Vremea in Romania - timpul probabil

Indice raze ultraviolete

Ce este indicele UV?
Indicele razelor ultraviolete (UV) variaza intre 1 si 10+, "1" fiind cel mai mic risc pentru pielea dumneavoastra si "10+" fiind cel mai periculos nivel de raze ultraviolete.

Indicele UV este calculat in functie de 2 factori: pozitia soarelui pe cer si gradul de acoperire a acestuia cu nori. La amiaza, cand soarele se afla cel mai sus pe cer, radiatiile UV sunt si ele cele mai puternice.

Nivelul de radiatii ultraviolete se schimba si pe parcursul anului, nivelul maxim fiind atins la solstitiul de vara (21 iunie) iar cel minim la solstitiul de iarna (21 decembrie).

Acoperirea cerului cu nori poate influenta in mare masura nivelul de radiatii ultraviolete. O patura groasa de nori poate reduce nivelul de radiatii si, surprinzator, anumite tipuri de nori subtiri pot avea o actiune de marire a valorii radiatiei ultraviolete.

In timpul verii radiatiile ultraviolete pot face rau pielii expuse la soare. Daca pe termen scurt acest lucru poate duce la arsuri, pe termen lung s-a dovedit ca poate cauza imbatranirea prematura a pielii, pierderea elasticitatii naturale si, in unele cazuri, poate merge pana la cancer de piele.

Viteza cu care pielea este atacata depinde, pe langa nivelul de ultraradiatii, si de tipul de piele a persoanei expuse la soare. Persoanele cu pielea deschisa la culoare sunt mult mai expuse riscurilor, in special persoanele care, la plaja, au tendinta de a se inrosi in loc sa se bronzeze (de exemplu, persoanele roscate sau blonde).

Inainte de a merge la plaja, verificati indicele UV pentru a vedea care sunt riscurile expunerii la soare pentru pielea dumneavoastra.

Riscul asociat radiatiei UV

Indice UV Piele deschisa ce se inroseste rapid Piele deschisa ce se bronzeaza rapid Piele cafenie Piele neagra
1, 2 risc minim risc minim risc minim risc minim
3, 4, 5 risc mediu risc minim risc minim risc minim
6, 7, 8 risc mare risc mediu risc minim risc minim
9, 10 risc foarte mare risc mare risc mediu risc mediu
10+ risc extrem! risc mare risc mare risc mediu

Prognoza meteo Prognoza Meteo Vremea.ro Vremea 15 zile