Există puține lucruri pe care le poți face pentru a reduce semnificativ riscul când te afli afară și se declanșează o furtună cu descărcări electrice.
Singura acțiune ce te pune complet în afara oricărui pericol este de a intra într-o clădire sau într-un vehicul.
Reducerea riscului când o locație sigură este în apropiere
Nu te vei afla în siguranță niciunde afară, acest lucru este dovedit. Adăpostește-te într-o clădire sau vehicul atunci când auzi primul tunet sau când vezi primul fulger. Poți face asta chiar din momentul în care observi amenințătorii nori negri în curs de dezvoltare deasupra capului tău. De asemenea, stai înăuntru încă 30 de minute după ce auzi ultimul tunet. Atenție, nu te adăposti sub copaci!
Plănuiește din timp!
Cea mai bună sursă de informare cu primire la furtunile periculoase este aplicația pentru android „DSU” (Departamentul pentru Situații de Urgență), disponibilă în Apple Store și în Google Play ce transmite automat mesajele de avertizare meteo emise de ANM. Dacă nu ai un smartphone, menține-te la curent cu evoluția vremei prin intermediul posturilor de radio atunci când ai activități în aer liber.
Dacă sunteți într-un grup, asigurați-vă că grupul are un plan de siguranță în ceea ce privește fulgerele și sunt gata să-l folosească. Dacă sunteți într-un grup mare, veți avea nevoie de timp suplimentar pentru a duce pe toată lumea într-un loc sigur. Vremea.ro recomandă să aveți echipamente profesioniste de detectare a fulgerelor care vă vor alerta atunci când fulgerul se apropie de voi.
Când te joci în aer liber
Echipă ta de fotbal are un meci în parcul local de agrement. Prognoza meteo arată un cer parțial noros, cu zero șanse de furtuni dimineata. Când ajungeți în parc observați că singurele clădiri sigure sunt toaletele. La scurt timp după ora 16, cerul devine noros și vedeți fulgere luminând cerul.
Ce trebuie să faci? Asigură-te că toată lumea este în vehicule sau toalete. După ce ajungeți într-un loc sigur, așteptați 30 de minute după ultimul bubuit al tunetului înainte de a relua jocul.
La plajă sau pe lac
Familia ta are planuri pentru a merge la plajă azi. Prognoza meteo arată o dimineață frumoasă, cu o temperatură de 28 de grade Celsius, urmată de 30% șanse de ploaie după-amiază. Când ajungi pe plaja, vei vedea că singurele structuri din jur sunt barurile de plajă și foișoarele de picnic. Parcarea se află la 5 minute de plajă. Pe la începutul după-amiezii cerul se întunecă și auzi tunete îndepărtate.
Ce trebuie să faci? Duceți-vă la mașina voastră! Nu căuta adăpost în locurile de picnic pe plajă. Așteptați 30 de minute până după ultimul bubuit de tunet înainte de a merge înapoi pe plajă.
Camping și alte activități în natură
Gătești cina pe aragazul de camping când auzi zgomot îndepărtat de tunet. Cortul și un foișor mare de picnic sunt în apropiere. Autovehiculul vostru este parcat la aproximativ jumătate de kilometru distanță.
Ce trebuie să faci? Du-te la vehiculul tău! Cortul și adăpostul de picnic nu sunt locuri sigure. Așteptați 30 de minute până după ultimul bubuit de tunet înainte de a merge înapoi la locul de campare.
Pentru cei care nu pot ajunge la un vehicul, avem mai jos câteva sfaturi pentru a se proteja în această situație.
Când un loc sigur nu se află în apropiere
Ține minte, nu există afară niciun loc sigur într-o furtună. Dacă nu vei putea ajunge la un loc sigur, această secțiune te poate ajuta să reduci cât e posibil amenințarea de a fi lovit de fulger în timp ce ești afară. Însă nu te amăgi – nu ești în siguranță afară.
Cunoaște particularitățile meteorologice ale tipului de relief pe care ai de gând să-l străbați. De exemplu, în zonele de munte, se dezvoltă de obicei furtuni după-amiaza devreme, deci dacă ai de gând să faci o excursie pe jos, mergi în prima parte a zilei astfel încât să ajungi acasă până la prânz. Consultă prognoza meteo ido.ro pentru zona pe care ai de gând să o vizitezi, prognoza poate fi foarte diferită de cea de acasă. Dacă există o șansă mare de furtuni, de peste 40%, cel mai bine e să nu pleci în excursie.
Următoarele acțiuni pot reduce ușor riscul de a fi lovit de fulger:
• Evită câmpul deschis, vârful unui deal sau o creastă.
• Stai departe de arbori înalți izolați sau alte obiecte înalte. Dacă ești într-o pădure, stai lângă un pâlc mic de copaci.
• Dacă ești în camping într-o zonă deschisă, pune cortul într-o vale, râpă sau altă zonă joasă. Ține minte, un cort nu oferă nici o protecție împotriva fulgerelor.
• Stai departe de apă, obiecte umede și obiecte de metal (cum ar fi garduri și stâlpi). Apa și metalul sunt conductori excelenți de electricitate și poți fi electrocutat chiar dacă te aflai la sute de metri de locul trăsnetului. Curentul de la un fulger se va deplasa cu ușurință pe distanțe lungi (a se vedea imaginea de mai jos).
Foto: Fulgerul a lovit gardul în depărtare, iar curentul electric a trecut de-a lungul gardului, omorând vacile aflate în apropierea lui.
• Motociclist / Biciclist: Nu ești în siguranță atunci când călătorești pe o bicicletă sau motocicletă. Este de preferat să ai un radio la tine și să poți să asculți prognoza meteo sau un smartphone android cu aplicația „Alerte meteo ido”. Dacă observi o furtună în depărtare și te afli lângă o clădire ce-ți oferă condiții de siguranță, trage pe dreapta și adăpostește-te, apoi așteaptă 30 de minute de la ultimul bubuit al tunetului înainte de a relua drumul.
• Pe apă: Marea majoritate a electrocutărilor cauzate de trăsnet apar pe bărci mici, fără cabină. Este esențial să asculți informațiile despre vreme atunci când ești cu barca. Dacă se prognozează furtuni, nu ieși în larg. Dacă ești pe apă și nu te poți întoarce în siguranță, aruncă ancora și așează-te orizontal, cât mai jos posibil. Bărcile mari, cu cabine, în special cele cu sisteme de protecție la trăsnet instalate corect, sau navele marine din metal sunt mult mai sigure. Amintiți-vă să rămâneți în interiorul cabinei și departe de orice suprafață metalică. Stai departe de sistemul radio dacă nu este o urgență!
• Scafandrii: Dacă barca în care te afli nu are o cabină în care să poți intra în timpul fulgerelor, atunci ești mai sigur dacă te scufunzi mai adânc în apă pe durata furtunii.
Sunt f. importante indicatiile multunesc .
Bune indicatii. De retinut pe viitor.
Aceste sfaturi sunt utile .
Si prognozele sunt foarte utile, mai ales pt ca sunt mereu corecte si la curent cu data si institutul ANM din Bucuresti, multumesc mult!!
Foarte utile. Nu inteleg de ce astfel de notiuni nu se predau in gradinite si scoli.Eu voi posta pe internet, macar asa sa vada si altii. Va multumesc pentru initiativa.
Multumesc,apreciez initiativa,intradevar utile sfaturi.Trebuie valorificate si de catre cei ce activeaza in domeniul securitatii si sanatatii in munca.
Bune sfaturi!
Foarte utile sunteti cei mai aproape de adevar
Minunat, e ceva ce n am știut Thank You
Foarte bune indicatii…mai ales ca eu ies foarte mult vara la iarba verde…multumesc
Multumesc pt informatii, sunt f. utile desi am crescut la tara, acum ma bucur ca am scapat de atatea furtuni, Dar la cap. PE APA scrie „stai departe…”: DETALIATI va rog: cum sa ascult radio sau.. daca trebuie sa stam departe de el, dar aproape in caz de urgenta !?
Pt.Cucu: sfatul se refera la instalatiile de radio-comunicatii (emisie-receptie), care intotdeauna folosesc o antena bine degajata care poate atrage, conduce si propaga descarcarea electrica naturala (traznetul). De altfel, in cazul unor astfel de instalatii, in caz de furtuna este cel mai indicat de a se decupla antena de la aparatura si a se scoate cablul cu mufa respectiva undeva afara, nu in ploaie dar cit mai departe de zona de adapostire, in masura in care permite lungimea cablului coaxial respectiv.
Multumim pentru utilele sfaturi. Fulgerul este descărcare electrică in aer intre doi nori iar traznetul este descarcare electričă intre nori și un corp de pe sol, din câte am invatat la scoala. Dar decand cu engleza asta ca limba de comunicare internationala, in care termenul LIGHT desemneaza si fulgerul si traznetul, văd că si ai nostri nu mai folosesc decat cuvantul ,,fulger”, fie că-i o lumina pe cer, fie ca este o lumina care a traznit ceva pe pamant.
Daca sunt scafandru pot juca fotbal cu vacile pe camp cand ploua ?
Din cate am inteles, cred ca puteti juca numai cand nu ploua!
Pt.Mucosu’: daca esti scafandru poti juca fotbal cu vacile pe fundul baltii, acolo esti cel mai bine protejat, dar ia-ti si un radio cu tine ca sa asculti meteo…
Am incercat sa ma protejez dar in zadar, am fost traznit inca de mic. Mintea mea nu mai este ce a fost de cand m-a traznit Domnul
nu se spune nimic despre obiectele metalice avute asupra omului care se afla afara, de regula in camp deschis, ca cutite, coase, furci, magneti, aparate elctronice, ca telefonul, care trebuie inchis imediat cand sunt semnalate primele descarcari electrice mai pronuntzate !
Pt.Popescu: nu sint periculoase decit obiectele complet-integral-metalice lungi, care se pot comporta ca un para-traznet, atragind descarcarea electrica naturala si astfel punindu-l in mare pericol pe purtator. Ele vor fi imediat culcate la pamint la distanta de posesor. Telefoanele celulare si aparatele de radio portabile si/sau de buzunar pot fi folosite fara nici o restrictie pe timpul furtunii, nu sint periculoase.
Mulțumim pentru clarificări!
Ca o completare utila la sfaturile de mai sus: daca sinteti undeva pe/in teren total deschis si va surprinde o furtuna la mare departare de un adapost sigur, cind furtuna este chiar deasupra voastra, cu tot disconfortul de a va uda sau chiar innoroi hainele, este cel mai bine de a va culca pe burta intr-o adincitura a terenului pina trece furtuna. Foarte important: daca in situatia descrisa mai sus, fiind in pozitie bipeda, adica stind in picioare, aveti o senzatie de amenintare iminenta si simtiti furnicaturi pe piele si parca vi se infoaie parul pe cap, culcati-va imediat pe pamint, fiindca aceste simptome indica iminenta unei lovituri de traznet chiar asupra voastra, pericol de moarte instantanee!