Meteo Romania
Vremea.ido.ro · Stiri · ANM: Nimeni nu poate da prognoze pe mai mult de 10 zile

Stiri meteo

ANM: Nimeni nu poate da prognoze pe mai mult de 10 zile

Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu, a fost invitat luni la Comisia de administratie publica a Camerei Deputatilor pentru a da explicatii in legatura cu prognozele meteorologice emise de ANM la sfarsitul anului trecut, care indicau ca luna ianuarie va fi una blanda. Potrivit Comisiei, previzionarea a fost una eronata, care nu continea date privind temperaturile foarte scazute din aceasta iarna.

In cadrul audierii sale in Parlament, seful ANM a explicat ca, din punctul sau de vedere, prognoza a fost corecta, intrucat temperatura medie pe luna ianuarie corespunde cu cea prognozata, chiar daca in aceasta luna s-au inregistrat temperaturi foarte scazute, chiar de -34 de grade in Covasna.

De asemenea, Sandu a declarat luni, pentru Mediafax, in contextul audierii sale pe tema prognozelor sezoniere, ca nicaieri in lume acestea nu pot fi realizate si ca trebuie privite ca tendinte.

"Nicaieri in lume nu se fac «prognoze» meteo pe mai mult de zece zile. Prognoza presupune date exacte despre temperaturi si precipitatii care, cu tehnica de astazi, pot fi estimate cu maximum trei zile inainte de a se produce. Probabilitatea ca ele sa se realizeze este de 85-95 la suta, zona in care ne situam si noi. Mai exista apoi tendintele pentru pana la maximum zece zile, care insa nu contin date exacte despre temperaturi. Si aici stam bine, suntem in limita acestor procente. Asta este treaba noastra", a spus Sandu.

El a aratat insa ca a fost convocat la Comisia de Administratie a Camerei Deputatilor pentru a da detalii despre estimarile sezoniere.

"Acestea sunt estimari in care putem vorbi, la modul general, despre cum va fi un anotimp din punct de vedere al vremii. Putem sa spunem, de exemplu, ca un an va fi secetos, insa nu putem da clar cantitati de precipitatii sau temperaturi. Nimeni in lume nu poate face asta, la acest moment, iar lucrul acesta l-am explicat si parlamentarilor", a declarat Sandu.

Vicepresedintele Comisiei de administratie si mediu a Camerei Deputatilor, Mircea Dusa, a discutat luni cu directorul Administratiei Nationale de Meteorologie (ex INMH), Ion Sandu, despre felul in care se fac prognozele meteorologice pe termen lung. Dusa a precizat ca un material pe aceasta tema urmeaza sa fie analizat in Comisia de administratie si mediu.

"M-am intalnit astazi (luni - n.r.), la ora 11.00, cu domnul Ion Sandu, directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, si am avut o discutie privind felul in care se aduc la cunostinta publica prognozele meteorologice si am primit materiale pe care le voi inainta Comisiei de administratie si mediu", a explicat Mircea Dusa (PSD).

El a anuntat ca a decis sa se intalneasca cu directorul Administratiei Nationale de Meteorologie dupa ce mai multi reprezentanti ai presei i-au semnalat faptul ca prognozele meteorologice din lunile octombrie-noiembrie 2009 nu ar fi continut date privind temperaturile foarte scazute din aceasta iarna.

Dusa a mai spus ca deputatii din Comisia de administratie si mediu vor analiza materialul inaintat de directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, precizand ca aceasta comisie "poate sa-si spuna un punct de vedere".

Presedintele Univesitatii Ecologice, profesor doctor Mircea Dutu, spune la RFI ca demersul arata doar ca "politica patrunde peste tot si este atotstiutoare".

"O prognoza sezoniera nu are cum sa fie exacta. Deocamdata nu putem previziona cu exactitate decat ce se va intampla cu cateva ore sau cu cateva zile inainte. Este o mare greseala a politicienilor, probabil ca nu aveau alte probleme de dezbatut".

Presedintele Universitatii Ecologice mai arata ca si alte institute prestigioase, cu aparatura mult mai performanta, au dat gres in estimari.

"Nu trebuie sa punem la zid ANM avand in vedere ca si alte institute de specialitate, cu mult mai mare experienta si o dotare tehnica mult mai performanta, cum ar fi Institutul Britanic, au prevazut ca 2010 se va numara printre anii cei mai caldurosi din istorie si ca vom aveam o iarna blanda.

Profesorul Mircea Dutu explica la RFI si cum se face ca prognozele sunt contrazise de realitate: "intotdeauna sunt posibile asemenea accidente. In ultima perioada, specialistii vorbesc de dereglari climatice in sensul ca suntem intr-o perioada de inceput, caracterizata mai ales prin schimbari climatice, prin fenomene meteorologice extreme.

Aceasta inseamna ca fenomene traditionale, de frig cald, sunt acum mai intense, ca are loc o trecere rapida de la cald la frig, cum s-a intamplat in aceasta iarna. Vom vedea ce se intampla in februarie, martie, si fara indoiala ca tendinta pe termen lung este cea relevata de ANM si acceptata la nivel international".

09.03.2011. 01:32


nina-consanta - 02.02.2010. 12:23

domnii nostii politicieni sa citeasca in dex explicatiile cuvantului prognoza si pe urma sa mai faca alte comentarii catre INMH. tineti-va pe pozitii pentru ca sunteti specialisti pe acsta problema si in toata lumea mai putin in tarisoara noastra in fata specialistilor populatia isi ridica palaria si nu comenteaza
la noi politicienii ar trebui sa stie putina carte ca sa si faca jobul pe masura din pacate 80% sunt vai mama lor iar ceilalti 20% se pierd prin prostime si deasta traim cum traim.sa se faca odata reformare institutiilor statului pe principiul competentei si al responsabilitatii sa scapam odata de atatia neveniti si poate o sa putem sa vorbim lucruri mult mai serioase pe tematici concrete ca ne am saturat de atatatea cioturi de care se impiedica bietii oameni de bine adica specialistii cum este si acest caz, cu tot respectul cuvenit institutiei.

deputat - 02.02.2010. 18:24

voi deputatii sunteti dumnezei? sunteti niste paraziti in romani nu va intereseaza decit afacerile voastre dati ordonante pt binele vostru si oamenii din tara mor de foame. lichelelor!

sorin - 13.02.2010. 17:31

cand in romania vor fi ca in fotbal, arbitri straini, in speta procurori si judecatori straini veti vedea ca nimeni dar nimeni din toti acesti nenorociti,neispraviti,hoti si prea indulgenti in a putea sa/i numim incompetenti,chiar sa/i roage cineva sa candideze ,nu vor mai candida.asa dar pina atunci ei continua sa rada de noi si poarta in continuare denumirea de senatori si deputati

iuly - 28.02.2010. 19:54

Are cea mai mare dreptate... eu cred in ce spune dumnealui... Jos palaria in fata Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie Ion Sandu

madalina - 05.03.2010. 13:37

nu is corecte ce scrie!!!!!!!

EmmaXEmmaX23 - 22.03.2010. 15:20

mmm... ce sa zic... acum am habar cum e afara ?

alex - 04.04.2010. 18:11

vremea va fi super

alin - 20.04.2010. 15:02

asa e

Domnul Goe - 06.05.2010. 21:32

Alo, alo, domnul Sandu A.N.M.-ul mai tre sa invete.
Io am precizie de no vazut Romania.
Facem pariu pe o saptamina de exemplu.
Da stiti de ce nu fac?
Ca voi stati pe singura voastra lege totalitara a prognozelor din Romania.

Daca esti bun, De ce nu lasi si pe altii. Valoarea dovedeste.
Legea A.N.M. din Romania.
Totalitaristilor dar macar daca ar fi de precizie.
PRECIZIAAAAAAAAAAAAAA
Ca asta iarna a cam deviat zona de cod galben iar la Satu Mare lipsa Cod.

Domul Goe - 06.05.2010. 21:35

Am PENTRU MINE CEA MAI PRECISA PROGNOZA METEO DIN LUME.
E VERIFICATA DE UN AN DE ZILE.
NICI NASA NARE ASA CEVA.
PUNCT.

Domnul Goe - 06.05.2010. 21:37

Moderatorule? Cit dai pentru cea mai precisa prognoza meteo din lume?
Am adunat cele doua numere si a dat 10.

gogu - 07.05.2010. 10:41

HAHAHA!!! Idioti nostri de politicieni si-au stricat "ploile" pt. ca au pus botul la prognoza D-lui Sandu? Asti-as chiar imbecili sa-l cheme si sa-i ceara socoteala de ce nu a fost vremea asa cum a ghicit, prezis! Unde-i mama Omida?

... - 01.04.2011. 21:53

nimeni nu poate stii ce va fi maine asa ca INMH...

Scrie un comentariu

:

:


3 + 4 =

Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?

Salveaza vremea.ido.ro:

Seteaza ca Start Page
Adauga pagina la favorite
Add to Yahoo! | Add to del.icio.us

Sitemap Vremea.ro Vremea 15 zile