Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · ANM va putea previziona mai bine precipitatiile extreme si iernile grele

Stiri meteo

ANM va putea previziona mai bine precipitatiile extreme si iernile grele

Roxana Bojariu, cercetator ANM, a prezentat intr-o conferinta internationala pe teme climatice, care a avut loc la Hawaii, doua studii ce vor duce la predictii legate de frecventa precipitatiilor din Romania in deceniile viitoare si la anticipari ale conditiilor de iarna cu luni inainte de sezonul rece, in functie de care se vor putea lua masuri preventive.

Roxana Bojariu a observat, alaturi de colegii sai, o puternica variabilitate interdeceniala in ceea ce priveste precipitatiile extreme in sezonul rece.

“Variabilitatea puternica interdeceniala inseamna ca, statistic vorbind, timp de un numar de decenii ai precipitatii mai abundente, cu o frecventa mai mare, dupa care, in alte cateva decenii, frecventa este mai mica. Daca stii cauza, poti sa faci o estimare probabilista: «cateva decenii de-acuma trebuie sa ma pregatesc pentru precipitatii extreme si asta inseamna probleme»“.

Cercetatoarea spune ca o mare parte din aceasta cauza se ascunde in spatele temperaturii apei Marii Negre, care prezinta acelasi tip de variabilitate de-a lungul deceniilor: este mai ridicata pret de cateva decenii si scade in altele.

“Se pare ca exista o corelatie cauzala, pe care am determinat-o, dincolo de observatii, facand experimente numerice. Artificial, am ridicat temperatura apei marii pentru a vedea ce se intampla cu precipitatiile”.

Pana la limitarea incertitudinilor la nivel regional si publicarea rezultatelor, pe care Roxana Bojariu le va trimite revistei de specialitate “International Journal for Climatology” - care apare sub umbrela prestigioasei “Royal Meteorological Society” din Marea Britanie -, specialistul roman poate spune ca, in momentul de fata, ne aflam intr-o faza pozitiva a temperaturii apei Marii Negre, existand o probabilitate mai mare de a avea fenomene extreme, insa nu se stie, deocamdata, cat va dura ea.

“Din ’95, temperatura apei este mai ridicata decat in intervalul ’80-’95 si, atunci, ciclonii mediteraneeni se alimenteaza deasupra Marii Negre cu umiditate mai multa. Temperatura fiind mai mare, exista un continut mai mare de vapori de apa in atmosfera. Sistemele care trec deasupra Marii Negre antreneaza aceasta umiditate crescuta, astfel incat ploile care rezulta apoi, pe parcursul traiectoriei ciclonului, pot fi mult mai abundente.”

In cazul celui de-al doilea studiu prezentat la conferinta internationala, in cadrul caruia a fost identificat un mecanism raspunzator de dezvoltarea fazelor pozitive si negative ale oscilatiei nord-atlantice, o parte din rezultate au fost deja validate si publicate intr-un volum dedicat directiilor de cercetare in domeniul climei, aparut in “Annals of the New York Academy of Sciences” la sfarsitul lui 2008.

“Este vorba de un semnal care ne poate aduce informatii cu mai multe luni inainte despre conditiile de iarna din Europa, inclusiv din Romania. Semnalul acesta este generat de mecanisme care implica extinderea stratului de zapada in Europa si Asia, zone-cheie fiind mai ales sudul Siberiei si nordul Europei.”

In functie de extinderea si frecventa zapezii din aprilie pana in octombrie, se poate afla daca vor fi conditii aspre sau blande pe timp de iarna, desi nu se poate spune cu o precizie de 100%, avand in vedere natura capricioasa a fenomenelor naturale.

“Astfel de indicatii te pot ajuta sa-ti faci o evaluare si sa iei anumite decizii, chiar folosindu-te de probabilitate. Daca ai o probabilitate crescuta sa ai valori de frig, esti mai atent cu rezervele pe care ti le faci, de exemplu”, spune Roxana Bojariu, adaugand ca, pe baza unei astfel de probabilitati, se pot lua masuri in agricultura pentru diminuarea pierderilor din primavara, in organizarea mai buna a sistemului de transport in comun sau in gestionarea energiei termice si electrice.

Acest studiu a fost realizat in cadrul proiectului european PC6 CECILIA, inceput in 2006, in care Administratia Nationala de Meteorologie este membru. Colaboratori au fost conf. dr. Ecaterina Ion-Bordei, de la Universitatea Ecologica, specialist in domeniul ciclonilor mediteraneeni, si echipa dr. Filippo Giorgi de la International Centre for Theoretical Physics din Trieste, Italia.

Sursa: Cotidianul

12.07.2010. 01:03


PETRESCU GRIGORE - 15.03.2009. 06:22

INAINTE DE 1990, CU UN ECHIPAMENT RUDIMENTAR, ATI FOST ASI. ACUM CU CEL MAI MODERN ECHIPAMENT SUNTETI 0/. MAI MULTE SANSE SUNT LA LOTO SA SE NIMEREASCA NUMERELE DECAT LA VOI PROGNOZA. RUSINE.

ADELINA - 16.03.2009. 14:10

DRAGUT DIN PARTEA VOASTRA CA MACAR VAD STIRILE METEO AICI SI NU LA TELEVIZOR CA MI SO STRICAT DE 2 ZILE

Stefan Petre - 17.03.2009. 08:57

Domnul Grigore are dreptate, sunteti zero barat 0/. Maine spuneti ca este soare ci din contra ploua sau ninge.

cristi - 01.04.2009. 18:37

Cu cat judecam mai mult,cu atat iubim mai putin! Cine nu poate face o apreciere constructiva,mai bine tace! Va iubim, meteorologi, chiar si cand gresiti! Numai cine nu munceste, nu greseste. Sarbatori pascale fericite!

Adrian - 28.04.2009. 11:38

Sunteti valorosi, va iubim. Creati cele mai reusite momente de satira si umor.

Adrian - 29.04.2009. 10:48

Pana acum ne-am stricat de ras. Treceti si la lucruri mai serioase.

Gigel - 30.04.2009. 15:27

Sunt pe cale sa termin un sistem H.A.A.R.P in spatele casei. Soare, ploaie, vant, zapada la o simpla apasare d buton. proiect finantat si supervizat d MINE. este cineva interesat?

Aradeanul - 02.05.2009. 13:23

Viata fara voi ar fi searbada. Descrieti cu aproximatia situatia meteo prezenta si exact pe dos situatia meteo viitoare. " Cine nu munceste nu greseste ". Incercati sa nu mai munciti. Oare imi apare postarea ?

Lila - 05.05.2009. 08:36

Cei carora nu li se potriveste prognoza sa si-o potriveasca singuri, cu mana! Si sa fiti acolo unde trebuie ca sa vi se potriveasca! Voi meteorologii, cei profesionisti, nu cei angajati la unele tv pentru o saptamana, sunteti oameni de treaba, destul de normali si meritati felicitari de cele mai multe ori! Bye!

stoian bogdan - 08.05.2009. 19:19

iernile la noi in tara sunt banale asa ca nu mai spune ca sunt grele.

Eugen - 29.12.2009. 21:17

As dori daca se poate,sa fie disponibila prognoza pe 10 zile si pentru jud Vaslui, am o ferma de melci si ma ajuta timpul probabil asa cum este el, va multumesc anticipat si astept, poate, poate.

eu - 05.01.2010. 11:34

ca din totdeauna, niciodata nu aveti coerenta ... ce sa mai zic de claritatea a ceea ce vreti sa exprimati. Sunteti mereu motorul unor fraze care nu reprezinta nimic ... va feriti tot timpul, la voi totul este RELATIV. Sincer, bunica stie exact seara daca a doua zi ploua sau ninge ... voi aveti sanse sa gresiti.

luk - 31.01.2010. 19:26

nu stiu de ce se fac atattea comentarii. pe noi romanii ne surprind caderile de zapada in ianuarie si canicula in iulie. Poate vorbim cu cineva acolo sus sa schimbe anotimpurile poate atunci nu mai suntem surprinsi de nimic si totul va decurge normal.

ionel - 20.07.2010. 22:16

sunteti 0 nene luati banii degeba stiti ce va lauda agricultorii

Scrie un comentariu

:

:


6 + 2 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us





Sitemap Prognoza meteo Arhiva Articole Starea vremii Vremea.ro Vremea pe 15 zile