Hidrologii spun ca in 2009 vom avea statii automate de monitorizare, cu senzori hidrologici, cu ajutorul carora vom fi anuntati chiar si cu 48 de ore inainte sa aiba loc inundatii.
Administratia Nationala Apele Romane, impreuna cu Institutul National de Hidrologie si Gospodarire a Apelor (INHGA), lucreaza la un proiect privind avertizarea cetatenilor in timp real despre cresterea apei pe raurile mari.
"Proiectul cu numele DESWAT prevede amplasarea a 100 de statii de monitorizare pe albiile raurilor mari, cu ajutorul carora putem sa anuntam autoritatile cu 6-8 ore inainte de producerea inundatiilor. Timpul de avertizare depinde de precipitatii", ne-a declarat directorul Apelor Romane, Marius Postelnicescu.
Toate tarile membre UE lucreaza la acest sistem si trebuie sa-l aplice pana in anul 2009.
Potrivit hidrologilor, cu ajutorul celor 100 de statii automate cu senzori hidrologici se pot observa calitatea apei, cresterea nivelului raului si prognoza pe un timp indelungat.
"Vor fi masurate albiile raurilor in fiecare judet, apoi la nivel de bazin hidrografic, dupa care datele vor fi stranse la nivel national si validate", a explicat Postelnicescu. Informatiile vor fi transmise prin statii radio si telefoane mobile, inclusiv prin SMS.
Cu ajutorul acestui proiect va creste timpul de anticipare a inundatiilor cu cel putin opt ore. "Avertizarile pot fi de la doua la 24 si chiar 48 de ore, in functie de cat de apropiate sunt localitatile de raul care va depasi cotele maxime de avertizare pentru inundatii", spun hidrologii.
Pentru imbunatatirea prognozelor, avertizarilor si alertelor hidrologice va exista o cooperare intre diversele institutii publice si firme locale, dar si o cooperare internationala si regionala cu tarile vecine.
Un al doilea proiect care se afla in curs de finalizare este cel al hartilor de risc si al hartilor de hazard. Romania a fost cu un pas inaintea cerintelor europene, in sensul ca la ultimele inundatii angajatii Apelor Romane au incercat sa obtina modelul digital al cursurilor de apa in timp ce zburau cu elicopterul deasupra zonelor inundate. Ei transmiteau prin statii radio locurile unde nivelul apelor crescuse.
Sursa: Cotidianul23.09.2008. 12:12
Acest articol nu are nici un comentariu.
Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?
Consulti mereu starea vremii? Salveaza Vremea.ido.ro!
Scrie un comentariu