Articol arhivat, pentru varianta actualizată apasă mai jos:
Exista vreo diferenta intre prognozele meteo care prezic "ploaie" sau "averse de ploaie"? Multa lume se intreaba care e diferenta, destul de multe persoane considerand chiar ca "averse de ploaie" e un pleonasm.
Pentru unii, "averse de ploaie" inseamna pur si simplu ca ploaia este de slaba intensitate, pentru altii... foarte puternica!
Sa clarificam
Diferenta intre cei doi termeni meteorologici exista si este destul de simpla: acestia se diferentiaza in functie de tipul de nor din care se formeaza precipitatiile.
"Ploia" vine din norii stratiformi, nori compacti ce adesea acopera intreg cerul. Acesti nori formeaza o patura densa si, ca urmare, precipitatiile rezultate sunt omogene de asemenea. Acest tip de precipitatii poate dura ore intregi.
Pe de alta parte, "aversele de ploaie" provin din norii de convectie. Acestia sunt nori de tipul cumulus, sub forma de gramezi izolate, bine individualizate, sau de tipul norilor cumulonimbus, asociati cu precipitatii mari si furtuni puternice insotite de descarcari electrice. Ambele tipuri de nori au o forma bine definita si sunt despartiti de zone de cer sein.
Precipitatiile formate din acestia sunt deseori descrise in prognozele meteo ca fiind "izolate", "in averse". Fiind nori izolati, este practic imposibil sa se faca o prognoza cu zona exacta unde se va forma o aversa, mai ales ca in spatiul dintre acesti nori destul de des cerul este senin si vremea frumoasa.
Norii cumulus se formeaza din amestecul paturilor de aer, deseori acest lucru fiind provocat de suprafata pamantului ce incalzeste aerul din apropiere. Acesta se ridica si astfel se amesteca cu paturile de deasupra. In timul verii, soarele incalzeste pamantul zilnic si, pe masura ce-l incalzeste, poate declansa amestecul a suficienta cantitate de aer pentru a forma nori de convectie.
De aceea aversele de ploaie se formeaza cel mai des vara, in timpul zilei, disparand in timpul noptii.
22.03.2010. 02:52
conform DEX '98
AVÉRSĂ, averse, s.f. Ploaie torențială de scurtă durată
Expresia aversa de ploaie este considerata pleonasm. Ori spui ploaie, ori spui aversa.
Vali Furtuna - 28.03.2010. 13:54
Pentru cei care cred ca e pleonasm; daca averse = ploaie, atunci ce inseamna "ninsoare in averse" sau "lapovita in averse". Probabil pentru voi se foloseste la TV expresia "precipitatii in averse", ca sa nu va zgarie urechea cu "averse de ploaie" pe care doamna profesoara de romana l-a dat drept exemplu la lectia despre pleonasme.
ce-mi plac oamenii care vor sa demonstreze corectitudinea limbajului eronat pe care il utilizeaza, prin argumente pseudostiintifice si citate de "la TV". Daca un prof' mai greseste, dexul ba, cu atat mai putin larousse "averse n.f. Pluie subite, abondante et généralement de courte durée." aversa=ploaie torentiala (si atat) iar demonstratia principala nu e lingvistica ci hidrologica presupun, concluzia trasa fiind un SOFISM (Silogism sau raționament corect din punct de vedere formal, dar greșit din punct de vedere al conținutului )
averse de ploaie - ploaie de scurta durata, chiar daca in aceasta perioada poate sa cada o cantitate insemnata de apa
Pai daca aversa de ploaie e pleonasm atunci cum faci distinctia intre aversa de ploaie, aversa de lapovita si aversa de ninsoare? Sunt trei fenomene diferite. Din punct de vedere lingvistic o fi pleonasm, desi ma indoiesc, din punct de vedere meteorologic nu e.
Vrei sa fii la curent cu vremea tot timpul?