Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · Incalzirea globala redeseneaza harta Terrei

Stiri meteo

Incalzirea globala redeseneaza harta Terrei

Cartografii britanici care au realizat un atlas complet al intregii suprafete a Pamantului spun ca au fost nevoiti sa modifice hartile mai ales in unele regiuni de coasta pentru ca acestea au suferit modificari din cauza incalzirii globale, scrie presa internationala de luni.

In acest atlas care apare luni, autorii au fost obligati sa redeseneze cursurile unor rauri si sa schimbe clasificarea unor regiuni, fata de editia anterioara aparuta in anul 2003.

"Am putut sa vedem cum, practic, sub ochii nostri au loc dezastre naturale. Suntem convinsi ca intr-un viitor apropiat peisaje celebre vor disparea cu totul, pentru totdeauna”, a declarat Mick Ashworth, redactorul-sef al echipei care a alcatuit noul atlas. "Conturul unor regiuni se schimba. Un exemplu ar fi Bangladesh-ul. Nivelul marii creste cu 3 mm pe an ceea ce are efecte curioase asupra tarmului”, adauga acesta.

Cartografii sunt ingrijorati deoarece unele fluvii mari, precum Colorado si Rio Grande in Statele Unite, sau Tigrul in Irak, ar putea seca in anumite portiuni, in timpul verii.

In schimb, Bangladesh si unele insule din Pacific, incep sa fie acoperite de ape care cresc in fiecare an. In plus, sunt zone in Alaska, unde marea inghite 3 metri din uscat in fiecare an.

Oamenii de stiinta mai spun ca 40% dintre recifele de corali au fost distruse si ca 1% din padurea tropicala dispare in fiecare an. Alte exemple: lacul Ciad din Africa are o suprafata cu 95% mai mica decat in 1963, iar adancimea Marii Moarte este mai mica cu 25 de metri fata de acum 50 de ani.

A 12-a editie a acestui atlas, publicat pentru prima data in 1895, include circa 20 000 de modificari ale unor date din editia anterioara. Atlasul se numeste "Times Comprehensive Atlas of the World" si costa circa 220 de euro.

HotNews.ro

03.09.2007. 14:46


vivi - 13.09.2007. 13:06

cat de cald a fost asta vara ,si cat de multi au ajuns la spital din cauza caldurii ,dar se pare ca nu am invatat nimic din toate astea, nu de alta dar este toamna si nu se vede nicio schimbare in comportamentul nostru si nici a primarilor nostri care sant obligati sa refaca baza verde a bucurestiului...

florin - 18.09.2007. 22:45

Toata lume vorbeste sa ne salvam planeta. nimeni nu face nimic deoarece avem la conducerea tarilor numai lasi si avari si lacomi de avere care vor doar putere.
nu mai alegeti oameni de asemenea speta si sa speram ca va fi mai bine.
Dumnezeu sa ne ajute pe noi ce-i ce vom vedea urmatoarele dezastre naturale. God Bless Romania

codrutza - 20.09.2007. 09:37

puterea sta la nivel inalt...noi,oamenii de rand ne preocupam pt viitorul planetei,guvernul si mediul dorm...sa faca la nivel de licee, firme un program de plantat copaci... padurile sunt extrem de importante.

denyy10 - 03.10.2007. 22:28

Indicatorii de mediu demonstreaza ca majoritatea conditiilor fizice ale Terrei se degradeaza permanent,datorita poluarii. Numeroase specii de plante si animale au disparut. O pondere importanta revine activitatilor industriale si anume circulatia rutiera si aeriana. incinerarea deseurilor,incalzirea locuintelor. Prevenirea poluarii este mai buna mai rentabila decat tratarea efectelor. Iata cateva din masurile de prevenire a poluarii: inlocuirea centrelor termoelectrice cu cele alimentate cu gaze naturale, inlocuirea combustibililor traditionali (benzina si motorina)cu metanol, etanol, butanol etc. scaderea consumului de carburant prin folosirea filtrelor catalizatoare... Incet incet fara masuri luate contra poluarii Terra va pieri... Ajutatii la prevenirea distrugeri...

dany - 21.10.2007. 16:41

Pacat ca traim noi pe aceasta Planeta. Trist

Mesaros Adrian - 31.10.2007. 00:08

Nu mai salvam nici o planeta santem pe o panta descendenta, nimeni nu baga de seama problemele terrei din cauza foamei de bani si a fugii continue cu limba scoasa dupa profit. Cumparati-va loc in cimitir daca nu va fi acoperit de ape!

Dana_danuta - 22.02.2008. 21:13

Dragut _ e tare

alina - 29.03.2009. 13:15

sa vorbim e usor.. sa facem deja e partea complicata, sunt o persoana simpla care nu mie indiferent de tot ceea ce se-ntampla din jurul meu, dar asta este culmea.. sa vedem noi in ochii nostri cum se distruge lumea e ridicol.. dc sa nu refacem caci totul este distrus de tot noi.. de ce sa fim indiferenti in timp ce sunt niste oameni de stiinta care bat alarma de catva timp.. si care se lupta singuri de parca numai ei ar trai pe acest pamant.. de ce sa nu facem loc si la urmasilor nostri? asta e... adevaru doare si ustura...

<< Prima < Anterior [2 / 2] Urmator > Ultima >>

Scrie un comentariu

:

:


8 + 9 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile