa faca fata apelor, dar au si “recucerit” teritorii care altadata erau sub ape. Batalia lor continua insa si se va dovedi tot mai grea, pe masura ce incalzirea globala despre care am vorbit face inundatiile tot mai probabile.

7. Cel mai mare “genocid” provocat de ape

Cea mai grava inundatie din toate timpurile, daca ne raportam la numarul de oameni care au pierit din cauza ei, este considerata cea provocata de Fluviul Galben din China, in anul 1931. Numarul victimelor, desi greu de evaluat precis, este estimat chiar si la 3 milioane de oameni, cu cele mai “conservatoare” evaluari ducandu-le la “doar” 1 milion.

Sursa: ido.ro

Publicat în Editorial Etichete |




Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sitemap Arhiva - Politica de confidențialitate